Wat is een behandeling van een slijmbeursontsteking?
Vaak is de oorzaak van een slijmbeursontsteking van de heup onduidelijk, soms ontstaat het ten gevolge van een letsel (bijvoorbeeld een val op de heup), een standsafwijking van het heupgewricht, een beenlengteverschil, na eerdere operatie (bijvoorbeeld een totale heupprothese) of door chronische overbelasting. De ontstoken slijmbeurs veroorzaakt pijn bij op de heup liggen en bij lopen. Vaak straalt de pijn via de buitenzijde van het bovenbeen door richting de knie.
Het doel van deze operatie is om de pijn te verminderen/weg te nemen. Dit wordt bereikt door de ontstoken slijmbeurs te verwijderen en de tractus iliotibialis in te snijden waardoor deze minder strak over de trochanter major loopt en er minder kans bestaat op het terugkomen van de slijmbeursontsteking.
De stappen van een behandeling
Adviesgesprek met arts
Voorbereiding
Het kan handig zijn thuis uw bezoek aan Xpert Clinics Orthopedie alvast voor te bereiden. Probeer bijvoorbeeld uw gezondheidsklachten alvast duidelijk te omschrijven. Noteer ook uw vragen aan de arts, zodat u niet vergeet deze te stellen. Als u wilt kunt u iemand meenemen naar het gesprek met de arts. Twee horen immers meer dan een.
Niet vergeten
- De verwijsbrief van uw huisarts (meestal alleen bij eerste bezoek)
- Een lijst met de medicijnen die u gebruikt (deze is op te vragen bij uw apotheek)
- Geldige verzekeringspapieren
- Een legitimatiebewijs (paspoort of rijbewijs)
Op tijd
Wanneer u aan de beurt bent, ontvangt de arts u in de spreekkamer. De eerste afspraak bestaat meestal uit een gesprek en lichamelijk onderzoek. De arts probeert aan de hand hiervan de oorzaak van uw klachten vast te stellen. Vervolgens kan gekeken worden welke behandelmogelijkheden er zijn. Mogelijk beslist de arts dat aanvullend onderzoek nodig is.
Aanvullend onderzoek
Aanvullend onderzoek vindt indien mogelijk plaats op de kliniek.
Verslag naar de huisarts
Naar aanleiding van het eerste consult stuurt de arts altijd een verslag naar uw huisarts. Zijn de onderzoeken en/of de behandeling afgerond en hoeft u niet meer terug te komen? Dan bevat dit verslag de bevindingen van de arts. Bent u langer onder behandeling? Dan doet de arts soms ook tussentijds verslag aan de huisarts.
Vervolg
Zodra u samen met uw arts besloten heeft dat u een operatie krijgt, ontvangt u van ons alle benodigde informatie ter voorbereiding hierop. Wij bieden dit waar mogelijk online aan, zodat u niet onnodig vaak naar ons toe hoeft te komen. U kunt uw lichaam op de ingreep voorbereiden, door (tijdelijk) te stoppen met roken en extra vezels toe te voegen aan uw eetpatroon.
Ondanks dat bewegen pijn doet is het belangrijk om te blijven bewegen voor de operatie. Wij raden u aan om vanaf het moment dat u weet dat u geopereerd gaat worden uw spieren en conditie goed te trainen. Daardoor ervaart u het herstel straks als minder zwaar.
Behandeling & Herstel
Operatie
De operatie kan middels een kijkoperatie of middels een “open procedure” verricht worden. Er is geen wetenschappelijk bewijs dat de resultaten met een kijkoperatie beter of slechter zijn dan de resultaten behaald met een “open procedure”.
Kijkoperatie: er worden twee incisies van ongeveer 2 cm aan de zijkant van de heup gemaakt. Er wordt een glasvezel kijkbuis (arthroscoop) in de ruimte tussen de tractus iliotibialis en de trochanter major gebracht, die aangesloten is op een camera. De beelden worden zichtbaar op een monitor. Via de andere incisie wordt instrumentarium ingebracht waarmee de slijmbeurs kan worden verwijderd. Via een 3e incisie wordt de tractus iliotibialis onder camerazicht ingesneden zodat deze minder strak over de trochanter major loopt. De wondjes worden gesloten met een hechting en er worden pleisters aangelegd. Vaak wordt ook een heupverband aangelegd.
“Open procedure”: er wordt een incisie van ongeveer 10 cm aan de zijkant van de heup gemaakt. De tractus iliotibialis wordt ruitvormig geopend op de plek waar deze strak over de trochanter major loopt. De slijmbeurs wordt verwijderd. De wond wordt gesloten met hechtingen er er wordt een pleister aangelegd. Vaak wordt ook een heupverband aangelegd.
Contact
U kunt via onderstaande knop direct een afspraak inplannen. Hiervoor is een verwijzing van uw (huis)arts vereist. Indien u liever telefonisch contact heeft, kunt u ons bereiken op het onderstaande nummer. Op dit moment is de telefonische wachttijd mogelijk langer dan u van ons gewend bent.
Neem telefonisch contact op: |
|