Arthroscopie Enkel

Arthroscopie van het enkelgewricht i.v.m. inklemming

Neem contact op

Neem telefonisch contact op: 088 - 7785205

ma - do08.00 - 18.00
vr08.00 - 17.00
Vertrouw op Xpert Clinics Orthopedie
100% verzekerde zorg
Snel geholpen
Aantoonbare kwaliteit
Gespecialiseerde zorg

Vormen arthroscopie van het enkelgewricht i.v.m. inklemming

Anterieure impingement - Inklemming voorzijde ("Voetballersenkel")

Anterieure impingement (“voetballersenkel”): vaak ontstaat dit door chronische overbelasting of verzwikkingen. Hierdoor raakt het weefsel aan de voorzijde van de enkel verdikt, waardoor het ingeklemd kan raken tussen het onderbeen en sprongbeen als het enkelgewricht maximaal naar boven wordt gebogen (“weke delen” impingement). Tevens kunnen er botuitsteeksels ontstaan aan de voorzijde van het onderbeen of het sprongbeen die in een eindstand ingeklemd kunnen raken (“ossale” impingement).

Posterieure impingement - Inklemming achterzijde ("Balletdansersenkel")

Posterieure impingement (“balletdansersenkel”): vaak ontstaat dit door chronische overbelasting bij mensen die veel op de tenen moeten staan. Hierdoor raakt het weefsel aan de achterzijde van de enkel verdikt, waardoor het ingeklemd kan raken tussen het onderbeen en het hielbeen als het enkelgewricht maximaal naar onder wordt gebogen (“weke delen” impingement). Tevens kan een botuitsteeksel aan de achterzijde van het sprongbeen (processus posterior tali/os trigonum, zie fig.2) ingeklemd raken tussen het onderbeen en het hielbeen als het enkelgewricht maximaal naar onder wordt gebogen (“ossale” impingement). Bestandsnaam 5.2 PI Arthroscopie van het enkelgewricht i.v.m. inklemming Pagina 3 van 5 Laatste wijziging 18-06-2015 Versienummer Versie 2 Procesverantwoordelijke Medisch Directeur Vaak raakt de pees die de grote teen buigt (m. flexor hallucis longus) ook geïrriteerd omdat deze vlak langs dit botuitsteeksel loopt.

Behandeling in het kort

Doel

Het doel van de operatie is om de pijnklachten te verminderen/weg te nemen en niet om te zorgen voor toename van de beweeglijkheid (gemiddeld neemt de beweeglijkheid met 2.5° toe). Het resultaat van de operatie i.v.m. anterieure impingement is minder goed indien slijtage van het enkelgewricht aanwezig is, bij oudere patiënten en bij patiënten die in het verleden een enkelbreuk hebben gehad. Er treedt in het algemeen wel een duidelijke functieverbetering en vermindering van pijn op.

Het sportniveau blijft gemiddeld genomen hetzelfde. In 84% van de patiënten komen de botuitsteeksels aan de voorzijde van de enkel terug, waarbij dit niet altijd klachten hoeft te geven. Na 6.5 jaar is 74% van de patiënten tevreden met het resultaat van de operatie. Het resultaat van de operatie i.v.m. posterieure impingement is in het algemeen erg goed, er treedt nagenoeg altijd vermindering van pijn en verbetering van functie op.

Anterieure impingement

Er worden 2 sneetjes van ongeveer 1 cm aan de voorzijde van de enkel gemaakt. Er wordt een glasvezel kijkbuis (arthroscoop) in de enkel gebracht die aangesloten is op een camera. Het enkelgewricht wordt, voor zover mogelijk bekeken en de beelden worden zichtbaar op een monitor. Instrumentarium wordt ingebracht waarmee de verdikte weke delen en botuitsteeksels worden verwijderd. Ook wordt de onderzijde van de binnenenkel (mediale malleolus) verwijderd. Als er beschadigd kraakbeen aanwezig is wordt dit, indien noodzakelijk “glad gemaakt” en eventuele andere afwijkingen (bijvoorbeeld gewrichtsmuis (corpus liberum) worden, indien mogelijk ook behandeld. De wondjes worden gehecht en er wordt een drukkend verband, met daaronder eventueel pleisters, aangelegd.

Posterieure impingement

Er worden 2 sneetjes van ongeveer 1 cm aan de achterzijde naast de achillespees gemaakt. Er wordt een glasvezel kijkbuis (arthroscoop) in de enkel gebracht die aangesloten is op een camera. Het enkelgewricht en het onderste sprongewricht worden, voor zover mogelijk bekeken en de beelden worden zichtbaar op een monitor. Instrumentarium wordt ingebracht waarmee de verdikte weke delen en het botuitsteeksel worden verwijderd.

Ook wordt ervoor gezorgd dat de pees en spier die de grote teen buigt zonder ingeklemd te raken kan bewegen. Als er beschadigd kraakbeen aanwezig is wordt dit, indien noodzakelijk “glad gemaakt” en eventuele andere afwijkingen (bijvoorbeeld gewrichtsmuis (corpus liberum)) worden, indien mogelijk ook behandeld. De wondjes worden gehecht en er wordt een drukkend verband, met daaronder eventueel pleisters, aangelegd.

Maak een afspraak
Bel 088 778 52 05 Plan een intake