Ervaring
De versleten knieën van dhr. Ramselaar

De versleten knieën van dhr. Ramselaar

Volgend jaar hoop ik de Vierdaagse weer te lopen!

De pijn in mijn knieën werd steeds erger

Dhr. Ramselaar (74): “Vanaf mijn 22e heb ik al slechte knieën, ik ben er vroeger drie keer aan geopereerd. In die tijd bestonden er nog geen ‘nieuwe knieën’. De enige optie die de orthopeed destijds had, was mijn been stijf zetten. Ik ben 45 jaar banketbakker geweest en dat zou betekenen dat ik een ander beroep zou moeten kiezen. Dat wilde ik niet.

Langzaamaan werd de pijn in mijn knieën steeds erger. Gelukkig kan ik wel wat hebben, dat is mijn voordeel geweest. Ik voelde de hele dag die pijn, maar ik was eraan gewend en het ging allemaal wel.

In september kreeg ik de eerste knieprothese

Met 59 jaar ging ik met pensioen en toen wilde ik graag de Nijmeegse Vierdaagse gaan lopen. Ik ben dus gaan trainen daarvoor, maar had wel pech: de eerste Vierdaagse werd na 1 dag afgelast in verband met de enorme hitte. Het jaar daarop mocht ik weer meedoen maar toen werd ik door een auto aangereden en kon ik niet lopen. Uiteindelijk ben ik het jaar daarna weer gaan trainen en uiteindelijk heb ik zes keer de Vierdaagse gelopen. Daarna lukte het niet meer: de pijn in mijn knieën werd te erg.

Mijn zus was al patiënt bij drs. Daniël Hoornenborg en zei: je moet eens naar hem gaan. Dus dat heb ik gedaan. Volgens de dokter waren mijn knieën heel erg versleten waardoor ze ook in een enorme X-vorm stonden. In september kreeg ik de eerste knieprothese. Na de operatie had ik best veel pijn. Dokter Hoornenborg kwam de volgende ochtend uitleggen hoe dat kwam. Hij moest diep in het bot gaan om de pen vast te zetten, dat veroorzaakte die pijn. Ik heb toen zwaardere pijnstillers gekregen en dat hielp.

Ik ben hartstikke blij dat ik het gedaan heb

Bij de laatste controle voor de eerste knie zei de dokter: u weet dat die tweede knie ook moet, hè? Ik dacht: goed, dat doen we gelijk, wanneer kan het? In december ben ik aan de andere knie geopereerd. Gelukkig hoefde er deze keer niet zo diep geboord te worden, dus had ik na de operatie weinig pijn. Dat was een meevaller.

Ik ben hartstikke blij dat ik het gedaan heb. Ik kan nu weer volop sporten en bewegen. Ik loop drie keer per week zo’n 8 kilometer om in goede conditie te blijven. Toen we door corona niet naar de sportschool konden, hebben mijn man en ik een eigen programmaatje met intensieve oefeningen ontwikkeld, die hebben we elke dag thuis gedaan. En elke middag gaan we ruim een uur fietsen om lekker buiten te zijn.

Helaas ging de Nijmeegse Vierdaagse dit jaar niet door, en misschien is dat maar beter ook. Dat zou misschien ook nog net een stap te ver zijn geweest. Maar volgend jaar hoop ik hem dan toch weer te lopen!”

Maak een afspraak
Veelgestelde vragenMaak een afspraak