Aandoeningen

ACP Injectie

Een ACP injectie is een injectie met eigen plaatjesrijk bloedplasma. Het wordt vaak toepast bij patiënten met slijtage (artrose) of chronische peesklachten. Het effect is over het algemeen langer dan de traditionele injecties, zoals corticosteroïden.

ACP staat voor ‘autoloog geconditioneerd plasma’. Het is een vorm van PRP (plaatjes rijk plasma) en wordt ook wel zo genoemd. Het is eigen bloedplasma met een hoge concentratie aan bloedplaatjes. Bloedplaatjes geven groeifactoren af en remmen daarmee het ontstekingsproces in een gewricht of pees. Verder stimuleert het de aanmaak van hyaluronzuur, het smeermiddel in een gewricht. Beide effecten van bloedplaatjes leiden tot vermindering van pijnklachten en verbetering van de functie. ACP behandeling kan overigens geen versleten kraakbeen opnieuw laten aangroeien, maar kan wel langdurig minder (pijn)klachten geven.

Behandeling met ACP Injectie 

Behandeling met ACP injecties is het best onderzocht bij knieslijtage (gonartrose). Ook overige gewrichten met slijtage kunnen echter behandeld worden met ACP. Typische klachten van slijtage zijn ochtend- en startstijfheid, pijn bij belasten en soms ook zwelling. ACP heeft het meeste effect bij licht tot middelzware vormen van slijtage (graad I-III). Bij ernstigere vormen van slijtage heeft ACP minder effect. ACP is daarmee vooral geschikt voor patiënten die nog te goed zijn voor een prothese (kunstgewricht), maar ondanks andere maatregelen (zoals afvallen, fysiotherapie en een brace) nog klachten ondervinden. Verder blijkt dat het herhalen van meerdere ACP injecties achter elkaar meer effect geeft dan één losse injectie.  Het totale effect van de ACP injectie houdt over het algemeen 6-12 maanden aan. ACP injecties geven hiermee langer effect dan injecties met corticosteroïden of hyaluronzuur. Komen de klachten in de loop van de tijd weer terug? Dan kunnen we ACP injecties herhalen.

ACP Injectie bij chronische peesklachten

Recent onderzoek laat ook meerwaarde van ACP injecties zien bij chronische peesklachten. Voorbeelden van chronische peesklachten zijn onder andere tenniselleboog en hielspoor. Veelal genezen dergelijke klachten met een combinatie van (sport)rust, fysiotherapie en soms shockwavetherapie. Bij aanhouden van klachten, kan een injectie overwogen worden. Het ontstekingsremmende effect van de bloedplaatjes in de ACP kan het genezingsproces in de pees bevorderen. Ook hier geldt dat ACP injecties over het algemeen langer effect geven dan corticosteroïden.


Het behandeltraject

De stappen van een behandeling

Verwijzing van uw huisarts

Verwijzing

Ondanks toenemend bewijs, wordt de behandeling met ACP niet door de zorgverzekeraars vergoed. De volgende verdeling is van toepassing:

  • Het consult bij de sportarts wordt wel vergoed vanuit de basisverzekering, uiteraard met inachtneming van het eigen risico. Hiervoor is een verwijzing van de huisarts of medisch specialist noodzakelijk.
  • De materiaalkosten van de ACP-injectie worden niet vergoed vanuit de basisverzekering en bedragen € 160,- euro per injectie. Deze kosten worden ook niet vergoed vanuit de aanvullend verzekering.
  • ACP injecties vinden plaats op onze locaties Amstelveen en Utrecht.
Maak een afspraak

Maak een afspraak

Een afspraak maken kan op twee manieren:

  • Bel ons informatiecentrum: 088 778 52 05
  • Of laat uw gegevens achter, zodat wij contact met u op kunnen nemen

Voor het maken van een afspraak hebben we uw BSN-nummer, uw verzekeraar en polisnummer en de naam van uw huisarts nodig. We plannen een consultafspraak in wanneer het u uitkomt, in de vestiging van uw keuze.

Gegevens achterlaten  Bellen

Consultafspraak met arts

Consult

Bij het eerste consult wordt er door de sportarts ingegaan op uw klachten en vindt er lichamelijk onderzoek plaats. We beoordelen dan of ACP injecties zinnig zijn. Mocht u bloedverdunners of ontstekingsremmers gebruiken, dient u daar tijdelijk mee te stoppen. Voor de beoordeling van mate van slijtage is een recente röntgenfoto noodzakelijk (niet ouder dan zes maanden). Is er geen recente röntgenfoto beschikbaar? Dan maken we deze voorafgaand aan het consult.

Behandeling & Nazorg

Behandeling

Bij het eerste consult, vindt zo mogelijk direct de eerste ACP injectie plaats. We nemen hiervoor een kleine hoeveelheid bloed af uit een ader in uw arm. Het afgenomen bloed wordt vervolgens in een centrifuge gescheiden in het werkzame bloedplasma en de rest van het bloed. Het werkzame bloedplasma injecteren we zonder lokale verdoving in het gewricht of rondom de pees.

Na de injectie kunt u direct weer lopen. Probeer wel het geïnjecteerde gewricht of pees de eerste 48 uur weinig tot niet te gebruiken. ACP injecties kennen relatief weinig bijwerkingen, mede vanwege het gebruik van eigen bloed. Een klein deel van de mensen ervaart een toename van pijn in de eerste paar dagen. Effect van de injecties is niet direct merkbaar en komt meestal na een aantal weken.

In totaal vinden er drie injecties plaats, soms volstaat twee injecties. De tweede injectie vindt 1 week na de eerste plaats, de tweede 6 weken na de eerste. In de tussentijd is het vaak verstandig om bepaalde oefeningen te doen. De sportarts zal u hierover adviseren.

Vertrouw op Xpert Clinics Orthopedie
100% verzekerde zorg
Aantoonbare kwaliteit
Gespecialiseerde zorg
Snel geholpen
Vertrouw op Xpert Clinics Orthopedie
100% verzekerde zorg
Aantoonbare kwaliteit
Gespecialiseerde zorg
Snel geholpen
Contact

Contact

Wilt u een consultafspraak maken of meer informatie hebben. Bel dan ons informatiecentrum.

Neem telefonisch contact op:
088 - 7785205

ma - do08.00 - 18.00
vr08.00 - 17.00

Stel een vraag

Maak een afspraak
Veelgestelde vragenMaak een afspraak