Een gescheurde meniscus; wat houdt het in en wat is eraan te doen?

Een gescheurde meniscus; wat houdt het in en wat is eraan te doen?

De meniscus is een schijfje van kraakbeen in de vorm van een halve maan, tussen het onderbeen en het bovenbeen in de knie. Er zit er één aan de binnenzijde (mediaal) en één aan de buitenzijde (lateraal) van de knie. Het functioneert als de schokdemper en geeft tevens stabiliteit aan de knie. Een goed functionerende meniscus is dus essentieel.

Een gescheurde meniscus komt veel voor, voornamelijk bij mensen tussen de 11 en 50 jaar. Het ontstaat meestal door een trauma of verdraaiing van de licht gebogen knie tijdens het sporten, en gaat soms gepaard met een voorste kruisbandscheur. Ook kan de meniscus scheuren doordat de knie diep gebogen is, zoals bij het zitten op de hurken. Daarnaast kan de scheur op oudere leeftijd ook spontaan ontstaan, we spreken dan van een degeneratieve scheur.

Klachten

Vaak kunt u na het scheuren van de meniscus nog wel doorspelen of lopen, maar wordt de knie in de loop van de tijd pijnlijker. Daarbij wordt de knie na 1 of 2 dagen ook dik doordat er vocht in de knie zit, en is het moelijker om de knie nog te buigen en te strekken. Als de meniscus een grote scheur vertoont, kan deze dubbelklappen in de knie en kan de knie op slot schieten. De knie kan dan (tijdelijk) niet gebogen of helemaal gestrekt worden. Deze mechanische klachten noemen we ook wel een slotknie. Vaak is de knie pijnlijk aan de binnenzijkant (mediaal) of buitenzijkant (lateraal) van de knie, en kan er pijn worden ervaren in de knieholte. Als de klachten langer bestaan, kan de spieromvang van het bovenbeen snel afnemen. Dit proces begint al na een paar dagen.

Behandeling

Een gescheurde meniscus geneest meestal niet vanzelf, ondanks dat de klachten van een gescheurde meniscus wel kunnen afnemen na verloop van tijd. Zeker bij een zogenaamde degeneratieve scheur op oudere leeftijd is dat het geval. Het is daarom aan te raden in eerste instantie een conservatief beleid te voeren bij een degeneratieve meniscusscheur. U wordt dan verwezen naar de fysiotherapeut voor het doen van specifieke oefeningen en het weer opbouwen van de belasting en belastbaarheid van de knie.

Als er sprake is van slot- of mechanische klachten is een operatieve behandeling noodzakelijk. Ook bij jonge, sportieve mensen is dit het geval. Dit gebeurt door middel van een kijkoperatie van de knie waarbij de meniscus direct behandeld kan worden.  

De diagnose wordt gesteld aan de hand van uw verhaal en het lichamelijk onderzoek. In veel gevallen wordt ook een MRI van de knie gemaakt. Naast dat de meniscusscheur op de MRI te zien is, kan ook een bijkomend letsel zoals een kruisbandscheur aangetoond worden.

Een kijkoperatie van de knie is een van de meest uitgevoerde orthopedische operaties. De operatie duurt ongeveer 15 minuten en gebeurt in dagbehandeling. De verdoving vindt plaats via narcose of een ruggenprik. Tijdens de operatie wordt de knie opgeblazen met vocht waardoor de hele knie van binnen geïnspecteerd kan worden.

De meniscus is maar beperkt doorbloed. Hoe beter de doorbloeding, hoe groter de kans dat een gescheurde meniscus geneest. Dit is mede afhankelijk van de locatie van de scheur. Er zijn verschillende soorten meniscusscheuren, zie afbeelding hieronder.

De meeste scheuren worden behandeld door het gescheurde gedeelte van de meniscus te verwijderen. In bepaalde gevallen (waaronder de longitudinale, oblique en soms ook de transverse scheur) kan de scheur gehecht worden, doordat deze scheuren zich in het (deels) doorbloede gedeelte van de meniscus bevinden. De gescheurde meniscus wordt terug op zijn plek gelegd en met een aantal hechtdraden en ankertjes vastgehecht. Dit gebeurt ook via de kijkoperatie.

Herstel

Hierna moet het gescheurde meniscusweefsel zelf genezen, dat duurt ongeveer 6 weken tot 3 maanden. Gedurende de eerste 6 weken mag de knie deels belast worden (50%) en loopt u met krukken. Er mag tot 3 maanden na de operatie niet intensief gesport worden, maar meestal kunt u na 6 weken verder weer normaal functioneren in het dagelijks leven. Belangrijk hierbij is wel dat u goed begeleid wordt door een fysiotherapeut.

Heeft u last van een gescheurde meniscus en wilt u verder geholpen worden? Maak gerust een afspraak bij een van onze orthopeden, wij helpen u graag verder!

Maak een afspraak
Veelgestelde vragenStel uw vraag