Voorbereiden op de operatie doet u zo!

Voorbereiden op de operatie doet u zo!

Na een ingrijpende operatie zoals een nieuwe heup of knie bent u de eerste weken minder goed in staat om uw dagelijkse bezigheden uit te voeren. Een goede voorbereiding op de operatie helpt u om met een goede start te beginnen aan uw revalidatie. Wij vertellen graag hoe u zich zo optimaal mogelijk kunt voorbereiden. 

Gesprek met uw orthopeed

Tijdens het gesprek met uw orthopeed wordt u verteld wat u kunt verwachten van de operatie en de periode na de operatie. Dit is een goed moment om uw vragen te stellen aan de arts. Bereid deze vragen thuis goed voor en schrijf ze op zodat u ze niet vergeet te stellen. Mocht u na het gesprek nog vragen hebben, is de kliniek altijd bereikbaar. Ook na de operatie kunt u contact opnemen als u zich ergens zorgen over maakt. 

Voorafgaand aan de operatie

Voordat u wordt opgenomen in de kliniek kunt u alvast een aantal hulpmiddelen in huis halen. Welke hulpmiddelen u nodig heeft, is afhankelijk van het type operatie dat u zal ondergaan. Bespreek dit met uw arts. Hulpmiddelen kunt u huren, kopen of lenen bij verschillende instanties, zoals zorgwinkels of uw lokale ziekenhuis. Neem contact op met uw verzekering om na te gaan wat er vergoed wordt. 
Ook raden wij aan om uw medicatie op tijd op te halen bij uw apotheek, vervoer en begeleiding te regelen voor uw operatie en uw afspraken bij de fysiotherapeut alvast in te plannen. Zorg ervoor dat er mensen zijn die u na de operatie kunnen helpen bij praktische zaken als vervoer, huishouden en boodschappen. 

Na een ingrijpende operatie blijft u één nacht in de kliniek. Het is daarom handig om een aantal spullen mee te nemen voor uw verblijf. Denk hierbij onder andere aan:

  • Pyjama
  • Makkelijk zittende kleding
  • Platte schoenen
  • Toiletartikelen
  • Krukken
  • Indien van toepassing, uw medicatie

Mijn Xpert Clinics 

Heeft u nog vragen over de voorbereiding op uw operatie? Via Mijn Xpert Clinics vindt u meer informatie over de voorbereiding op uw operatie en herstelperiode. Ook vindt u er de antwoorden op veelgestelde vragen en adviezen voor leefregels. U kunt op elk moment inloggen om te zien wat de volgende stap in uw behandeling is en wat u kunt verwachten. Zo bent u altijd goed voorbereid.

Maak een afspraak
Veelgestelde vragenMaak een afspraak