Ervaring
De knieprothese van dhr. W.

De knieprothese van dhr. W.

“Meteen na de operatie merk je: de pijn die je had ben je kwijt.”

Slijtage van de knieën

Dhr. W. (65): “Mijn hele leven heb ik veel gesport. Ik heb 35 jaar bij de mariniers gezeten en daar ben ik altijd fysiek bezig geweest, 5 tot 6 keer per week hardlopen en ook met de nodige regelmaat op gevechtslaarzen was geen uitzondering. De schokbelasting op je gewrichten is bij hardlopen best groot. Op een gegeven ogenblik kreeg ik last van mijn knieën. Ik ben toen gestopt met hardlopen en gaan roeien op de roeimachine om fit te blijven. De schokbelasting was daarmee verdwenen, maar de slijtage is natuurlijk onomkeerbaar. Ik kreeg steeds meer klachten. 18 holes lopen met golfen lukte niet meer en ook in het dagelijks leven had ik er last van. De pijn in mijn linkerknie straalde uit en zorgde voor algehele malaise. Ik ging steeds meer dingen niet doen.

Ik kon binnen een week terecht

Op de golfbaan waar ik werk zag ik veel oudere mensen die een halve of hele knie kregen. Ik ben toen gaan vragen: hoe bevalt dat, waar heb je het laten doen? Er waren twee artsen die mij door meerdere mensen aangeraden werden. Eentje werkt in een ziekenhuis, maar daar wilde ik liever niet heen nu er zoveel uitgestelde zorg is door corona. De keuze viel dus op drs. Daniel Hoornenborg bij Xpert Clinics Orthopedie. Daar kon ik al binnen een week terecht.

Halve knieprothese

Bij binnenkomst in de kliniek verliep alles netjes en professioneel. Geen gedoe, je kunt meteen doorlopen. Drs. Hoornenborg kwam op mij over als een doortastende man met een no nonsens instelling. Hij was to the point: hij gaf een snelle voorlichting en zei dat ik een uitstekende kandidaat was voor een halve knieprothese. Het is uiteindelijk precies gegaan zoals hij het voorspiegelde.

Operatie met ruggenprik

Zes weken later ben ik geopereerd. Op de dag van de operatie meld je je en ga je snel door de molen. Het zijn allemaal aardige mensen die je helpen. Je bent toch licht gespannen op zo’n dag en daar gaan ze goed mee om. Voor de operatie kreeg ik een ruggenprik, dat ging ook perfect. Ik ben een nacht gebleven. De eerste 72 uur had ik wel pijn door het vocht in mijn knie, dat geeft druk. Maar zodra je op dat been gaat staan merk je: de pijn die je had ben je kwijt. Daarna ging het alleen maar opwaarts, elke dag een paar procenten erbij.

Snel herstel

Het revalideren ging heel snel. Er is een protocol dat je volgt, maar dat proces heb ik vrij snel doorlopen. Ik ben daarbij goed geholpen door de fysiotherapeut. Toen het na twee weken lukte om op de hometrainer te fietsen, ben ik meteen daarna op de fiets boodschappen gaan doen. Ik kreeg van iedereen mee: je moet het niet forceren. Dat heb ik dus ook niet gedaan. Na vier weken ben ik weer op de golfclub aan het werk gegaan.

Mijn andere knie moet ook gedaan worden. 18 holes lopen? Dat kan straks echt wel weer, ik zie zoveel mensen die gewoon weer vijf uur spelen zonder probleem.”

Maak een afspraak
Veelgestelde vragenMaak een afspraak