Ervaring
De kruisbandreconstructie van dhr. Nusse

De kruisbandreconstructie van dhr. Nusse

“Ik wilde zeker weten dat het deze keer goed zou gebeuren.”

Kruisbandblessure

Dhr. Nusse (27): “Ik had al twee keer eerder een kruisbandblessure gehad door het voetballen. Daarvoor ben ik in een andere kliniek geopereerd. De eerste keer is de kapotte kruisband vervangen door een hamstringpees. Helaas scheurde die direct na het revalideren al. Daarna heb ik een donorpees gekregen. Die is weliswaar minder sterk dan je eigen weefsel, maar ik heb er toch zeven jaar mee kunnen voetballen. Tot het anderhalf jaar geleden weer misging.

Voorste kruisbandreconstructie

Ik kwam, mede gezien mijn verleden, bij fysiotherapeut Emile van Bruggen onder behandeling. Hij vermoedde dat mijn kruisband weer kapot was en nam contact op met drs. Daniel Hoornenborg bij Xpert Clinics Orthopedie. Daar kon ik snel terecht. Drs. Hoornenborg stelde vast dat mijn kruisband inderdaad opnieuw gescheurd was. Hij legde uit dat het beter was om in twee keer te opereren. Eerst een hersteloperatie om de knie schoon te maken en het bot aan te vullen, en een half jaar later een tweede operatie om de kruisband te reconstrueren. Allemaal met het idee om mijn knie zo sterk mogelijk te krijgen, zonder haast. Dat was mentaal wel even schakelen, maar ik wilde zeker weten dat het deze keer goed zou gebeuren. Liever meer zekerheid dan meer snelheid.

Weinig pijn gehad

De operaties vielen mee, ik heb weinig pijn gehad. Ik werk vanuit huis en kon de dag na de operatie al een paar uurtjes werken. Je weet dat je na een kruisbandreconstructie een lang revalidatietraject ingaat. De goede samenwerking en de directe contacten tussen de fysiotherapeut en de arts vond ik heel fijn. Als ik een vraag had of ergens onzeker over was, kon dat snel besproken worden. Stuurde ik een appje, dan kreeg ik vaak al binnen tien minuten antwoord. Het lijken misschien kleine dingen, maar die hebben veel waarde als je aan het revalideren bent.

Revalidatie

Fysiotherapeut Emile van Bruggen begeleidde dhr. Nusse tijdens zijn revalidatietraject: “Hij gaf aan dat voetbal heel belangrijk voor hem was, dus als we kans wilden maken om die knie nog goed te krijgen zou een vertraagd protocol de beste aanpak zijn. Tijdens het hele traject is er nauw overleg geweest tussen Daniel Hoornenborg, dhr. Nusse en mij. Hoornenborg bleef ook betrokken bij de revalidatie, die driehoek maakt het bijzonder.

We hebben de revalidatie samen opgestart - en toen kwam COVID. Tijdens de revalidatieperiode hebben we twee keer een lockdown meegemaakt. Omdat wij ook de beschikking hebben over buitenfaciliteiten, hebben we toch de revalidatie probleemloos kunnen voortzetten. Zo kon dhr. Nusse uiteindelijk topfit weer aansluiten bij zijn voetbalteam.”

Deze kruisband is sterker

Dhr. Nusse: “Ik ben er anderhalf jaar mee bezig geweest. Bij de laatste check was alles goed, dus sinds kort train ik weer mee met mijn voetbalteam. Ik merk dat deze kruisband veel sterker is dan de vorige twee. Technisch ziet het er ook beter uit, ik kom beter door de testen heen. Ik kan weer op mijn hurken zitten en mijn been helemaal strekken, dat heb ik negen jaar niet gekund. Ik kan nu veel vrijer voetballen dan na die andere operaties, ik heb het gevoel dat het veel natuurlijker gaat. Alleen bij heel intensief sporten (springen, afremmen en draaien) voel ik wat stijfheid in mijn knie, maar dat wist ik van tevoren. Ik ben dus heel tevreden met het resultaat

Maak een afspraak
Bel 088 778 52 05Maak een afspraak