SAPS: SubAcromiaal PijnSyndroom van de schouder

Neem contact op

Neem telefonisch contact op: 088 - 7785205

ma - do08.00 - 18.00
vr08.00 - 17.00

Wat is SubAcromiaal PijnSyndroom?

Het schoudergewricht bestaat uit een kop van de bovenarm en een kom van het schouderblad. Dit gewricht beweegt door een veelheid spieren en pezen die de verbinding vormen tussen de wervelkolom, romp, nek, schouderblad en bovenarm. Wanneer deze spieren niet in perfecte harmonie samenwerken en/of pezen overbelast raken, kan SAPS ontstaan. SAPS is eigenlijk een beschrijvende diagnose waarbij “subacromiaal” staat voor “onder het schouderdak”. Onder het schouderdak zit een slijmbeurs die kan ontsteken (bursitis) en een pees (de supraspinatus) die overbelast of geïrriteerd kan raken. Vaak is de slijmbeursontsteking het gevolg van irritatie van de supraspinatuspees (welke onderdeel is van de rotator cuff, daarom wordt er door artsen en fysiotherapeuten vaak ook wel gesproken over “rotator cuff related pain”, afgekort RCRP). Ook kan het zijn dat SAPS wordt onderhouden doordat het schouderblad niet goed meebeweegt met de bovenarm. Dan kan impingement (inklemming) ontstaan.

Soms is er een anatomisch probleem onder het schouderdak en wordt inklemming veroorzaakt doordat er iets in de weg zit. Dit kan bijvoorbeeld een verkalking in de pees zijn (tendinitis calcarea) of een afwijkende vorm van het schouderdak.

Wat zijn de symptomen van SAPS?

Dit zijn de meest voorkomende klachten bij SAPS:

  • Pijn in de schouder bij heffen en reiken van de arm
  • Pijn in de schouder bij bewegen van arm in zijwaartse richting
  • Uitstraling naar nek, bovenarm, elleboog of hand
  • Soms kunnen tintelingen in de hand voorkomen
  • Pijn bij het liggen op de schouder

Diagnose

Voor het vaststellen van de diagnose stelt de orthopedisch chirurg vragen en verricht hij lichamelijk onderzoek. Vaak wordt een röntgenfoto gemaakt en soms is echografie of een MRI-scan nodig. Deze onderzoeken kunnen bij Xpert Clinics Orthopedie plaatsvinden. 

Behandeling van SAPS

Omdat SAPS bijna altijd wordt veroorzaakt door een overbelasting van pezen en/of een verstoring in de harmonieuze samenwerking van de vele spieren rondom de schouder, is gerichte fysiotherapie de belangrijkste behandeling van dit probleem. Indien pijnklachten als gevolg van de slijmbeursontsteking fors zijn, kan een arts soms aanvullend nog een prik met pijnstillers en onstekingsremmers (corticosteroïden) geven.

Een (grote) verkalking in de pees kan de radioloog meestal aanprikken met een echografie en zo het lichaam stimuleren de kalk op te ruimen. Deze behandeling heet een “barbotage”. Soms zijn er meerdere barbotages nodig om de kalk voldoende op te ruimen.

Wanneer SAPS wordt veroorzaakt door inklemming door een anatomisch probleem en bovenstaande behandelingen niet of onvoldoende helpen, kan een operatie soms uitkomst bieden.

Kijkoperatie schoudergewricht

Bij een kijkoperatie maakt de orthopedisch chirurg twee of meer kleine sneetjes in de schouder: één voor een kleine camera, en één (of meerdere) om met instrumenten in de schouder te kunnen werken. Teveel aan bot, kalk en een deel van een ligament in de schouder kunnen zo worden verwijderd. Daarnaast worden de pezen van de rotator cuff bekeken. Vervolgens worden de wondjes gesloten met een hechting en wordt een mitella of sling aangelegd.

Open procedure

Er wordt een sneetje aan de zijkant van de schouder gemaakt. De deltaspier wordt weggehouden en deels losgemaakt van het schouderdak. De slijmbeurs, een deel van het ligament en de onderzijde van het schouderdak worden verwijderd. Daarnaast worden de pezen van de rotator cuff bekeken. De deltaspier wordt, indien mogelijk, teruggehecht aan het schouderdak. Vervolgens wordt de wond gesloten met een hechting en wordt een mitella of sling aangelegd.

Veelgestelde vragen

Maak een afspraak
Veelgestelde vragenMaak een afspraak