Heb ik een versleten knie?

Heb ik een versleten knie?

Hebt u het vermoeden dat u een versleten knie heeft? Een versleten knie kan erg pijnlijk zijn en u belemmeren in uw dagelijkse werkzaamheden. Bij een versleten knie kan het kraakbeen in uw knie beschadigd of langzaam verdwenen zijn. Dit proces wordt ook wel artrose genoemd.

Symptomen van slijtage van de knie

Het is normaal dat u goede dagen hebt met weinig klachten, maar ook slechte dagen met veel klachten. Wanneer u merkt dat er nog maar weinig goede dagen zijn, is het tijd om de behandeling voor een nieuwe knie te starten. De meest voorkomende klachten bij een versleten knie zijn: 

  • Pijn en stijfheid in de knie. Dit kan voorkomen bij het lopen en staan, maar ook in rust of ’s nachts kunt u hier last van hebben.
  • De knie kan opzwellen en warm aanvoelen.
  • De beweeglijkheid van de knie wordt minder. Dit begint vaak met het niet kunnen buigen van de knie en volgt op den duur met het niet meer kunnen strekken van de knie. 

Hoe wordt slijtage van de knie vastgesteld? 

Om de diagnose vast te stellen, stelt de orthopedisch chirurg vragen en verricht lichamelijk onderzoek. Ook wordt er gekeken naar uw manier van lopen. Vrijwel altijd moet er een röntgenfoto gemaakt worden waarmee de ernst van de slijtage vastgesteld wordt. Soms is er ook een MRI-scan nodig.

De behandelingen bij een versleten knie

Er wordt niet ‘zomaar’ gekozen voor een knieprothese. Vaak gaat hier een intensief traject aan vooraf met niet-operatieve behandelingen zoals fysiotherapie, pijnstilling, injecties en het aanpassen van het activiteitenniveau. Of er een halve of hele knieprothese nodig is, is afhankelijk van de ernst van de klachten. Samen met de orthopedisch chirurg wordt bepaald voor welke prothese u in aanmerking komt. 

Totale knieprothese
Wanneer de gehele knie versleten is, wordt er gekozen voor een totale knieprothese (kunstknie). Hierbij wordt de versleten knie vervangen door een prothese. 

Halve knieprothese
Wanneer u alleen artrose heeft aan de binnen- of buitenkant van uw knie, komt u in aanmerking voor een halve knieprothese. In dit geval wordt een gedeelte van het kniegewricht vervangen door een prothese. Het voordeel hiervan is dat de knie na revalidatie ‘natuurlijker’ aanvoelt qua stabiliteit en beweeglijkheid omdat de kniebanden nog intact zijn. 

Standscorrectie boven- of onderbeen
Wanneer u nog geen prothese nodig heeft, kan een standscorrectie van het boven- of onderbeen een goede oplossing zijn. Bij deze behandeling wordt de stand van het been gecorrigeerd en door middel van een plaat van schroeven vastgezet in de gecorrigeerde stand. 

Heeft u last van een versleten knie? Maak dan gerust een afspraak bij een van onze chirurgen. 
 

Maak een afspraak
Veelgestelde vragenMaak een afspraak