Wat is vastzetten van het enkelgewricht?

Wanneer u slijtage heeft in uw enkel, dan kan er een operatie uitgevoerd worden om de pijn weg te nemen. Bij deze ingreep wordt de resterende kraakbeenlaag van het scheenbeen en sprongbeen verwijderd, waarna de botten aan elkaar gezet worden. Dit is de zogenaamde enkelartrodese operatie. Of u in aanmerking komt voor het vastzetten voor het bovenste spronggewricht hangt o.a. af van uw leeftijd, activiteitsniveau, de stand van uw enkel en de oorzaak van de gewrichtsslijtage. 


Het behandeltraject

De stappen van een behandeling

Verwijzing van uw huisarts

Verwijzing van uw huisarts

Voor een behandeling bij Xpert Clinics Orthopedie heeft u altijd een verwijzing van uw huisarts nodig. Alle behandelingen die u ondergaat bij de artsen van Xpert Clinics Orthopedie worden door alle zorgverzekeraars volledig vergoed.

Maak een afspraak

Maak een afspraak

Een afspraak maken kan op twee manieren:

•          Bel ons informatiecentrum: 088 778 52 05
•          Of laat uw gegevens achter  zodat wij contact met u op kunnen nemen

Voor het maken van een afspraak hebben we uw BSN-nummer, uw verzekeraar en polisnummer en de naam van uw huisarts nodig. We plannen een consultafspraak in wanneer het u uitkomt, in de vestiging van uw keuze.

Plan een intake   Bellen

Consultafspraak met arts

Het eerste consult

Tijdens het eerste consult ziet u altijd de orthopedisch chirurg die u gaat behandelen. Hij zal het onderzoek doen en een diagnose stellen. Is er aanvullend onderzoek nodig, dan kan dat meestal op de kliniek worden gedaan. De orthopedisch chirurg bespreekt daarna met u de behandelmogelijkheden en stelt een behandelplan op.

Behandeling & Nazorg

Behandeling & Herstel

Kijkoperatie

Bij een kijkoperatie maakt de orthopedisch chirurg twee kleine sneden aan de voorzijde van de enkel: één voor de glasvezel kijkbuis die is aangesloten op een camera, en één om met instrumenten in de enkel te kunnen werken. Tijdens de kijkoperatie bekijkt de chirurg de hele enkel. De resterende kraakbeenlaag van het scheenbeen en sprongbeen wordt verwijderd. De botten worden vervolgens in de juiste stand gezet. Om de schroeven te kunnen inbrengen, wordt een derde snede gemaakt aan de boven-zijkant van de enkel. Het scheenbeen en sprongbeen worden met schroeven aan elkaar gezet Daarna worden de wondjes gehecht en een drukverband aangelegd. U krijgt een looplaars voor een periode van 12 weken, waarbij u 6 weken niet op het been mag staan.

Open procedure

De orthopedisch chirurg maakt een snede aan de binnen- en buitenzijde van de enkel (en soms aan de bovenzijde). De resterende kraakbeenlaag wordt van het scheenbeen, kuitbeen en sprongbeen verwijderd. Het scheenbeen en kuitbeen worden tijdens de operatie in de juiste stand aan het sprongbeen gezet met platen en/of schroeven. Soms wordt er een stukje bot uit de bekkenkam (cristabot) gehaald om het bot beter te kunnen laten genezen. De wond wordt vervolgens gehecht en er wordt een drukkend verband aangelegd. U krijgt een looplaars voor een periode van 12 weken, waarbij u 6 weken niet op het been mag staan.

Herstel

De eerste 6 weken zit u met uw been in een looplaars. Deze looplaars zit de hele dag en nacht om het been. Daarnaast mag u gedurende deze periode niet op het been staan. Na 6 weken mag u in de looplaars op het been staan. Na 3 maanden bouwt u de looplaars geleidelijk af. Wanneer u weer volledig terug aan het werk bent, hangt af van het type werk dat u doet. Gemiddeld duurt de totale revalidatie 6 maanden tot een jaar.

Vergoeding van de behandeling

Uw behandeling door de specialisten van Xpert Clinics Orthopedie wordt volledig vergoed vanuit de basisverzekering. Wij hebben hiervoor afspraken gemaakt met alle zorgverzekeraars. U heeft hiervoor wel een verwijzing van uw huisarts nodig.

Let op: voor zorg die onder de basisverzekering valt, moet u eerst uw eigen risico opmaken. Het maakt daarbij niet uit of u naar onze kliniek komt of naar het ziekenhuis gaat. In 2023 bedraagt het minimale eigen risico € 385.

Heeft u vragen over de vergoeding van uw behandeling? Bel dan met ons informatiecentrum: 088 778 52 05.

Vertrouw op Xpert Clinics Orthopedie
100% verzekerde zorg
Snel geholpen
Aantoonbare kwaliteit
Gespecialiseerde zorg
FAQ

Veelgestelde vragen over Vastzetten van het enkelgewricht

Vertrouw op Xpert Clinics Orthopedie
100% verzekerde zorg
Snel geholpen
Aantoonbare kwaliteit
Gespecialiseerde zorg
Contact

Contact

U kunt via onderstaande knop direct een afspraak inplannen. Hiervoor is een verwijzing van uw (huis)arts vereist. Indien u liever telefonisch contact heeft, kunt u ons bereiken op het onderstaande nummer. Op dit moment is de telefonische wachttijd mogelijk langer dan u van ons gewend bent.

Neem telefonisch contact op:
088 - 7785205

ma - do08.00 - 18.00
vr08.00 - 17.00

Stel een vraag

Maak een afspraak
Veelgestelde vragenMaak een afspraak