De epidurale ruimte bevindt zich in het wervelkanaal vanaf de onderkant van de schedel tot aan de stuit. In de epidurale ruimte bevindt zich bindweefsel, bloedvaten en de uit het ruggenmerg uittredende zenuwwortels. Deze uittredende zenuwwortels kunnen geïrriteerd raken door diverse oorzaken. Door ontstekkingsremmende medicatie toe te dienen in dit gebied, kan dit een positief effect hebben op de irritatie van het weefsel en kunnen pijnklachten verminderen.

Wat is een epidurale injectie?

De epidurale ruimte bevindt zich in het wervelkanaal. Deze ruimte ligt tussen het harde ruggenmergvlies en de binnenzijde van het wervelkanaal dat het ruggenmerg omgeeft. De epidurale ruimte bevat bindweefsel, bloedvaten en de uit het ruggenmerg uittredende zenuwwortels. Het kan nodig zijn om in deze ruimte medicamenten in te spuiten, bijvoorbeeld pijnstillers of ontstekingremmende geneesmiddelen om zodoende de pijn proberen te behandelen.

De epidurale ruimte is vanaf de onderkant van de schedel tot aan de stuit. Daarom kan de epidurale injectie, afhankelijk van de plaats van de pijn over dit gehele traject gebeuren:

  • ter hoogte van de lendenen (lumbaal)
  • ter hoogte van de borst (thoracaal)
  • ter hoogte van de nek (cervicaal)

Het behandeltraject

De stappen van een behandeling

Verwijzing van uw huisarts

Verwijzing

Voor een behandeling bij Xpert Clinics Orthopedie heeft u altijd een verwijzing van uw huisarts nodig. Alle behandelingen die u ondergaat bij de artsen van Xpert Clinics Orthopedie worden door alle zorgverzekeraars volledig vergoed.

Maak een afspraak

Maak een afspraak

Een afspraak maken kan op twee manieren:

  • Bel ons informatiecentrum: 088 778 52 05
  • Of laat uw gegevens achter, zodat wij contact met u op kunnen nemen

Voor het maken van een afspraak hebben we uw BSN-nummer, uw verzekeraar en polisnummer en de naam van uw huisarts nodig. We plannen een consultafspraak in wanneer het u uitkomt, in de vestiging van uw keuze.

Gegevens achterlaten  Bellen

Consultafspraak met arts

Het eerste consult

Tijdens het eerste consult ziet u altijd de orthopedisch chirurg die u gaat behandelen. Hij zal het onderzoek doen en een diagnose stellen. Is er aanvullend onderzoek nodig, dan kan dat soms op de kliniek worden gedaan en anders verwijzen we u door. De orthopedisch chirurg bespreekt met u de behandelmogelijkheden en stelt een behandelplan op.

Behandeling & Nazorg

De behandeling

Tijdens de behandeling zit u op de rand van de behandeltafel. De arts zal de huid op de rug plaatselijk verdoven, waarna met een speciale naald de epidurale ruimte wordt opgezocht. Als de juiste positie van de naald bereikt is, geeft de arts via de naald een injectie met een ontstekingsremmend middel (80 mg depomedrol) in de epidurale ruimte. Dit kan een zeer kortdurend moment van pijn of druk geven in de ledematen door de druk die de vloeistof uitoefent of de zenuwen.

Op indicatie van de arts wordt er soms tevens 2 ml lidocaine 2% in de epidurale ruimte achtergelaten. Op de plaats van de injectie wordt een pleister geplakt, deze mag u na een paar uur verwijderen. De behandeling duurt doorgaans ongeveer 5 minuten. Het resultaat is pas na enkele dagen te beoordelen.

Resultaat behandeling

Het resultaat van de behandeling is pas na enkele dagen tot weken te beoordelen. Het is echter goed mogelijk dat u al eerder een gunstig effect op uw pijnklachten bemerkt. In een aantal gevallen zal een herhaling of een aanvullende behandeling noodzakelijk zijn. Op grond van de oorzaak van uw pijn wordt door uw pijnspecialist al dan niet tot een lichamelijke behandeling besloten. Op basis van de anamnese kan worden besloten dat er nog aanvullend onderzoek moet worden gedaan.

Vertrouw op Xpert Clinics Orthopedie
100% verzekerde zorg
Aantoonbare kwaliteit
Gespecialiseerde zorg
Snel geholpen
Vertrouw op Xpert Clinics Orthopedie
100% verzekerde zorg
Aantoonbare kwaliteit
Gespecialiseerde zorg
Snel geholpen
Contact

Contact

U kunt via onderstaande knop direct een afspraak inplannen. Hiervoor is een verwijzing van uw (huis)arts vereist. Indien u liever telefonisch contact heeft, kunt u ons bereiken op het onderstaande nummer. Op dit moment is de telefonische wachttijd mogelijk langer dan u van ons gewend bent.

Neem telefonisch contact op:
088 - 7785205

ma - do08.00 - 18.00
vr08.00 - 17.00

Stel een vraag

Maak een afspraak
Veelgestelde vragenMaak een afspraak