We helpen u graag op één van onze Xpert Clinics orthopedie vestigingen.
Slijtage van het acromio-claviculaire gewricht
Vaak is de oorzaak van slijtage van het acromio-claviculaire gewricht onduidelijk, soms ontstaat het ten gevolge van een vroeger doorgemaakt letsel (zoals bijvoorbeeld een botbreuk), een infectie of een auto-immuun aandoening zoals reumatoïde arthritis. Ten gevolge van de slijtage wordt het gewricht vaak stijf en pijnlijk. In het algemeen is met name hoog reiken, het voor de borst langs kruizen van de arm alsmede op de schouder liggen pijnlijk.
Het doel van de operatie is om de pijn te verminderen. Dit wordt bereikt door het versleten uiteinde van het sleutelbeen te verwijderen (±7mm), waarna er geen bot-op-bot contact meer bestaat. De ontstane ruimte vult zich op met littekenweefsel. Bij ongeveer 75% van de patiënten is de operatie zeer succesvol en 90% ervaart een verbetering qua pijn en/of beweeglijkheid.
De stappen van een behandeling
Telefonische intake
Maak een afspraak (ik heb een verwijzing)Bellen
Voor het maken van een afspraak hebben we uw BSN-nummer, uw verzekeraar en polisnummer en de naam van uw huisarts nodig. We plannen een consultafspraak in wanneer het u uitkomt, in de vestiging van uw keuze.
Adviesgesprek met arts
Voorbereiding
Het kan handig zijn thuis uw bezoek aan Xpert Clinics Orthopedie alvast voor te bereiden. Probeer bijvoorbeeld uw gezondheidsklachten alvast duidelijk te omschrijven. Noteer ook uw vragen aan de arts, zodat u niet vergeet deze te stellen. Als u wilt kunt u iemand meenemen naar het gesprek met de arts. Twee horen immers meer dan een.
Niet vergeten
- De verwijsbrief van uw huisarts (meestal alleen bij eerste bezoek)
- Een lijst met de medicijnen die u gebruikt (deze is op te vragen bij uw apotheek)
- Geldige verzekeringspapieren
- Een legitimatiebewijs (paspoort of rijbewijs)
Op tijd
Wanneer u aan de beurt bent, ontvangt de arts u in de spreekkamer. De eerste afspraak bestaat meestal uit een gesprek en lichamelijk onderzoek. De arts probeert aan de hand hiervan de oorzaak van uw klachten vast te stellen. Vervolgens kan gekeken worden welke behandelmogelijkheden er zijn. Mogelijk beslist de arts dat aanvullend onderzoek nodig is.
Aanvullend onderzoek
Aanvullend onderzoek vindt indien mogelijk plaats op de kliniek.
Verslag naar de huisarts
Naar aanleiding van het eerste consult stuurt de arts altijd een verslag naar uw huisarts. Zijn de onderzoeken en/of de behandeling afgerond en hoeft u niet meer terug te komen? Dan bevat dit verslag de bevindingen van de arts. Bent u langer onder behandeling? Dan doet de arts soms ook tussentijds verslag aan de huisarts.
Vervolg
Zodra u samen met uw arts besloten heeft dat u een operatie krijgt, ontvangt u van ons alle benodigde informatie ter voorbereiding hierop. Wij bieden dit waar mogelijk online aan, zodat u niet onnodig vaak naar ons toe hoeft te komen.
Behandeling & Herstel
Kijkoperatie
Bij de kijkoperatie maakt de orthopedisch chirurg 2 tot 4 kleine openingen in de huid van ongeveer 1 centimeter. Via de eerste opening wordt een smalle buis van ongeveer 5 millimeter doorsnede met een minicamera naar binnen gebracht (= de arthroscoop). Via de minicamera verschijnt het beeld van het schoudergewricht op een monitor in de operatiekamer. Door de tweede huidopening kan de orthopedisch chirurg verschillende instrumenten invoeren zoals bijvoorbeeld een kniptangetje of vijltje.
Open procedure
De orthopedisch chirurg maakt een huidsnede over de bovenzijde van de schouder van over 3-4 cm. Het AC-gewricht wordt vrij gelegd van omliggende weefsels en de operateur verwijderd ongeveer 6-8 mm van het buitenste uiteinde van het sleutelbeen en sluit de wond daarna weer.
Duur operaties
De operatie zal gemiddeld een half uur duren en vindt altijd plaats onder volledige narcose, eventueel in combinatie met een zenuwblokkade.
Veelgestelde vragen over Verwijderen uiteinde sleutelbeen
De meeste onderzoeken kunnen we op de kliniek uitvoeren. Soms zijn er bijvoorbeeld al röntgenfoto’s voorhanden elders of op verzoek van uw huisarts gemaakt.
Na het eerste consult stuurt de arts altijd een verslag naar uw huisarts. Zijn de onderzoeken en/of de behandeling afgerond en hoeft u niet meer terug te komen? Dan stuurt de arts opnieuw zijn bevindingen naar uw huisarts. Bij langdurige trajecten doet de arts soms ook tussentijds verslag aan de huisarts.
Haal alvast de juiste hulpmiddelen in huis voor na de operatie, zoals krukken. Bereid uw lichaam voor door (tijdelijk) te stoppen met roken.
Ondanks dat bewegen pijn doet, is het belangrijk om te blijven bewegen voor de operatie. Door uw spieren en conditie goed te trainen, ervaart u het herstel straks als minder zwaar.
Wij werken nauw samen met diverse fysiopraktijken in het land naar wie we u kunnen doorverwijzen. Wilt u liever naar een fysiotherapeut bij u in de buurt? Ook dat kan natuurlijk.
Wij hebben geen lange wachttijden, Bij Xpert Clinics Orthopedie wordt u altijd snel geholpen. Vaak kunt u al dezelfde week terecht. Kijk hier voor de actuele wachttijden
Contact
U kunt via onderstaande knop direct een afspraak inplannen. Hiervoor is een verwijzing van uw (huis)arts vereist. Indien u liever telefonisch contact heeft, kunt u ons bereiken op het onderstaande nummer. Op dit moment is de telefonische wachttijd mogelijk langer dan u van ons gewend bent.
Neem telefonisch contact op: |
|