Je mist een afstapje, struikelt over een stoeptegel of verdraait je enkel tijdens het sporten. Een verzwikte enkel: wie heeft het nooit gehad? Meestal…
Lees artikelWat is vastzetten van het enkelgewricht?
Wanneer u slijtage heeft in uw enkel, dan kan er een operatie uitgevoerd worden om de pijn weg te nemen. Bij deze ingreep wordt de resterende kraakbeenlaag van het scheenbeen en sprongbeen verwijderd, waarna de botten aan elkaar gezet worden. Dit is de zogenaamde enkelartrodese operatie. Of u in aanmerking komt voor het vastzetten voor het bovenste spronggewricht hangt o.a. af van uw leeftijd, activiteitsniveau, de stand van uw enkel en de oorzaak van de gewrichtsslijtage.
De stappen van een behandeling
Maak een afspraak
Een afspraak maken kan op twee manieren:
• Bel ons informatiecentrum: 088 778 52 05
• Of laat uw gegevens achter zodat wij contact met u op kunnen nemen
Voor het maken van een afspraak hebben we uw BSN-nummer, uw verzekeraar en polisnummer en de naam van uw huisarts nodig. We plannen een consultafspraak in wanneer het u uitkomt, in de vestiging van uw keuze.
Het eerste consult
Tijdens het eerste consult ziet u altijd de orthopedisch chirurg die u gaat behandelen. Hij zal het onderzoek doen en een diagnose stellen. Is er aanvullend onderzoek nodig, dan kan dat meestal op de kliniek worden gedaan. De orthopedisch chirurg bespreekt daarna met u de behandelmogelijkheden en stelt een behandelplan op.
Behandeling & Herstel
Kijkoperatie
Bij een kijkoperatie maakt de orthopedisch chirurg twee kleine sneden aan de voorzijde van de enkel: één voor de glasvezel kijkbuis die is aangesloten op een camera, en één om met instrumenten in de enkel te kunnen werken. Tijdens de kijkoperatie bekijkt de chirurg de hele enkel. De resterende kraakbeenlaag van het scheenbeen en sprongbeen wordt verwijderd. De botten worden vervolgens in de juiste stand gezet. Om de schroeven te kunnen inbrengen, wordt een derde snede gemaakt aan de boven-zijkant van de enkel. Het scheenbeen en sprongbeen worden met schroeven aan elkaar gezet Daarna worden de wondjes gehecht en een drukverband aangelegd. U krijgt een looplaars voor een periode van 12 weken, waarbij u 6 weken niet op het been mag staan.
Open procedure
De orthopedisch chirurg maakt een snede aan de binnen- en buitenzijde van de enkel (en soms aan de bovenzijde). De resterende kraakbeenlaag wordt van het scheenbeen, kuitbeen en sprongbeen verwijderd. Het scheenbeen en kuitbeen worden tijdens de operatie in de juiste stand aan het sprongbeen gezet met platen en/of schroeven. Soms wordt er een stukje bot uit de bekkenkam (cristabot) gehaald om het bot beter te kunnen laten genezen. De wond wordt vervolgens gehecht en er wordt een drukkend verband aangelegd. U krijgt een looplaars voor een periode van 12 weken, waarbij u 6 weken niet op het been mag staan.
Herstel
De eerste 6 weken zit u met uw been in een looplaars. Deze looplaars zit de hele dag en nacht om het been. Daarnaast mag u gedurende deze periode niet op het been staan. Na 6 weken mag u in de looplaars op het been staan. Na 3 maanden bouwt u de looplaars geleidelijk af. Wanneer u weer volledig terug aan het werk bent, hangt af van het type werk dat u doet. Gemiddeld duurt de totale revalidatie 6 maanden tot een jaar.
Vergoeding van de behandeling
Uw behandeling door de specialisten van Xpert Clinics Orthopedie wordt volledig vergoed vanuit de basisverzekering. Wij hebben hiervoor afspraken gemaakt met alle zorgverzekeraars. U heeft hiervoor wel een verwijzing van uw huisarts nodig.
Let op: voor zorg die onder de basisverzekering valt, moet u eerst uw eigen risico opmaken. Het maakt daarbij niet uit of u naar onze kliniek komt of naar het ziekenhuis gaat. In 2023 bedraagt het minimale eigen risico € 385.
Heeft u vragen over de vergoeding van uw behandeling? Bel dan met ons informatiecentrum: 088 778 52 05.
Ervaringen
Veelgestelde vragen over Vastzetten van het enkelgewricht
We helpen u graag op één van onze Xpert Clinics orthopedie vestigingen.
Een afspraak maken bij Xpert Orthopedie is zo geregeld. Eén telefoontje (088 778 52 05) en we plannen meteen een consult voor u in.
Xpert Orthopedie kent geen lange wachttijden, u wordt dus altijd snel geholpen. We hebben met alle grote zorgverzekeraars afspraken gemaakt over de vergoeding van behandelingen door onze handchirurgen. In uitzonderlijke gevallen heeft u wel toestemming van uw verzekering nodig. Daarbij helpen we u natuurlijk graag.
Voor het inplannen van de afspraak heeft het informatiecentrum een aantal gegevens van u nodig. Zou u zo vriendelijk willen zijn om de volgende informatie bij de hand te houden:
- Uw BSN-nummer
- Uw verzekeraar en polisnummer
- De naam van uw huisarts
U kunt vaak al binnen een week terecht voor uw consult, in zowel Amsterdam als Eindhoven. Ook hanteren wij korte toegangstijden - dat is de tijd tussen uw consult en uw behandeling. Doorgaans is dit minder dan 15 werkdagen.
Zie voor de actuele status onze wachttijden.
Het consult en alle operaties die u ondergaat bij Xpert Clinics Orthopedie worden door alle grote zorgverzekeraars volledig vergoed. Er is geen aparte toestemming nodig van uw verzekeraar voor operaties in onze kliniek of door onze artsen. Wel moet u altijd een verwijsbrief van de huisarts of een andere medisch specialist meenemen naar het consult.
Daarnaast is het verstandig rekening te houden met uw verplicht eigen risico. De zorgverzekeraar kan kosten in rekening brengen voor bijvoorbeeld het voorschrijven van medicatie. In een uitzonderingsgeval kan het nodig zijn dat we toestemming van uw verzekeraar nodig hebben. Uw arts zal dat altijd van tevoren met u bespreken. Zorgkosten worden bij gecontracteerde zorgverzekeraars, zonder uw tussenkomst, in rekening gebracht.
Meer informatie over vergoedingen vindt u in de informatiefolder.
Contact
U kunt via onderstaande knop direct een afspraak inplannen. Hiervoor is een verwijzing van uw (huis)arts vereist. Indien u liever telefonisch contact heeft, kunt u ons bereiken op het onderstaande nummer. Op dit moment is de telefonische wachttijd mogelijk langer dan u van ons gewend bent.
Neem telefonisch contact op: |
|