Het acromioclaviculaire gewricht, ook wel het AC-gewricht genoemd, is de verbinding tussen het sleutelbeen (clavicula) en het acromion (een deel van schouderblad). Het AC-gewricht is een belangrijk gewricht voor de beweeglijkheid van de arm en de schoudergordel.

Bij een AC luxatie gaat het sleutelbeen uit de kom van het schouderblad. (Een AC luxatie aan de schouder is dus iets anders dan een schouderluxatie of een schouder uit de kom.) Het AC gewricht kan operatief worden gestabiliseerd, dit noemen we een AC stabilisatie. 


Het behandeltraject

De stappen van een behandeling

Verwijzing van uw huisarts

Verwijzing

Voor een behandeling bij Xpert Clinics Orthopedie heeft u altijd een verwijzing van uw huisarts nodig. Alle behandelingen die u ondergaat bij de artsen van Xpert Clinics Orthopedie worden door alle zorgverzekeraars volledig vergoed.

Maak een afspraak

Maak een afspraak

Een afspraak maken kan op twee manieren:

  • Bel ons informatiecentrum: 088 778 52 05
  • Of laat uw gegevens achter, zodat wij contact met u op kunnen nemen

Voor het maken van een afspraak hebben we uw BSN-nummer, uw verzekeraar en polisnummer en de naam van uw huisarts nodig. We plannen een consultafspraak in wanneer het u uitkomt, in de vestiging van uw keuze.

Gegevens achterlaten  Bellen

Consultafspraak met arts

Het eerste consult

Tijdens het eerste consult ziet u altijd de orthopedisch chirurg die u gaat behandelen. Hij zal het onderzoek doen en een diagnose stellen. Is er aanvullend onderzoek nodig, dan kan dat meestal op de kliniek worden gedaan. De orthopedisch chirurg bespreekt met u de behandelmogelijkheden en stelt een behandelplan op.

Behandeling & Nazorg

Operatie AC stabilisatie

Het AC gewricht kan worden gestabiliseerd met behulp van een band van synthetisch hechtmateriaal. De orthopedisch chirurg maakt een huidsnede aan de voorzijde van de schouder. Het AC gewricht wordt vrijgelegd van omliggende weefsels. Ongeveer 6-8 mm van het buitenste uiteinde van het sleutelbeen wordt verwijderd, omdat dit vaak beschadigd is door het ongeval.

Hierna wordt de botpunt aan de voorzijde van de schouder vrijgelegd (het coracoid). De hechtband wordt om deze botpunt heen gelegd en daarna om het uiteinde van het sleutelbeen heen. Hierdoor kan het sleutelbeen naar beneden worden getrokken, zodat het sleutelbeen weer stabiel is. De band wordt met een schroef aan het sleutelbeen vastgezet.

De operatie duurt gemiddeld een uur tot anderhalf uur. Het doel van de operatie is de luxatie op te heffen en het sleutelbeen weer stabiel te maken.

Herstel

Na de operatie heeft u een verband om de geopereerde schouder, welke 48 uur moet blijven zitten. Daarnaast heeft u een sling om uw arm met een band achter de rug om uw arm op zijn plaats te houden. De arm kan nog verdoofd aanvoelen door de blokkade. Meestal komt het gevoel binnen 24 uur terug. De sling draagt u in principe twee weken.

De fysiotherapeut komt na de operatie bij u langs om met u de oefeningen door te nemen. Het is van belang dat u snel na de operatie (2-5 dagen) al start met fysiotherapie. Hiervoor krijgt u een verwijzing met instructies mee vanuit Xpert Clinics Orthopedie.

We adviseren u de voorgeschreven pijnmedicatie gedurende de eerste dagen in te nemen, zodat u goed slaapt en goed kunt oefenen met de fysiotherapeut. Belangrijk is dat u met name in de eerst twee weken pijnvrij kunt oefenen met de fysiotherapeut. Indien u vragen heeft over de medicatie, een herhaalrecept wenst of last heeft van bijwerkingen kunt u telefonisch contact met ons opnemen.

De meeste patiënten zijn grotendeels pijnvrij na zes weken. De schouder blijft de eerste dagen na de ingreep gezwollen. Er kan ook zwelling optreden van de elleboog en hand. Indien u de arm zonder pijn al voldoende kunt bewegen en daardoor in staat bent om adequaat te handelen in noodsituaties en u het zelf veilig acht, dan kunt u na zes tot acht weken het autorijden/fietsen weer hervatten, mogelijk ook in overleg met uw fysiotherapeut.

Vertrouw op Xpert Clinics Orthopedie
100% verzekerde zorg
Aantoonbare kwaliteit
Gespecialiseerde zorg
Snel geholpen
FAQ

Veelgestelde vragen over AC stabilisatie

Vertrouw op Xpert Clinics Orthopedie
100% verzekerde zorg
Aantoonbare kwaliteit
Gespecialiseerde zorg
Snel geholpen
Contact

Contact

U kunt via onderstaande knop direct een afspraak inplannen. Hiervoor is een verwijzing van uw (huis)arts vereist. Indien u liever telefonisch contact heeft, kunt u ons bereiken op het onderstaande nummer. Op dit moment is de telefonische wachttijd mogelijk langer dan u van ons gewend bent.

Neem telefonisch contact op:
088 - 7785205

ma - do08.00 - 18.00
vr08.00 - 17.00

Stel een vraag

Maak een afspraak
Veelgestelde vragenMaak een afspraak