Aandoeningen

Kijkoperatie van de elleboog

Arthroscopie

De elleboog bestaat uit drie botten, spieren, pezen en de ligamenten die ze verbinden. Twee botten vormen samen de onderarm, dit zijn het spaakbeen (=radius) en de ellepijp (=ulna). De bovenarm wordt gevormd door het opperarmbeen (=de humerus). Deze drie botten samen vormen het elleboogsgewricht. Rondom de elleboog bevinden zich veel spieren en pezen en rondom de elleboog lopen belangrijke zenuwen richting de onderarm en hand. De elleboog wordt vaak gebruikt om te dragen en de hand te sturen. Hiervoor moet de elleboog zowel stabiel als beweeglijk zijn. De elleboog kan geblesseerd, instabiel of stijf raken als gevolg van herhaalde bewegingen, een ongelijk of slijtage.

Artrose is slijtage van het kraakbeen in gewrichten. In een gewricht komen twee of meer botten bij elkaar. Om er voor te zorgen dat de botten soepel kunnen bewegen, hebben ze een laagje glad kraakbeen. Naarmate u ouder wordt, verandert uw kraakbeen van dikte en samenstelling. Als het kraakbeen heel erg slijt, wordt het dun of brokkelig of het verdwijnt helemaal. De botuiteinden komen dan tegen elkaar. In dat geval spreken we van artrose.

Een van de belangrijkste symptomen van artrose in de elleboog is pijn. Daarnaast voelt de elleboog wat stijver aan en kan hij minder soepel gebruikt worden. Soms zit er een los stukje bot of kraakbeen in de elleboog. Dat noemen we een gewrichtsmuis. Deze kan ervoor zorgen dat de elleboog opeens niet meer goed bewogen kan worden. Mensen hebben dan vaak het gevoel dat er iets in het ‘scharnier’ zit.


Het behandeltraject

De stappen van een behandeling

Verwijzing van uw huisarts

Verwijzing

Voor een behandeling bij Xpert Clinics Orthopedie heeft u altijd een verwijzing van uw huisarts nodig. Alle behandelingen die u ondergaat bij de artsen van Xpert Clinics Orthopedie worden door alle zorgverzekeraars volledig vergoed.

Maak een afspraak

Maak een afspraak

Een afspraak maken kan op twee manieren:

  • Bel ons informatiecentrum: 088 778 52 05
  • Of laat uw gegevens achter, zodat wij contact met u op kunnen nemen

Voor het maken van een afspraak hebben we uw BSN-nummer, uw verzekeraar en polisnummer en de naam van uw huisarts nodig. We plannen een consultafspraak in wanneer het u uitkomt, in de vestiging van uw keuze.

Gegevens achterlaten  Bellen

Consultafspraak met arts

Het eerste consult

Tijdens het eerste consult ziet u altijd de orthopedisch chirurg die u gaat behandelen. Hij zal het onderzoek doen en een diagnose stellen. Is er aanvullend onderzoek nodig, dan kan dat meestal op de kliniek worden gedaan. De orthopedisch chirurg bespreekt met u de behandelmogelijkheden en stelt een behandelplan op.

Behandeling & Nazorg

De operatie

Bij de kijkoperatie (ook wel: arthroscopie genoemd) van de elleboog worden onregelmatigheden in het gewricht verwijderd. Hierdoor vermindert de slijtage niet, maar de elleboog kan wel weer beter bewegen. Ook kunnen eventuele losse fragmenten (gewrichtsmuis) worden verwijderd.

Bij de kijkoperatie maakt de orthopedisch chirurg 5-6 kleine openingen in de huid van ongeveer 1 centimeter. Via de eerste opening wordt een smalle buis van ongeveer 5 millimeter doorsnede met een minicamera naar binnen gebracht (= de arthroscoop). Via de minicamera verschijnt het beeld van het ellebooggewricht op een monitor in de operatiekamer. Door de tweede huidopening kan de orthopedisch chirurg verschillende instrumenten invoeren zoals bijvoorbeeld een paktangetje. De elleboog wordt vanuit verschillende richtingen bekeken, vandaar dat er meerdere openingen worden gemaakt.

De operatie zal gemiddeld 1-1.5 uur duren en vindt altijd plaats onder volledige narcose. Soms krijgt u voor de operatie een regionale blokkade van de anesthesist om de pijn zo min mogelijk te voelen tijdens en na de operatie. Dit doen we liever niet om na de operatie de zenuwen te kunnen beoordelen.

Herstel

Na de operatie heeft u een drukverband om de geopereerde elleboog, welke 48 uur moet blijven zitten. Daarnaast heeft u een sling om uw arm met een band achter de rug om uw arm op zijn plaats te houden. De arm kan nog verdoofd aanvoelen door de blokkade. Meestal komt het gevoel na 24 uur terug. De sling draagt u in principe twee weken.

Fysiotherapie

De fysiotherapeut komt na de operatie bij u langs om met u de oefeningen door te nemen. Het is van belang dat u snel na de operatie (2-5 dagen) al start met fysiotherapie. Hiervoor krijgt u een verwijzing met instructies mee vanuit Xpert Clinics Orthopedie.

Wondverzorging

De wondjes zijn gehecht. Deze hechtingen worden bij de wondcontrole twee weken na de operatie hier op de polikliniek verwijderd. Mochten er eerder vragen zijn over de wond, dan kunt u met ons telefonisch contact opnemen.

Leefregels

We adviseren u de voorgeschreven pijnmedicatie gedurende vijf tot tien dagen in te nemen, zodat u goed slaapt en goed kunt oefenen met de fysiotherapeut. Belangrijk is dat u met name in de eerst twee weken pijnvrij kunt oefenen met de fysiotherapeut, indien dit niet goed gaat kunnen wij voor u de pijnmedicatie bijstellen. Indien u vragen heeft over de medicatie, een herhaalrecept wenst of last heeft van bijwerkingen kunt u telefonisch contact met ons opnemen.

De elleboog blijft de eerste dagen na de ingreep gezwollen. Indien u de arm zonder pijn al voldoende kunt bewegen en daardoor in staat bent om adequaat te handelen in noodsituaties en u het zelf veilig acht, dan kunt u het autorijden/fietsen weer hervatten, mogelijk ook in overleg met uw fysiotherapeut.

Vertrouw op Xpert Clinics Orthopedie
100% verzekerde zorg
Aantoonbare kwaliteit
Gespecialiseerde zorg
Snel geholpen
FAQ

Veelgestelde vragen over Kijkoperatie van de elleboog

Vertrouw op Xpert Clinics Orthopedie
100% verzekerde zorg
Aantoonbare kwaliteit
Gespecialiseerde zorg
Snel geholpen
Contact

Contact

U kunt via onderstaande knop direct een afspraak inplannen. Hiervoor is een verwijzing van uw (huis)arts vereist. Indien u liever telefonisch contact heeft, kunt u ons bereiken op het onderstaande nummer. Op dit moment is de telefonische wachttijd mogelijk langer dan u van ons gewend bent.

Neem telefonisch contact op:
088 - 7785205

ma - do08.00 - 18.00
vr08.00 - 17.00

Stel een vraag

Maak een afspraak
Veelgestelde vragenMaak een afspraak