Veilig onder zeil gaan: Narcose en anesthesie

Veilig onder zeil gaan: Narcose en anesthesie

“Ik word toch wel weer wakker na de operatie hè? Kan het zijn dat ik alles voel tijdens de operatie maar dat niet kan laten weten? Ik hoorde dat je nog weken na de operatie moe bent van de narcose, klopt dat?” Bovenstaande is een kleine selectie van vragen die een anesthesioloog (de medisch specialist die bij een operatie de verdoving toedient en in de gaten houdt) vaak te horen krijgt. Veel mensen die geopereerd worden, zien meer op tegen de narcose dan tegen de operatie zelf. Tijdens een narcose moet je de controle volledig uit handen geven, iets wat veel mensen spannend vinden. Daarnaast gaan er allerlei spookverhalen rond over de gevaren van narcose. Deze zijn echter grotendeels onterecht. Narcose anno 2019 is zeer veilig. Tekst: Alice van der Schors

Narcose tijdens de operatie

Tijdens de operatie worden allerlei belangrijke lichaamsfuncties continu in de gaten gehouden, zoals je hartslag, bloeddruk en zuurstofgehalte. Hiermee kunnen we controleren of je diep genoeg onder narcose bent, zodat je helemaal niets van de operatie merkt. De narcosemiddelen worden gedurende de operatie continu via het infuus toegediend en pas stopgezet als de operatie klaar is. Mocht de operatie dus sneller gaan of juist langer duren dan gepland, is dat geen enkel probleem; je wordt zo lang in slaap gehouden als de operatie duurt.

Nawerkingen van narcose

Omdat de huidige narcosemiddelen kortwerkend zijn, word je snel na de operatie weer wakker. De eerste uren na de operatie kan je je nog wat moe en slaperig voelen, maar je weet dan al wel weer waar je bent en wat er gebeurd is. Het kan zijn dat je na de operatie een beetje misselijk bent. Gelukkig is dat met de narcosemiddelen die tegenwoordig worden gebruikt aanzienlijk minder dan vroeger. Bovendien zijn er goede medicijnen beschikbaar om de misselijkheid tegen te gaan.

Wat betreft de vraag of je nog wekenlang moe kunt zijn van de narcose; nee, dat is niet het geval. De narcosemiddelen worden snel door het lichaam afgebroken en met de urine uit het lichaam verwijderd. Binnen een dag is het effect van de narcose daardoor helemaal uitgewerkt. Natuurlijk moet het lichaam wel herstellen van een operatie, wat energie kost en waardoor je je een aantal weken moe of minder fit kan voelen dan normaal. Daarnaast hebben sommige (sterke) pijnstillers sufheid of slaperigheid als bijwerking waardoor je je anders voelt dan voor de operatie. Dit effect verdwijnt weer als de pijnstillers worden gestaakt.

Heb je nog meer vragen over narcose? Bekijk dan ook eens onze pagina over narcose, waarin we een aantal veelgestelde vragen beantwoorden.

Heb je nog meer vragen over narcose? Bekijk dan ook eens onze pagina over narcose, waarin we een aantal veelgestelde vragen beantwoorden.

Maak een afspraak
Veelgestelde vragenMaak een afspraak