Ervaring
De open MRI-scan van Marjan

De open MRI-scan van Marjan

"In de open MRI ben ik veel minder angstig."

Marjan (65): “Ik moet al vijftien jaar regelmatig MRI-scans laten maken en ik vind het vreselijk. Bij het idee om opgesloten te zitten in zo’n tunnel raak ik volledig in paniek. Ze hebben het uiteindelijk onder narcose geprobeerd, maar zelfs dat ging niet. Ik vind het zo eng, als ik eraan denk krijg ik al een paniekaanval.
Omdat die MRI’s wel nodig zijn om de tumor in mijn ruggenwervel in de gaten te houden, ben ik op zoek gegaan of er geen andere mogelijkheden waren. Zo kwam ik uit bij de open MRI van Xpert Clinics in Amersfoort. Ik kon er met een verwijzing van mijn arts en toestemming van de zorgverzekering terecht.”

Open aan de zijkant
“De open MRI is ook een soort tunnel, maar aan de zijkant is hij wijder open. Daardoor ervaar je het niet zo angstig, je hebt het idee dat je eruit kan kruipen. Je krijgt ook een alarmknop in je hand waarop je kan drukken als het niet meer gaat, dan gaat meteen het bed naar achteren. In de gesloten MRI is dat weleens nodig geweest, maar hier niet. Je voelt toch die ruimte en dat scheelt 80% van de ellende. Heel fijn wordt het nooit, maar het is het te doen.”

Muziek
“Ik moet er steeds vrij lang in, ongeveer een half uur. Je moet helemaal stilliggen en je mag ook niet praten. Omdat ze weten dat ik bang ben, word er rustig op me ingepraat. Ze waarschuwen als ze het bed gaan schuiven, ik doe dan mijn ogen dicht en heb muziek op. Die muziek is fijn, want het is een ongelooflijke herrie in dat ding. En door de muziek heb je ook een beetje een idee van tijd. Ik vraag ook altijd of ze af en toe iets tegen me willen zeggen tussendoor. Anders raak je elk gevoel van tijd kwijt.”

Vriendelijk personeel
“Het personeel in Amersfoort is heel aardig, dat vind ik echt een pré. Bij de receptie word je vriendelijk ontvangen en iedereen die er werkt stelt je gerust. Bij het maken van een afspraak kun je vaak al binnen een week terecht. En ze werken keurig op tijd, ik hoef er nooit te wachten.”

Maak een afspraak
Veelgestelde vragenMaak een afspraak