Aandoeningen

Achillespees operatie

Bij Xpert Clinics Orthopedie kunt u terecht voor een achillespees operatie. Als alle andere behandelingen niet werken, de achillespeesklachten langdurig aanhouden (langer dan zes maanden) en er afbraak (degeneratie) te zien is van het weefsel van de achillespees, kunt u samen met uw behandelend arts besluiten om een achillespees operatie te laten doen. Of er afwijkingen in de achillespees aanwezig zijn, kan over het algemeen met een MRI-scan beoordeeld worden. Op deze pagina vindt u informatie over de achillespees operatie.
 


Het behandeltraject

De stappen van een behandeling

Verwijzing van uw huisarts

Verwijzing

Voor een behandeling bij Xpert Clinics Orthopedie heeft u altijd een verwijzing van uw huisarts nodig. Alle behandelingen die u ondergaat bij de artsen van Xpert Clinics Orthopedie worden door alle zorgverzekeraars volledig vergoed.

Maak een afspraak

Maak een afspraak

Een afspraak maken kan op twee manieren:

  • Bel ons informatiecentrum: 088 778 52 05
  • Of laat uw gegevens achter, zodat wij contact met u op kunnen nemen

Voor het maken van een afspraak hebben we uw BSN-nummer, uw verzekeraar en polisnummer en de naam van uw huisarts nodig. We plannen een consultafspraak in wanneer het u uitkomt, in de vestiging van uw keuze.

Gegevens achterlaten  Bellen

Consultafspraak met arts

Het eerste consult

Tijdens het eerste consult ziet u altijd de orthopedisch chirurg die u gaat behandelen. Hij zal het onderzoek doen en een diagnose stellen. Is er aanvullend onderzoek nodig, dan kan dat meestal op de kliniek worden gedaan. De orthopedisch chirurg bespreekt met u de behandelmogelijkheden en stelt een behandelplan op.

Behandeling & Nazorg

Verloop van de achillespees operatie

Tijdens de operatie maakt de orthopedisch chirurg een snee van ongeveer 10 cm ter hoogte van de achillespees. Daarna verwijdert hij of zij het zieke peesweefsel. Soms wordt ook een geïrriteerde slijmbeurs (bursitis), verkalkingen in de pees of een klein deel van het hielbot verwijderd (haglundse exostose).

Als teveel peesweefsel is aangetast zal de orthopedisch chirurg de achillespees versterken met behulp van een andere pees uit de voet, de flexor hallucis longus. Dit is de lange buigpees van de grote teen. In dat geval worden naast de snee ter hoogte van de achillespees nog twee kleinere sneetjes gemaakt aan de binnen­-onderzijde van de voet. Door het verwijderen van de voetpees kan de grote teen minder goed buigen. Dat heeft over het algemeen geen nadelige gevolgen voor het lopen.

Indien er bij de operatie veel van de achillespees is losgemaakt van de aanhechting, kan het zijn dat deze terug gehecht wordt met een (metalen) ankertje welke in het hielbot wordt gefixeerd. Zo kan de achillespees dan weer stevig worden gefixeerd. De pees is na de operatie (tijdelijk) zwakker dan voorheen. Om de pees te beschermen moet u meestal 6 weken een walker dragen (een soort skischoen-achtige laars). Deze moet u zowel overdag als ’s nachts dragen.

Direct na de operatie

Na de operatie heeft u:

  • Een infuus in een arm om medicijnen toe te dienen.
  • Een drukverband van de kuit tot de voet. Dit verband blijft twee weken zitten.
  • Mogelijk een zuurstofslang in de neus.
  • Soms een roze been als desinfecterende rode vloeistof gebruikt is. Dit verdwijnt vanzelf.

Thuis na de operatie

Meestal heeft u na de operatie nog enige tijd hinder van het operatiegebied. Neem daarom in ieder geval de volgende adviezen ter harte:

  • Leg het been de eerste twee weken hoog en loop niet veel. Ga er vanuit dat u geen belangrijke activiteiten kunt uitvoeren. U kunt het beste rusten met uw voet op een kussen. De voet ligt dan wat hoger waardoor het vocht en dus de zwelling eerder afneemt. Bij rusten overdag is het ook goed om de voet hoog te leggen op een kussen.
  • Lopen: De eerste zes weken na de operatie loopt u met de walker, met ondersteuning van twee krukken. U mag de voet meestal wel belasten.
  • Fysiotherapie: Na zes weken is het verstandig om met hulp van de fysiotherapeut verder te revalideren. Deze kan u ook begeleiden in het hervatten van sportactiviteiten. De eerste 3 maanden na de operatie mag u niet sporten of de voet zwaar belasten (springen, piekbelasting).
  • In de eerste periode na de operatie kunt u moeite hebben met het goed op de hak of tenen lopen. Met de juiste training verbetert dit weer. Vragen hierover kan u altijd met uw arts bespreken. Het uiteindelijke herstel neemt zeker zes maanden in beslag.

Complicaties

Geen enkele operatie is volledig zonder risico’s. Gelukkig treden na een operatie vrij zelden ongewenste gevolgen op. Het volgende komt wel eens voor:

  • Infectie van de wond. Om dit te voorkomen, is het verstandig het been de eerste twee weken veel hoog te leggen.
  • Er loopt een zenuw aan de buitenzijde dicht bij de achillespees. (de nervus suralis). In minder dan 1% van de gevallen kan deze beschadigd raken. Dan kunt u (tijdelijk) een doof gevoel hebben aan de buitenrand van de voet.
  • Een trombosebeen. Om dit te voorkomen krijgt u na de operatie anti-trombose prikjes (fraxiparine). U zorgt hier zelf voor via een prikje in de buik of het bovenbeen.
  • Omdat de geopereerde achillespees zwak is, is er een kans op scheuren (ruptuur). Hoge belasting op de pees mag dus de eerste drie maanden niet (o.a. sporten en springen).
Vertrouw op Xpert Clinics Orthopedie
100% verzekerde zorg
Aantoonbare kwaliteit
Gespecialiseerde zorg
Snel geholpen
Vertrouw op Xpert Clinics Orthopedie
100% verzekerde zorg
Aantoonbare kwaliteit
Gespecialiseerde zorg
Snel geholpen
Contact

Contact

U kunt via onderstaande knop direct een afspraak inplannen. Hiervoor is een verwijzing van uw (huis)arts vereist. Indien u liever telefonisch contact heeft, kunt u ons bereiken op het onderstaande nummer. Op dit moment is de telefonische wachttijd mogelijk langer dan u van ons gewend bent.

Neem telefonisch contact op:
088 - 7785205

ma - do08.00 - 18.00
vr08.00 - 17.00

Stel een vraag

Maak een afspraak
Veelgestelde vragenStel uw vraag