Slijtage van het AC-gewricht

Neem contact op

Neem telefonisch contact op: 088 - 7785205

ma - do08.00 - 18.00
vr08.00 - 17.00

Wat is slijtage van het AC-gewricht?

Het uiteinde van het sleutelbeen (clavicula) heeft een gewrichtje met een deel van het schouderblad (acromion). Dit gewrichtje heet het acromioclaviculaire gewricht, ofwel AC-gewricht.

Om botten soepel langs elkaar te laten bewegen, zit er in alle gewrichten een glijlaagje over het bot genaamd kraakbeen. Kraakbeen is dus nodig om soepel te kunnen bewegen. Als het kraakbeen in het AC-gewrichtje beschadigd raakt of verdwijnt, kan het gewricht minder soepel bewegen en wordt het stijf en pijnlijk. Deze beschadigingen worden ook wel slijtage of artrose genoemd.

Wat zijn de symptomen van slijtage van het AC-gewricht?

Dit zijn de meest voorkomende klachten bij slijtage van het AC-gewricht:

  • Pijn bovenop de schouder. De slijtage geeft pijn bij bepaalde bewegingen, maar u kunt ook in rust of ’s nachts last hebben van pijn
  • Hoog reiken of het voor de borst langs kruisen van de arm doet pijn
  • Het liggen op de schouder is pijnlijk
  • De pijn kan uitstralen naar uw nek of arm

Diagnose

Voor het vaststellen van de diagnose stelt de orthopedisch chirurg vragen en verricht hij lichamelijk onderzoek. Vaak wordt eerst een röntgenfoto gemaakt en soms is echografie of een MRI-scan nodig. Om de diagnose zeker te krijgen is het veelal wenselijk om de radioloog middels echografie een proefverdoving van het AC-gewrichtje te laten doen. Als u daaropvolgend (tijdelijk) pijnvrij bent, is het wel zeer waarschijnlijk dat de klachten inderdaad uit het AC komen en kan eventueel een operatie worden overwogen. Onze radiologie-diagnostiek wordt gedaan in het daartoe gespecialiseerde MRI centrum.

Behandeling

Is uw AC gewrichtje versleten, dan kan middels een operatie het buitenste stukje van het sleutelbeen worden verwijderd. Deze operatie doen we meestal via een kijkoperatie en soms door een klein sneetje over het AC-gewricht te maken. Door een paar millimeter van het sleutelbeen af te halen, ontstaat er weer ruimte in het AC-gewricht en wordt de pijn minder.

Veelgestelde vragen

Maak een afspraak
Veelgestelde vragenMaak een afspraak