Anesthesie: wat is het en hoe werkt het?
Bij sommige medische behandelingen van Xpert Clinics Orthopedie is een bepaalde vorm van anesthesie nodig. Oftewel verdoving tegen pijn. U heeft deze term vast wel vaker voorbij horen komen. Maar wat is het en hoe werkt het eigenlijk? In dit artikel geven we graag wat extra informatie om u voor te bereiden en gerust te stellen. Want spanning of angst voor anesthesie is zeker niet nodig.
Verschillende vormen verdoving
Anesthesie is een overkoepelende medische term voor verschillende soorten verdoving en pijnbestrijding. Al deze vormen worden toegediend door een gespecialiseerde arts, een anesthesioloog. Hij/zij weet precies wat voor operatie bij u wordt uitgevoerd en stelt u vooraf gezondheidsvragen, zodat exact de juiste vorm en hoeveelheid verdoving toegediend kan worden. Dit maakt de anesthesie ontzettend veilig.
Globaal zijn er drie vormen van verdoving. Narcose, sedatie en regionale anesthesie. Alle drie hebben ze een andere werking.
Narcose
Allereerst is er de algehele narcose waarbij u volledig in slaap bent en helemaal niets merkt van de operatie. Ook zult u zich achteraf niets herinneren van de operatie. Tijdens de narcose worden uw gezondheid en vitale functies continu goed in de gaten gehouden. U wordt zelfs met een beademingsmachine extra geholpen met ademen. Na de operatie duurt het even voordat u weer bij kennis bent en blijft u nog een tijdje suf. U wordt deze hele tijd goed gecontroleerd op de verkoeverkamer.
Sedatie
Bij sedatie wordt u ook in slaap gebracht, maar veel lichter dan bij narcose. Dit gebeurt door slaapmiddelen toe te dienen via een infuus. U bent ontspannen en eenvoudig te wekken. Vaak gaat sedatie in combinatie met een plaatselijke verdoving. U slaapt licht, en voelt niets van de pijn. Na de operatie stopt de toediening van het slaapmiddel en bent u snel weer wakker. Op de verkoeverkamer kunt u rustig bijkomen van de operatie, en daarna mag u met een begeleider snel weer naar huis.
Regionale anesthesie
Bij regionale anesthesie, oftewel blokverdoving wordt een gedeelte van het lichaam verdoofd, bijvoorbeeld een arm. Dit gebeurt door een verdovingsmiddel rondom de zenuwen te spuiten. U bent gewoon wakker maar voelt niets van de pijn. Bij sommige behandelingen kunt u zelfs meekijken, mocht u dat interessant vinden. Ook een ruggenprik valt onder regionale anesthesie. Hiermee bent u ongeveer vanaf uw navel naar beneden verdoofd. Na de operatie duurt het een tijdje voordat de verdoving is uitgewerkt.
Plaatselijke verdoving
Plaatselijke verdoving rekenen we niet tot de anesthesie en worden ook niet door de anesthesioloog toegediend, maar door de behandeld arts zelf. Bij een plaatselijke verdoving krijgt u een verdovend middel via een injectie toegediend dicht bij de plek van behandeling, zodat u op die plek niets voelt. U bent de gehele tijd volledig bij kennis.
Heeft u vragen over anesthesie? Twijfel dan niet om deze te stellen door contact op te nemen. Op onze speciale webpagina vindt u daarnaast nog veel meer informatie en videos over anesthesie.