Aandoeningen

Vastzetten van de voetwortel

Triple Arthrodese

Afwijkingen aan de voetwortel

Een triple arthrodese wordt vaak gebruikt indien er slijtage in de betreffende gewrichten is opgetreden. Ook bij bepaalde afwijkende voetvormen kan een triple arthrodese een goede behandeling zijn. De oorzaak van de slijtage of afwijkende voetvorm is vaak onduidelijk, soms ontstaat het ten gevolge van een vroeger doorgemaakt letsel, instabiliteit, peesproblemen, aangeboren afwijkingen, afwijkingen aan het spier-zenuwstelsel, een infectie of auto-immuun aandoening zoals reumatoïde arthritis. Ten gevolge van de slijtage worden de gewrichten vaak stijf en pijnlijk. Ook treedt er vaak zwelling op.


Het behandeltraject

De stappen van een behandeling

Verwijzing van uw huisarts

Verwijzing

Voor een behandeling bij Xpert Clinics Orthopedie heeft u altijd een verwijzing van uw huisarts nodig. Alle behandelingen die u ondergaat bij de artsen van Xpert Clinics Orthopedie worden door alle zorgverzekeraars 100% vergoed.

Maak een afspraak

Telefonische intake

Heeft u vragen, of wilt u uw consult inplannen? 

Plan een intake   Bellen

Consultafspraak met arts

Adviesgesprek met arts

Voorbereiding

Het kan handig zijn thuis uw bezoek aan Xpert Clinics Orthopedie alvast voor te bereiden. Probeer bijvoorbeeld uw gezondheidsklachten alvast duidelijk te omschrijven. Noteer ook uw vragen aan de arts, zodat u niet vergeet deze te stellen. Als u wilt kunt u iemand meenemen naar het gesprek met de arts. Twee horen immers meer dan een. 

Niet vergeten

  • De verwijsbrief van uw huisarts (meestal alleen bij eerste bezoek)
  • Een lijst met de medicijnen die u gebruikt (deze is op te vragen bij uw apotheek)
  • Geldige verzekeringspapieren
  • Een legitimatiebewijs (paspoort of rijbewijs)

Op tijd

Wanneer u aan de beurt bent, ontvangt de arts u in de spreekkamer. De eerste afspraak bestaat meestal uit een gesprek en lichamelijk onderzoek. De arts probeert aan de hand hiervan de oorzaak van uw klachten vast te stellen. Vervolgens kan gekeken worden welke behandelmogelijkheden er zijn. Mogelijk beslist de arts dat aanvullend onderzoek nodig is.

Aanvullend onderzoek

Aanvullend onderzoek vindt indien mogelijk plaats op de kliniek. 

Verslag naar de huisarts

Naar aanleiding van het eerste consult stuurt de arts altijd een verslag naar uw huisarts. Zijn de onderzoeken en/of de behandeling afgerond en hoeft u niet meer terug te komen? Dan bevat dit verslag de bevindingen van de arts. Bent u langer onder behandeling? Dan doet de arts soms ook tussentijds verslag aan de huisarts.

Vervolg
Zodra u samen met uw arts besloten heeft dat u een operatie krijgt, ontvangt u van ons alle benodigde informatie ter voorbereiding hierop. Wij bieden dit waar mogelijk online aan, zodat u niet onnodig vaak naar ons toe hoeft te komen. Om zelf ook actief bij te kunnen dragen aan een goed herstel, kunt u alvast de juiste hulpmiddelen voor na de operatie in huis halen. Daarnaast kunt u uw lichaam op de ingreep voorbereiden, door (tijdelijk) te stoppen met roken en extra vezels toe te voegen aan uw eetpatroon.

Behandeling & Nazorg

Behandeling & Herstel

Er wordt een incisie van ongeveer 8 cm aan de buitenzijde van de voet gemaakt. De spierbuik van de korte tenenstrekker wordt losgemaakt. Het kapsel van het onderste spronggewricht en calcaneo-cuboid gewricht wordt geopend. De resterende kraakbeenlaag wordt verwijderd. Er wordt gezorgd voor goed bloedende botuiteinden. Vaak is het nodig om een 2e incisie van ongeveer 5 cm aan de binnenzijde van de voet te maken om het kraakbeen aan de binnenzijde van het talo-naviculaire gewricht volledig te kunnen verwijderen. Ook hier wordt gezorgd voor goed bloedende botuiteinden. In de juiste stand worden de botten aan elkaar gezet met krammen en/of schroeven. Soms is het nodig de achillespees te verlengen d.m.v. een extra incisie op het onderbeen. De wond(en) wordt/worden gehecht en er wordt een drukkend verband, met daaronder eventueel pleisters, aangelegd. Er wordt een looplaars aangelegd.

Resultaat
Het doel van de operatie is om de pijn te verminderen/weg te nemen. Dit wordt bereikt door de versleten/afwijkende delen, in de juiste stand, aan elkaar vast te maken. Het wordt hierdoor moeilijker om op oneffen terrein te lopen, maar vaak is de beweeglijkheid reeds erg beperkt door de slijtage dat dit weinig extra beperkingen oplevert. Meer dan 40 jaar na de operatie heeft 55% van de patiënten (acceptabele) pijn in de enkel en/of voet waarschijnlijk ten gevolge van toename van slijtage in de naastgelegen gewrichten en 68% gebruikt dan een hulpmiddel (brace, schoenaanpassing, wandelstok etc). Meer dan 40 jaar na de operatie is 95% van de patiënten tevreden met het resultaat.

Vertrouw op Xpert Clinics Orthopedie
100% verzekerde zorg
Snel geholpen
Aantoonbare kwaliteit
Gespecialiseerde zorg
Vertrouw op Xpert Clinics Orthopedie
100% verzekerde zorg
Snel geholpen
Aantoonbare kwaliteit
Gespecialiseerde zorg
Contact

Contact

U kunt via onderstaande knop direct een afspraak inplannen. Hiervoor is een verwijzing van uw (huis)arts vereist. Indien u liever telefonisch contact heeft, kunt u ons bereiken op het onderstaande nummer. Op dit moment is de telefonische wachttijd mogelijk langer dan u van ons gewend bent.

Neem telefonisch contact op:
088 - 7785205

ma - do08.00 - 18.00
vr08.00 - 17.00

Stel een vraag

Maak een afspraak
Veelgestelde vragenMaak een afspraak