Tussen iedere wervel in de wervelkolom zit een opening. Via deze openingen komen de zenuwwortels uit de wervelkolom. Een zenuwwortel kan bij de wervelkolom geprikkeld raken. Dit kan leiden tot pijnklachten. Indien u uitstralende pijnklachten heeft in een arm of been ten gevolge van een geprikkelde zenuwwortel bij de wervelkolom dan kunt u behandeld worden met een wortelblokkade.

Wat is een wortelblokkade?

Tussen iedere wervel in de wervelkolom zit een opening. Via deze openingen komen de zenuwwortels uit de wervelkolom. Een zenuwwortel kan bij de wervelkolom geprikkeld raken. Dit kan leiden tot pijnklachten. Indien u uitstralende pijnklachten heeft in een arm of been ten gevolge van een geprikkelde zenuwwortel bij de wervelkolom dan kunt u behandeld worden met een wortelblokkade. De behandeling kan worden uitgevoerd als u last heeft van:

 • Pijn in de nek, uitstralend naar de schouder, arm, hand of vingers;
 • Pijn in de rug, uitstralend naar de bil, been, voet of tenen;
 • Pijn na een rugoperatie;
 • Pijn bij posttraumatische dystrofie;
 • Door middel van een wortelblokkade wordt de pijngeleiding in de zenuwwortel beïnvloed, waardoor in veel gevallen een pijnvermindering optreedt.

Het behandeltraject

De stappen van een behandeling

Verwijzing van uw huisarts

Verwijzing

Voor een behandeling bij Xpert Clinics Orthopedie heeft u altijd een verwijzing van uw huisarts nodig. Alle behandelingen die u ondergaat bij de artsen van Xpert Clinics Orthopedie worden door alle zorgverzekeraars volledig vergoed.

Maak een afspraak

Maak een afspraak

Een afspraak maken kan op twee manieren:

 • Bel ons informatiecentrum: 088 778 52 05
 • Of laat uw gegevens achter, zodat wij contact met u op kunnen nemen

Voor het maken van een afspraak hebben we uw BSN-nummer, uw verzekeraar en polisnummer en de naam van uw huisarts nodig. We plannen een consultafspraak in wanneer het u uitkomt, in de vestiging van uw keuze.

Gegevens achterlaten  Bellen

Consultafspraak met arts

Het eerste consult

Tijdens het eerste consult ziet u altijd de orthopedisch chirurg die u gaat behandelen. Hij zal het onderzoek doen en een diagnose stellen. IIs er aanvullend onderzoek nodig, dan kan dat meestal op de kliniek worden gedaan. De orthopedisch chirurg bespreekt met u de behandelmogelijkheden en stelt een behandelplan op.

Behandeling & Nazorg

De behandeling

Indien u voor pijnklachten in uw nek, schouder, arm of vingers komt, ligt u tijdens de behandeling op uw rug op de behandeltafel. Zijn uw pijnklachten lager, dan ligt u op uw buik.

Onder röntgendoorlichting zoekt de arts naar de opening in de wervelkolom, waar door de betrokken zenuwwortel naar buiten komt. Als de naald zich in de juiste positie bevindt, wordt deze met zwakke stroomstootjes gestimuleerd. U kunt zelf goed aangeven wanneer en waar u de stroomprikkel voelt.

Indien het juiste gebied is gevonden, wordt er een kleine hoeveelheid plaatselijke verdoving ingespoten. Vervolgens wordt de punt van de naald gedurende 6 minuten verwarmd tot een bepaalde temperatuur door middel van radiofrequente stroom. Vaak wordt er na de behandeling een ontstekingsremmend middel bij de zenuwwortel gespoten om de zwelling te verminderen in de hoop dat de injectie bijdraagt aan een snellere genezing van de pijn. Een wortelblokkade kan op meerdere niveaus tegelijk behandeld worden. De gehele behandeling duurt ongeveer 15 minuten.

Afhankelijk van de indicatie van de behandeling bestaat een mogelijkheid dat de arts de behandeling met stroom bij u niet toepast. In dit geval wordt er na het plaatsten van de naald alleen een mengsel van plaatselijke verdoving en ontstekingsremmer achtergelaten bij de betrokken zenuwwortel(s) en wordt de behandeling met stroom achterwege gelaten. Dit wordt een Sleeve-behandeling genoemd.

Na de behandeling

Gewoonlijk ondervindt men nauwelijks klachten van de behandeling en mag u 15 minuten na de behandeling weer naar huis. Houdt u wel rekening met eventueel tijdelijk krachtsverlies. Als de plaatselijke verdoving is uitgewerkt (ongeveer 1 tot enkele uren na de behandeling) kan er napijn optreden. Dit komt doordat de naald geplaatst worden in geprikkeld gebied.

De pijn kan dus de eerste paar dagen toenemen, dit duurt doorgaans echter één tot enkele dagen. U kunt hiertegen pijnstillers innemen. Dit kan uw eigen pijnmedicatie zijn of paracetamol volgens de dosering die op de bijsluiter staat. Gedurende de dag van de behandeling is het raadzaam om het rustig aan te doen. U mag doen wat u kunt, maar zwaar werk wordt u sterk afgeraden.

Mogelijke bijwerkingen

 • Dit verdwijnt na enkele uren als de verdoving is uitgewerkt.
 • Krachtsvermindering: in armen of benen. Dit is tijdelijk van aard en dient te verdwijnen binnen ongeveer 8 uur na de behandeling.
 • Bloeduitstorting: deze kan ontstaan als een bloedvaatje is geraakt. Dit veroorzaakt een blauwe plek en soms ook napijn.
 • Spierpijn: op de plaats waar geprikt is.
 • Napijn als gevolg van de injectie. Deze kan enkele dagen aanhouden. U kunt hiertegen pijnstillers innemen. Dit kan uw eigen pijnmedicatie zijn of paracetamol volgens de dosering die op de bijsluiter staat.
 • Het ontstekingsremmende medicijn kan als bijwerking bij vrouwen opvliegers veroorzaken en kan de menstruatie korte tijd verstoren. De anticonceptiepil is tot de eerstvolgende menstruatie niet meer betrouwbaar!
 • Patiënten met suikerziekte die insuline gebruiken merken soms dat hun bloedsuikers gedurende enkele dagen verhoogd zijn.
Vertrouw op Xpert Clinics Orthopedie
100% verzekerde zorg
Aantoonbare kwaliteit
Gespecialiseerde zorg
Snel geholpen
Vertrouw op Xpert Clinics Orthopedie
100% verzekerde zorg
Aantoonbare kwaliteit
Gespecialiseerde zorg
Snel geholpen
Contact

Contact

U kunt via onderstaande knop direct een afspraak inplannen. Hiervoor is een verwijzing van uw (huis)arts vereist. Indien u liever telefonisch contact heeft, kunt u ons bereiken op het onderstaande nummer. Op dit moment is de telefonische wachttijd mogelijk langer dan u van ons gewend bent.

Neem telefonisch contact op:
088 - 7785205

ma - do08.00 - 18.00
vr08.00 - 17.00

Stel een vraag

Maak een afspraak
Veelgestelde vragenMaak een afspraak