Op wintersport na een voorste kruisbandblessure?

Op wintersport na een voorste kruisbandblessure?

Heb jij bij de vorige wintersportvakantie een kruisbandblessure opgelopen? Dan is de kans groot dat het dit jaar toch weer begint te kriebelen. De vraag is dan; kun je nu weer op wintersport na een voorste kruisband blessure? Een wintersportvakantie kent de nodige risico’s.

Toch hoeft een knieletsel geen reden te zijn om de wintersport uit te stellen. Wel is het essentieel om te weten of jouw lichaam en knie er klaar voor zijn. Of het weer mogelijk is om komend seizoen te gaan wintersporten is een vraag die fysiotherapeuten en sportartsen vaak krijgen. In dit artikel geven we daarom vier adviezen om rekening mee te houden. 

Revalidatie na een kruisbandoperatie of conservatief traject?

Heeft er een reconstructie operatie plaatsgevonden? Dan is het advies om minimaal een jaar te wachten voordat het weer verstandig is om op de latten te gaan staan. In dit geval is namelijk niet alleen het herstel van kracht en conditie van belang, maar ook het herstel van de kruisband zelf. Jaarlijks zijn er ook veel mensen die revalideren van een kruisband blessure zonder operatie. Kayleigh Polman, sportfysiotherapeut:

“Vaak wordt ons gevraagd of wintersporten wel kan zonder een voorste kruisband. Skiën is een sport waarbij juist de kracht van de bovenbeenspieren erg belangrijk is en daarom ook goed mogelijk zonder de hersteloperatie van de voorste kruisband”.

Sport je alweer?

Kayleigh Polman:

“Verwacht op dit moment niet meer van je lichaam dan je de laatste maanden aan sport hebt gedaan.”

Is het revalidatietraject volledig afgerond en ben je weer volop aan het sporten? Dan ben je dit jaar helemaal klaar voor de wintersport. Ben je na het revalidatietraject gestopt met sporten en heb je een tijdje stilgezeten? Dan is het risico op een blessure veel groter en is skiën geen verstandig idee.

Laat het controleren bij een sportfysiotherapeut

Wil je snel duidelijkheid? Bij Xpert Clinics Orthopedie kan kun je met behulp van de Biodex en performance testen kijken hoe het ervoor staat met je voorste kruisband blessure.

"De Biodex vergelijkt hoe het herstelde been presteert op kracht in vergelijking met het goede been. Daarnaast wordt gekeken of de controle en het vertrouwen vergelijkbaar is voor het linker en rechterbeen. Uit het rapport zal blijken of winterport al een verstandige keuze is."

Ga niet onvoorbereid op wintersport

Tot slot: heb je besloten om op wintersport te gaan? Ga nog niet onvoorbereid weg. Je kunt jouw knie trainen door thuis oefeningen te doen voor de bovenbeenspieren in houdingen die lijken op skiën. Tijdens de wintersport zelf is het belangrijk om een goede warming-up te doen en uitgerust aan de dag te beginnen. Denk er verder over om je doelen iets bij te stellen. De kans is klein dat je direct weer over de pistes raast op het oude niveau of neem in ieder geval de tijd om even aan de nieuwe omgeving te wennen. Misschien dit jaar wat minder hard en wat meer genieten van de natuur? Kayleigh:

"Wintersport na een kruisbandblessure is heel goed mogelijk, maar alleen na een goede revalidatie en met vertrouwen in je eigen fitheid."

Maak een afspraak
Veelgestelde vragenMaak een afspraak