ACP staat voor ‘autoloog geconditioneerd plasma’. Het is een vorm van PRP (plaatjes rijk plasma) en wordt ook wel zo genoemd. Het is eigen bloedplasma met een hoge concentratie aan bloedplaatjes. Bloedplaatjes geven groeifactoren af en remmen daarmee het ontstekingsproces in een gewricht. Verder stimuleert het de aanmaak van hyaluronzuur, het smeermiddel in een gewricht. Beide effecten van bloedplaatjes leiden tot vermindering van pijnklachten en verbetering van de functie. ACP behandeling kan geen versleten kraakbeen opnieuw laten aangroeien, maar kan wel langdurig minder (pijn)klachten geven.
Typische klachten van slijtage zijn ochtend- en startstijfheid, pijn bij belasten en soms ook zwelling. ACP heeft het meeste effect bij licht tot middelzware vormen van slijtage (graad I-III). Bij de meeste ernstige vorm van slijtage (graad IV) heeft ACP minder effect. ACP is daarmee vooral geschikt voor patiënten die nog te goed zijn voor een prothese (kunstgewricht), maar ondanks andere maatregelen (zoals afvallen, fysiotherapie en een brace) nog klachten ondervinden. Verder blijkt dat het herhalen van meerdere ACP injecties achter elkaar meer effect geeft dan één losse injectie.
Het totale effect van de ACP injectie houdt over het algemeen 6-12 maanden aan. ACP injecties geven hiermee langer effect dan injecties met corticosteroïden of hyaluronzuur. Komen de klachten in de loop van de tijd weer terug? Omdat het een lichaamseigen product is, kunnen we de ACP injecties herhalen (in tegenstelling tot bijvoorbeeld corticosteroïden, welke niet te vaak herhaald kunnen worden). Behandeling met ACP injecties is veruit het best onderzocht bij knieslijtage (gonartrose). Als kliniek hebben we dan ook besloten om (voorlopig) alleen ACP-injecties voor knieslijtage te geven.
De stappen van een behandeling
Verwijzing
Ondanks toenemend bewijs, wordt de behandeling met ACP niet door de zorgverzekeraars vergoed. De volgende verdeling is van toepassing:
- Het consult bij de sportarts wordt wel vergoed vanuit de basisverzekering, uiteraard met inachtneming van het eigen risico. Hiervoor is een verwijzing van de huisarts of medisch specialist noodzakelijk.
- De materiaalkosten van de ACP-injectie worden niet vergoed vanuit de basisverzekering en bedragen € 160,- euro per injectie. Deze kosten worden ook niet vergoed vanuit de aanvullend verzekering.
- ACP injecties vinden plaats op onze locaties Amstelveen en Utrecht.
Maak een afspraak
Een afspraak maken kan op twee manieren:
- Bel ons informatiecentrum: 088 778 52 05
- Of laat uw gegevens achter, zodat wij contact met u op kunnen nemen
Voor het maken van een afspraak hebben we uw BSN-nummer, uw verzekeraar en polisnummer en de naam van uw huisarts nodig. We plannen een consultafspraak in wanneer het u uitkomt, in de vestiging van uw keuze.
Consult
Bij het eerste consult wordt er door de sportarts ingegaan op uw klachten en vindt er lichamelijk onderzoek plaats. We beoordelen dan of ACP injecties zinnig zijn. Mocht u bloedverdunners of ontstekingsremmers gebruiken, dient u daar tijdelijk mee te stoppen. Voor de beoordeling van mate van slijtage is een recente röntgenfoto noodzakelijk (niet ouder dan zes maanden). Is er geen recente röntgenfoto beschikbaar? Dan maken we deze voorafgaand aan het consult.
Behandeling
Bij het eerste consult, vindt zo mogelijk direct de eerste ACP injectie plaats. We nemen hiervoor een kleine hoeveelheid bloed af uit een ader in uw arm. Het afgenomen bloed wordt vervolgens in een centrifuge gescheiden in het werkzame bloedplasma en de rest van het bloed. Het werkzame bloedplasma injecteren we direct zonder lokale verdoving in het gewricht.
Na de injectie kunt u direct weer lopen. Probeer wel het geïnjecteerde gewricht de eerste 48 uur weinig tot niet te gebruiken. ACP injecties kennen relatief weinig bijwerkingen, mede vanwege het gebruik van eigen bloed. Een klein deel van de mensen ervaart een toename van pijn in de eerste paar dagen. Effect van de injecties is niet direct merkbaar en komt meestal na een aantal weken.
In totaal vinden er twee tot drie injecties plaats. De tweede injectie vindt 2-3 weken na de eerste plaats, de eventueel derde injectie 6 weken na de eerste. In de tussentijd is het vaak verstandig om bepaalde oefeningen te doen. De sportarts zal u over het aantal injecties en de oefeningen adviseren.
Contact
U kunt via onderstaande knop direct een afspraak inplannen. Hiervoor is een verwijzing van uw (huis)arts vereist. Indien u liever telefonisch contact heeft, kunt u ons bereiken op het onderstaande nummer. Op dit moment is de telefonische wachttijd mogelijk langer dan u van ons gewend bent.
Neem telefonisch contact op: |
|