Scheur Rotator cuff

Neem contact op

Neem telefonisch contact op: 088 - 7785205

ma - do08.00 - 18.00
vr08.00 - 17.00

Wat is een scheur in de rotator cuff?

De rotator cuff (ook wel rotatoren manchet genoemd) bestaat uit de vier dieperliggende schouderspieren waarvan de pezen als een manchet rondom de schouderkop zitten. Deze spieren zijn belangrijk voor bewegingen en voor de stabilisatie van de schouderkop in de ondiepe kleine schouderkom. De pezen van de cuff zijn aan slijtage onderhevig en naarmate men ouder wordt heeft eenieder hier in meer of mindere mate schade aan. Als de rotator cuff beschadigd raakt of scheurt, kan het gewricht minder soepel bewegen en wordt het stijf en pijnlijk. Fysiotherapie biedt dan meestal uitkomst. Soms is een hersteloperatie nodig. Deze ingreep kan uitgevoerd worden middels een kijkoperatie of een open procedure.

Wat zijn de symptomen van een scheur in de rotator cuff?

Dit zijn de meest voorkomende klachten bij een scheur in de rotator cuff:

  • Pijn in de schouder
  • Stijfheid van de schouder
  • Krachtverlies van de schouder

Diagnose

Voor het vaststellen van de diagnose stelt de orthopedisch chirurg vragen en verricht hij lichamelijk onderzoek. Vaak wordt eerst een röntgenfoto gemaakt en soms is echografie of een MRI-scan nodig. Daarop kunnen we de ernst van de scheur vaststellen. Voor deze onderzoeken kunt u bij ons terecht. 

Behandeling

Veelal kan trainen met de fysiotherapeut helpen functie te herstellen en pijn te verzachten. Zeker bij oudere patiënten, bij wie de cuff dus al langer aan slijtage onderhevig is, wordt afgezien van een hersteloperatie omdat de kwaliteit van spier en pees onvoldoende is. Bij jongere patiënten waar de pees en spier van goede kwaliteit zijn en veelal een ongeluk (“trauma”) in plaats van slijtage heeft geleid tot het scheuren van de cuff is een hersteloperatie nodig.

Deze ingreep kan via een kijkoperatie of een open procedure uitgevoerd worden. Met de orthopedisch chirurg bespreekt u welke ingreep het beste geschikt is voor u.De slijmbeurs wordt tijdens de operatie verwijderd en eventuele beschadigde delen in de schouder ook. De plek op de schouderkop waar de pees oorspronkelijk vast zat wordt schoongemaakt, de cuff wordt vervolgens gehecht en weer aan de schouderkop vastgemaakt.

Veelgestelde vragen

Maak een afspraak
Veelgestelde vragenMaak een afspraak