Aandoeningen

Platvoet operatie

Op kinderleeftijd komt een platvoet vaak voor. Dit wordt gedurende de verdere groei minder door verder ontwikkeling van de spieren en pezen. Sommige houden een platvoet, de een wat minder dan de ander. Dat is vaak geen probleem. Wanneer de platvoet pijn gaat doen en de voet verder gaat doorzakken, de enkel schever gaat staan is verder onderzoek nodig. Middels onderzoek wordt gekeken wat de oorzaak van de pijn is. Meestal is de pees aan de binnenzijde van de voet (de tibilais posterior) overbelast. Soms is er een scheur in de pees. Ook kunnen er afwijkingen zijn aan het enkelgewricht of de middenvoet die voor pijn zorgen. 

De meeste afwijkingen kunnen zonder operatie worden behandeld. In eerste instantie zal dit bestaan uit steunzolen, aangepaste schoenen of oefentherapie om de stabiliteit en spieren zo goed mogelijk te houden. Als dit onvoldoende helpt, of er sprake is van een scheur in de pees, dan is een operatie nodig.  Op deze pagina vindt u meer informatie over de operatie aan de platvoet. 


Het behandeltraject

De stappen van een behandeling

Verwijzing van uw huisarts

Verwijzing

Voor een behandeling bij Xpert Clinics Orthopedie heeft u altijd een verwijzing van uw huisarts nodig. Alle behandelingen die u ondergaat bij de artsen van Xpert Clinics Orthopedie worden door alle zorgverzekeraars volledig vergoed.

Maak een afspraak

Maak een afspraak

Een afspraak maken kan op twee manieren:

  • Bel ons informatiecentrum: 088 778 52 05
  • Of laat uw gegevens achter, zodat wij contact met u op kunnen nemen

Voor het maken van een afspraak hebben we uw BSN-nummer, uw verzekeraar en polisnummer en de naam van uw huisarts nodig. We plannen een consultafspraak in wanneer het u uitkomt, in de vestiging van uw keuze.

Gegevens achterlaten  Bellen

Consultafspraak met arts

Het eerste consult

Tijdens het eerste consult ziet u altijd de orthopedisch chirurg die u gaat behandelen. Hij zal het onderzoek doen en een diagnose stellen. Is er aanvullend onderzoek nodig, dan kan dat soms op de kliniek worden gedaan en anders verwijzen we u door. De orthopedisch chirurg bespreekt met u de behandelmogelijkheden en stelt een behandelplan op.

Behandeling & Nazorg

Operatie van platvoet

Via een incisie aan de binnenzijde van de enkel wordt de peeskoker van de tibialis posterior vrij gelegd. De pees kan dan worden schoongemaakt en worden gehecht. Wanneer de pees te zwak is zal deze moeten worden versterkt met een andere pees die in de buurt loopt (de buigpees van de tenen: de flexor digitorum longus). Wanneer er sprake is van een duidelijke standsafwijking van de enkel (een X-stand) / doorgezakte middenvoet zal vooraf worden besproken of deze moet worden gecorrigeerd. Dit gaat meestal middels het doornemen en verplaatsen van het hielbot (osteotomie calcaneus).

Heel soms is er een artrose van het onderste spronggewricht, dan kan er worden gekozen om dit gewricht vast te zetten met schroeven. Hiermee kan de stand worden verbeterd, de stabiliteit en de pijn worden verminderd.

Na de operatie

  • Heeft u voor twee weken een gipsspalk aan de achterzijde van het onderbeen en voet.
  • Krijgt u fraxiparine-injecties om trombose te voorkomen.
  • Krijgt  u een Walker-boot (geleverd door Annatommie mc) waarin u geleidelijk mag gaan belasten met krukken voor vier tot zes weken.
  • Na vier tot zes weken met de walker boot gaat u de belasting geleidelijk opvoeren op geleide van pijn, zwelling, en bij een osteotomie van de genezing van het bot. De fysiotherapeut kan u hierin begeleiden. U kunt gedurende deze periode indien nodig een ondersteunde brace gebruiken.

Bij het vastzetten van het onderste sporonggewricht is de nabehandeling anders. Hier zal u na de operatie zes weken onbelast in gipsspalk blijven. Dit wordt gevolgd oor zes weken geleidelijk mobiliseren in een Walker Boot.

Vertrouw op Xpert Clinics Orthopedie
100% verzekerde zorg
Aantoonbare kwaliteit
Gespecialiseerde zorg
Snel geholpen
Vertrouw op Xpert Clinics Orthopedie
100% verzekerde zorg
Aantoonbare kwaliteit
Gespecialiseerde zorg
Snel geholpen
Contact

Contact

Wilt u een consultafspraak maken of meer informatie hebben. Bel dan ons informatiecentrum.

Neem telefonisch contact op:
088 - 7785205

ma - do08.00 - 18.00
vr08.00 - 17.00

Stel een vraag

Maak een afspraak
Veelgestelde vragenMaak een afspraak