Standsafwijking grote teen (Hallux valgus)

Neem contact op

Neem telefonisch contact op: 088 - 7785205

ma - do08.00 - 18.00
vr08.00 - 17.00

Wat is standsafwijking van de grote teen?

Standsafwijking wordt ook wel scheefstand genoemd. Er ontstaat dan een botbobbel aan de binnenzijde van de voet ter plaatse van het gewricht tussen het middenvoetsbeentje en het 1e kootje van de grote teen. De oorzaak van scheefstand van de grote teen (ook wel hallux valgus genoemd) is vaak onbekend, maar het is een veelvoorkomend probleem. Mogelijk speelt te smal en hoog schoeisel een grote rol. Andere oorzaken zijn onder andere afwijkingen of grote flexibiliteit van de voetgewrichten. Deze afwijking komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen.

Symptomen

Dit zijn de meest voorkomende klachten bij een standsafwijking:

  • Pijn aan de voorvoet
  • Irritatie aan de tenen
  • Knobbel op het teengewricht
  • De huid bij de bult kan rood en gevoelig zijn
  • Doordat de grote teen scheef staat, kunnen de andere tenen ook krom gaan staan
  • Minder afzetkracht

Diagnose van scheefstand grote teen

Voor het vaststellen van de diagnose stelt de orthopedisch chirurg vragen en verricht hij lichamelijk onderzoek. Vaak wordt een röntgenfoto gemaakt, waarop we de ernst van de standsafwijking kunnen vaststellen. U wordt dan verwezen naar het MRI centrum.

In eerste instantie wordt vaak gekozen voor een conservatie behandeling zonder operatie. Steunzolen en aangepaste, stevige schoenen kunnen hierbij een oplossing bieden. Wanneer dit onvoldoende helpt kan er een standscorrectie van de grote teen uitgevoerd worden. Tijdens deze operatie wordt de botbobbel afgezaagd. Vervolgens wordt het middenvoetsbeentje doorgezaagd en wordt een gedeelte richting de 2e teen opgeschoven. In deze gecorrigeerde stand worden de botstukken aan elkaar gezet. Ook wordt er altijd een reconstructie van weke delen gedaan. Daarbij wordt de buitenkant losgemaakt en de binnenkant vervolgens strakker gemaakt.

Veelgestelde vragen

Maak een afspraak
Bel 088 778 52 05Maak een afspraak