Peesontsteking tendinitis

Neem contact op

Neem telefonisch contact op: 088 - 7785205

ma - do08.00 - 18.00
vr08.00 - 17.00

Pezen bevinden zich aan het uiteinde van spieren en zorgen voor de aanhechting van de spieren aan de botten. Een andere naam voor peesontsteking is tendinitis. Bij een peesontsteking kunt u meestal precies aanwijzen waar de pijn zit. Wanneer de oorzaak van de peesontsteking een achterliggende gewrichtsslijtage is, kan het gewricht gezwollen zijn.

Oorzaak van een peesontsteking

De oorzaak van een peesontsteking is vaak een blessure of overmatige prikkeling van de pees of de spier; bijvoorbeeld als een bepaalde beweging steeds herhaald wordt of door een plotselinge toename van een activiteit. Ook sporters die een te intensief trainingsprogramma volgen, kunnen een peesontsteking krijgen. Lichamelijke factoren, zoals een beenlengteverschil of een standsafwijking, kunnen ook een rol spelen bij het ontstaan van tendinitis. Daarnaast spelen minder stabiele gewrichten of osteoporose soms een rol, vooral bij mensen boven de veertig. Een peesontsteking komt vaak voor in de schouder, pols (duim) of knie.

Klachten bij een peesontsteking

Een peesontsteking veroorzaakt pijn en irritatie. Daarnaast kan er ook een gezwollen zone ontstaan boven de ontstoken pees en kan de plek warm aanvoelen. U heeft pijn tijdens het bewegen van het gewricht, er is sprake van stijfheid en in sommige gevallen is er gekraak of geknisper te horen tijdens het bewegen. De peesontsteking komt voor aan de binnenzijde van de voet en komt dan vaak samen voor met een platvoet. Peesontstekingen aan de buitenzijde van de voet treden vaker op bij mensen met een holle voet of na zwikletsels.

Behandeling en herstel van tendinitis

Peesontsteking als gevolg van overmatig gebruik of overbelasting van een spiergroep gaat meestal over door de pijnlijke spiergroep rust te geven en te koelen. Soms verminderen de klachten ook na het innemen van ontstekingsremmers of door een massage. Als er een lichamelijke beperking of aanleg is, kan oefentherapie helpen om de peesontsteking of gewrichtsproblemen te voorkomen. Als er sprake is van een gewrichtsprobleem wordt dit gelijktijdig met de peesontsteking behandeld. In sommige gevallen kan een operatie helpen.

Maak een afspraak
Veelgestelde vragenMaak een afspraak