Op kinderleeftijd komt een platvoet vaak voor. Dit wordt gedurende de verdere groei minder door verder ontwikkeling van de spieren en pezen. Sommige houden een platvoet, de een wat minder dan de ander. Dat is vaak geen probleem. Wanneer de platvoet pijn gaat doen en de voet verder gaat doorzakken, de enkel schever gaat staan is verder onderzoek nodig. Middels onderzoek wordt gekeken wat de oorzaak van de pijn is. Meestal is de pees aan de binnenzijde van de voet (de tibilais posterior) overbelast. Soms is er een scheur in de pees. Ook kunnen er afwijkingen zijn aan het enkelgewricht of de middenvoet die voor pijn zorgen.
De meeste afwijkingen kunnen zonder operatie worden behandeld. In eerste instantie zal dit bestaan uit steunzolen, aangepaste schoenen of oefentherapie om de stabiliteit en spieren zo goed mogelijk te houden. Als dit onvoldoende helpt, of er sprake is van een scheur in de pees, dan is een operatie nodig. Op deze pagina vindt u meer informatie over de operatie aan de platvoet.
De stappen van een behandeling
Maak een afspraak
Een afspraak maken kan op twee manieren:
- Bel ons informatiecentrum: 088 778 52 05
- Of laat uw gegevens achter, zodat wij contact met u op kunnen nemen
Voor het maken van een afspraak hebben we uw BSN-nummer, uw verzekeraar en polisnummer en de naam van uw huisarts nodig. We plannen een consultafspraak in wanneer het u uitkomt, in de vestiging van uw keuze.
Het eerste consult
Tijdens het eerste consult ziet u altijd de orthopedisch chirurg die u gaat behandelen. Hij zal het onderzoek doen en een diagnose stellen. Is er aanvullend onderzoek nodig, dan kan dat meestal op de kliniek worden gedaan. De orthopedisch chirurg bespreekt met u de behandelmogelijkheden en stelt een behandelplan op.
Operatie van platvoet
Via een incisie aan de binnenzijde van de enkel wordt de peeskoker van de tibialis posterior vrij gelegd. De pees kan dan worden schoongemaakt en worden gehecht. Wanneer de pees te zwak is zal deze moeten worden versterkt met een andere pees die in de buurt loopt (de buigpees van de tenen: de flexor digitorum longus). Wanneer er sprake is van een duidelijke standsafwijking van de enkel (een X-stand) / doorgezakte middenvoet zal vooraf worden besproken of deze moet worden gecorrigeerd. Dit gaat meestal middels het doornemen en verplaatsen van het hielbot (osteotomie calcaneus).
Heel soms is er een artrose van het onderste spronggewricht, dan kan er worden gekozen om dit gewricht vast te zetten met schroeven. Hiermee kan de stand worden verbeterd, de stabiliteit en de pijn worden verminderd.
Na de operatie
- Heeft u voor twee weken een gipsspalk om het onderbeen en voet, of krijgt u een Walker-boot (geleverd door Xpert Clinics Orthopedie) voor onbelast bewegen.
- Hierna mag u geleidelijk gaan belasten met krukken voor vier tot zes weken.
- Na vier tot zes weken met de walker boot gaat u de belasting geleidelijk opvoeren op geleide van pijn/zwelling en bij een osteotomie van de genezing van het bot. De fysiotherapeut kan u hierin begeleiden.
- Krijgt u fraxiparine-injecties om trombose te voorkomen.
Bij het vastzetten van het onderste spronggewricht is de nabehandeling anders. Hier zal u na de operatie zes weken onbelast in gipsspalk of walker boot blijven. Dit wordt gevolgd door zes weken geleidelijkbelast mobiliseren in een Walker Boot.
Contact
U kunt via onderstaande knop direct een afspraak inplannen. Hiervoor is een verwijzing van uw (huis)arts vereist. Indien u liever telefonisch contact heeft, kunt u ons bereiken op het onderstaande nummer. Op dit moment is de telefonische wachttijd mogelijk langer dan u van ons gewend bent.
Neem telefonisch contact op: |
|