Sinus tarsi syndroom

Het sinus tarsi syndroom geeft een gevoel van instabiliteit tijdens het lopen en pijn net onder de buitenenkel (sinus tarsi). Dit syndroom berust op een chronische irritatie van zenuwtakjes in de sinus tarsi, hetgeen de aanleiding geeft voor de pijn en het dysfunctioneren van bepaalde spieren en pezen die over deze regio van de voet hun verloop hebben (met name de Peroneus pezen).

De diagnose van deze laterale voetpijn (onder buitenenkel) is vaak moeilijk. Zo zijn de symptomen gelijkaardig bij beenderige afwijkingen en verstuikingen. Plaatselijke druk is pijnlijk, als ook naar binnen draaien van de voet en het maximaal buigen van de enkel. Sinus tarsi syndroom kan ontstaan na eenmalig of meermalig verstuiken van de voet (inversietrauma) of door overmatige pronatie (voetgewelf valt naar binnen tijdens stappatroon).

Vaak voorkomend bij onder andere sporters (dansers, volleybal- en basketbalspelers), mensen met overgewicht, patiënten met reumatoïde arthritis. Sinus tarsi syndroom wordt ook opgemerkt bij voetafwijkingen zoals platvoeten.


Het behandeltraject

De stappen van een behandeling

Verwijzing van uw huisarts

Verwijzing

Voor een behandeling bij Xpert Clinics Orthopedie heeft u altijd een verwijzing van uw huisarts nodig. Alle behandelingen die u ondergaat bij de artsen van Xpert Clinics Orthopedie worden door alle zorgverzekeraars 100% vergoed.

Maak een afspraak

Telefonische intake

Heeft u vragen, of wilt u uw consult inplannen? 

Plan een intake   Bellen

Consultafspraak met arts

Voorbereiding

Het kan handig zijn thuis uw bezoek aan Xpert Clinics Orthopedie alvast voor te bereiden. Probeer bijvoorbeeld uw gezondheidsklachten alvast duidelijk te omschrijven. Noteer ook uw vragen aan de arts, zodat u niet vergeet deze te stellen. Als u wilt kunt u iemand meenemen naar het gesprek met de arts. Twee horen immers meer dan een. 

Niet vergeten

  • De verwijsbrief van uw huisarts (meestal alleen bij eerste bezoek)
  • Een lijst met de medicijnen die u gebruikt (deze is op te vragen bij uw apotheek)
  • Geldige verzekeringspapieren
  • Een legitimatiebewijs (paspoort of rijbewijs)

Op tijd

Wanneer u aan de beurt bent, ontvangt de arts u in de spreekkamer. De eerste afspraak bestaat meestal uit een gesprek en lichamelijk onderzoek. De arts probeert aan de hand hiervan de oorzaak van uw klachten vast te stellen. Vervolgens kan gekeken worden welke behandelmogelijkheden er zijn. Mogelijk beslist de arts dat aanvullend onderzoek nodig is.

Aanvullend onderzoek

Aanvullend onderzoek vindt indien mogelijk plaats op de kliniek. 

Verslag naar de huisarts

Naar aanleiding van het eerste consult stuurt de arts altijd een verslag naar uw huisarts. Zijn de onderzoeken en/of de behandeling afgerond en hoeft u niet meer terug te komen? Dan bevat dit verslag de bevindingen van de arts. Bent u langer onder behandeling? Dan doet de arts soms ook tussentijds verslag aan de huisarts.

Vervolg
Zodra u samen met uw arts besloten heeft dat u een behandeling krijgt, ontvangt u van ons alle benodigde informatie ter voorbereiding hierop. Wij bieden dit waar mogelijk online aan, zodat u niet onnodig vaak naar ons toe hoeft te komen. 

Behandeling & Nazorg

Behandeling & Herstel

De behandeling is afhankelijk van de oorzaak en kan dus uit verscheidene technieken bestaan zoals taping, podologische zolen om de voetstand te corrigeren, injecties met lokaal anaestheticum en indien alternatieve therapie niet baat, kan een chirurgische procedure overwogen worden.

Operatie
De operatie duurt ongeveer 30 minuten en vindt plaats onder bloedleegte door middel van een drukband om het bovenbeen. Een incisie van 5-8 cm wordt gemaakt aan de buitenzijde van de voet. De sinus tarsi wordt opgezocht en schoongemaakt. De huid wordt gesloten met oplosbare hechtingen. Een drukverband wordt aangebracht.

Vertrouw op Xpert Clinics Orthopedie
100% verzekerde zorg
Snel geholpen
Aantoonbare kwaliteit
Gespecialiseerde zorg
Vertrouw op Xpert Clinics Orthopedie
100% verzekerde zorg
Snel geholpen
Aantoonbare kwaliteit
Gespecialiseerde zorg
Contact

Contact

U kunt via onderstaande knop direct een afspraak inplannen. Hiervoor is een verwijzing van uw (huis)arts vereist. Indien u liever telefonisch contact heeft, kunt u ons bereiken op het onderstaande nummer. Op dit moment is de telefonische wachttijd mogelijk langer dan u van ons gewend bent.

Neem telefonisch contact op:
088 - 7785205

ma - do08.00 - 18.00
vr08.00 - 17.00

Stel een vraag

Maak een afspraak
Veelgestelde vragenMaak een afspraak