Wat is SAPS: Subacromiaal Pijnsyndroom van de Schouder?
Het Subacromiaal Pijnsyndroom van de Schouder (SAPS) komt veel voor. Het is zelfs één van de meest voorkomende oorzaken van pijn in de schouder. Deze pijn is een gevolg van veroudering, overbelasting of beschadiging van de pezen of spieren rondom de schouder. Dit kan leiden tot een ontsteking van de slijmbeurs. SAPS komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen en treedt meestal op bij mensen vanaf ongeveer 40 jaar.
Wat zijn de symptomen?
Als u last heeft van SAPS, dan zult u vooral pijn ervaren bij het (zijwaarts) optillen van de arm. Later blijft de schouder ook in rust pijnlijk. Vaak is er een uitstraling naar de nek, bovenarm, elleboog of de hand. Daarnaast kunnen soms tintelingen in de hand voorkomen. De schouderpijn kan u ’s nachts uit uw slaap houden wanneer u op de pijnlijke schouder ligt.
De behandelmogelijkheden bij SAPS
Omdat het Subacromiaal Pijnsyndroom van de Schouder meestal wordt veroorzaakt door overbelasting, kan in veel gevallen gerichte fysiotherapie al een uitkomst bieden. Als u erg veel pijn heeft door de ontsteking, dan kan de arts soms aanvullend nog een prik met pijnstillers en onstekingsremmers geven.
Wanneer een verkalking in de pees de oorzaak van uw klachten is, verwijzen we u naar de radioloog voor een behandeling die barbotage heet. De radioloog prikt dan met een echografie het kalk los en stimuleert het lichaam hiermee om dit kalk op te ruimen.
Wanneer bovenstaande behandelingen niet of onvoldoende helpen, kiezen we soms voor een operatie. Het totale schoudergewricht wordt dan bekeken en behandeld tijdens een kijkoperatie of open procedure. Het teveel aan bot, kalk en een deel van een ligament in de schouder kunnen dan direct worden verwijderd.
Hoe verloopt het herstel?
Na de operatie krijgt u een sling aangemeten. Deze sling moet u de eerste weken dragen en voorkomt dat u de schouder overbelast. Meestal blijft u een nachtje in onze kliniek, en mag u de volgende dag weer naar huis.Uiteraard krijgt u ook een recept voor goede pijnstillers mee, waarmee u de pijn goed onder controle kunt houden. Het is belangrijk dat u uw elleboog, hand en pols regelmatig blijft bewegen zodat deze niet stijf worden. De meeste patiënten zijn grotendeels pijnvrij na 6 tot 12 weken.
Heeft u last van uw schouder en twijfelt u of dit SAPS is? Plan dan een consult in bij één van onze orthopedisch chirurgen, zij helpen u graag verder!