Aandoeningen

Performance testen (Biodex, sprongtesten)

Een krachtverschil in de benen is niet ideaal. Bij sporters wordt door een krachtsverschil de kans op blessures groter. In het revalidatieproces (bijvoorbeeld voor de voorste kruisband) geeft het krachtverschil aan of en hoe het aangedane been herstelt en op niveau komt met het andere, gezonde been. Het in kaart brengen van de kracht in beide benen en is een goed uitgangspunt voor een trainingsschema of een revalidatie. Wanneer ben je weer klaar om veilig terug te keren naar het veld? Performance testen kunnen daarbij helpen en bij Xpert Clinics Orthopedie kun je hiervoor terecht. 

Sprongtesten

Sprongtesten zijn een goede graadmeter voor het herstel en kunnen bepalen of een patiënt weer kan sporten. Sprongtesten geven inzicht over de stabiliteit, kracht, explosiviteit en pijn van het geblesseerde been ten opzichte van het gezonde been. Een voorbeeld van een sprongtest is de richting die je knie op wijst bij de landing, je wilt liever niet dat de knie naar binnen wijst. De sportfysiotherapeuten bij Xpert Clinics Orthopedie zijn gespecialiseerd om deze sprongtesten uit te voeren.

Biodex

En andere manier van performance test is met behulp van de Biodex. Een Biodex-meting helpt sporters om blessures voorkomen. Zodra er bij een blessurevrije sporter een krachtverschil gemeten wordt, heeft de sporter meer kans op een blessure. Aan de hand van het gemeten verschil tijdens een Biodex-test kan een individueel trainingsschema worden opgesteld om de kracht in het mindere been te vergroten. Zo wordt de kans op blessures geminimaliseerd.

De Biodex is de wereldstandaard op het gebied van testen van spierfuncties. De Biodex-test is veilig, vriendelijk en duurt slechts 30 minuten. Tijdens de test buigt en strekt de patiënt de knie zo krachtig mogelijk tegen verschillende weerstanden. Het apparaat meet vervolgens de spierkracht van de quadriceps en de hamstrings. Zo wordt de spierkracht en het verschil daarin in kaart gebracht. Direct na de test bespreekt de fysiotherapeut de uitslag en geeft de resultaten geprint mee naar huis en deze worden eventueel ook opgestuurd naar je eigen fysiotherapeut.

Sportfysiotherapeut Kayleigh Polman:

"Makkelijk gezegd: de Biodex vergelijkt hoe het herstelde/geblesseerde been presteert op kracht in vergelijking met het goede been. Daarnaast wordt gekeken of de controle en het vertrouwen vergelijkbaar is voor het linker en rechterbeen. Uit het rapport zal blijken of terug naar het veld gaan al een verstandige keuze is."

Je kunt zonder verwijzing van de huisarts een Biodex-test bij Xpert Clinics Orthopedie in Utrecht laten doen. Kosten van de test staan gelijk aan een fysiotherapeutisch consult. Ben je geopereerd? Dan wordt het vaak vergoed vanuit de basisverzekering. Ben je niet geopereerd? Dan valt het onder de aanvullende verzekering.


Vertrouw op Xpert Clinics Orthopedie
100% verzekerde zorg
Aantoonbare kwaliteit
Snel geholpen
Gespecialiseerde zorg
Vertrouw op Xpert Clinics Orthopedie
100% verzekerde zorg
Aantoonbare kwaliteit
Snel geholpen
Gespecialiseerde zorg
Contact

Contact

Wilt u een consultafspraak maken of meer informatie hebben. Bel dan ons informatiecentrum.

Neem telefonisch contact op:
088 - 7785205

ma - do08.00 - 18.00
vr08.00 - 17.00

Stel een vraag

Maak een afspraak
Veelgestelde vragenMaak een afspraak