Wanneer u een standsafwijking ofwel scheefstand van de grote teen heeft, dan kan er een standscorrectie uitgevoerd worden. De stand van de teen wordt dan gecorrigeerd.
Wat is standsafwijking van de grote teen?
Standsafwijking wordt ook wel scheefstand genoemd. Er ontstaat dan een botbobbel aan de binnenzijde van de voet ter plaatse van het gewricht tussen het middenvoetsbeentje en het 1e kootje van de grote teen. De oorzaak van scheefstand van de grote teen (ook wel hallux valgus genoemd) is vaak onbekend, maar het is een veelvoorkomend probleem. Mogelijk speelt te smal en hoog schoeisel een grote rol. Andere oorzaken zijn onder andere afwijkingen of grote flexibiliteit van de voetgewrichten. Deze afwijking komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen.
Symptomen
Dit zijn de meest voorkomende klachten bij een standsafwijking:
- Pijn aan de voorvoet
- Irritatie aan de tenen
- Knobbel op het teengewricht
- De huid bij de bult kan rood en gevoelig zijn
- Doordat de grote teen scheef staat, kunnen de andere tenen ook krom gaan staan
- Minder afzetkracht
Diagnose van scheefstand grote teen
Voor het vaststellen van de diagnose stelt de orthopedisch chirurg vragen en verricht hij lichamelijk onderzoek. Vaak wordt een röntgenfoto gemaakt, waarop we de ernst van de standsafwijking kunnen vaststellen. Dit kan binnen Xpert Clinics Orthopedie uitgevoerd worden.
In eerste instantie wordt vaak gekozen voor een conservatie behandeling zonder operatie. Steunzolen en aangepaste, stevige schoenen kunnen hierbij een oplossing bieden. Wanneer dit onvoldoende helpt kan er een standscorrectie van de grote teen uitgevoerd worden. Tijdens deze operatie wordt de botbobbel afgezaagd. Vervolgens wordt het middenvoetsbeentje doorgezaagd en wordt een gedeelte richting de 2e teen opgeschoven. In deze gecorrigeerde stand worden de botstukken aan elkaar gezet. Ook wordt er altijd een reconstructie van weke delen gedaan. Daarbij wordt de buitenkant losgemaakt en de binnenkant vervolgens strakker gemaakt.
Veelgestelde vragen
We helpen u graag op één van onze Xpert Clinics orthopedie vestigingen.
De meeste onderzoeken kunnen we op de kliniek uitvoeren. Soms zijn er bijvoorbeeld al röntgenfoto’s voorhanden elders of op verzoek van uw huisarts gemaakt.
Na het eerste consult stuurt de arts altijd een verslag naar uw huisarts. Zijn de onderzoeken en/of de behandeling afgerond en hoeft u niet meer terug te komen? Dan stuurt de arts opnieuw zijn bevindingen naar uw huisarts. Bij langdurige trajecten doet de arts soms ook tussentijds verslag aan de huisarts.
Haal alvast de juiste hulpmiddelen in huis voor na de operatie, zoals krukken. Bereid uw lichaam voor door (tijdelijk) te stoppen met roken.
Ondanks dat bewegen pijn doet, is het belangrijk om te blijven bewegen voor de operatie. Door uw spieren en conditie goed te trainen, ervaart u het herstel straks als minder zwaar.
Wij werken nauw samen met diverse fysiopraktijken in het land naar wie we u kunnen doorverwijzen. Wilt u liever naar een fysiotherapeut bij u in de buurt? Ook dat kan natuurlijk.
Wij hebben geen lange wachttijden, Bij Xpert Clinics Orthopedie wordt u altijd snel geholpen. Vaak kunt u al dezelfde week terecht. Kijk hier voor de actuele wachttijden