De sacro-iliacaalgewrichten (SI-gewrichten), ook wel heiligbeengewrichten genoemd, vormt de verbinding tussen het heiligbeen en het bekken en daarmee tussen de rug en de benen. SI-gewrichten kunnen overbelast of ontstoken zijn. De pijn zit onderin de rug en kan uitstalen tot in de bil en bovenbeen. Door een injectie in het SI-gewricht met lokaal verdovende medicijnen en een ontstekingsremmer kan het een positief en pijnstillend effect geven.

Wat is een injectie van het SI-gewricht?

De sacro-iliacaalgewrichten (SI-gewrichten), ook wel heiligbeengewrichten genoemd, vormt de verbinding tussen het heiligbeen en het bekken en daarmee tussen de rug en de benen. De gewrichten bevinden zich onderin de rug, aan weerskanten van de wervelkolom. De gewrichten kunnen maar weinig bewegen, zodat rug en bekken vrij stevig met elkaar vetbonden zijn.

SI-gewrichten kunnen overbelast of ontstoken zijn. De pijn zit onderin de rug, meestal aan één kant en straalt uit tot in de bil. Soms straalt de pijn uit tot in het bovenbeen, maar meestal niet voorbij de knie. Ook kan er pijn in de lies zijn. Het lopen kan moeilijk gaan en pijn veroorzaken. De behandeling vindt plaats ter hoogte van het heiligbeen (SI gewricht).


Het behandeltraject

De stappen van een behandeling

Verwijzing van uw huisarts

Verwijzing

Voor een behandeling bij Xpert Clinics Orthopedie heeft u altijd een verwijzing van uw huisarts nodig. Alle behandelingen die u ondergaat bij de artsen van Xpert Clinics Orthopedie worden door alle zorgverzekeraars volledig vergoed.

Maak een afspraak

Maak een afspraak

Een afspraak maken kan op twee manieren:

  • Bel ons informatiecentrum: 088 778 52 05
  • Of laat uw gegevens achter, zodat wij contact met u op kunnen nemen

Voor het maken van een afspraak hebben we uw BSN-nummer, uw verzekeraar en polisnummer en de naam van uw huisarts nodig. We plannen een consultafspraak in wanneer het u uitkomt, in de vestiging van uw keuze.

Gegevens achterlaten  Bellen

Consultafspraak met arts

Het eerste consult

Tijdens het eerste consult ziet u altijd de orthopedisch chirurg die u gaat behandelen. Hij zal het onderzoek doen en een diagnose stellen. Is er aanvullend onderzoek nodig, dan kan dat soms op de kliniek worden gedaan en anders verwijzen we u door. De orthopedisch chirurg bespreekt met u de behandelmogelijkheden en stelt een behandelplan op.

Behandeling & Nazorg

De behandeling

Tijdens de SI-blokkade ligt u op de buik op de behandeltafel. Onder röntgendoorlichting worden een naaldje geplaatst in de gewrichtsspleet van het heiligbeen. De juiste positie wordt gecontroleerd d.m.v. contrastvloeistof. Wanneer de naald op de juiste plaats is gepositioneerd, wordt medicatie gespoten. Het naaldje wordt verwijderd en een pleister komt op de insteekopening.

Na de behandeling

Gewoonlijk ondervindt men nauwelijks klachten van de behandeling en mag u 15 minuten na de behandeling weer naar huis. Als de plaatselijke verdoving is uitgewerkt (ongeveer 1 tot enkele uren na de behandeling) kan er napijn optreden. Dit komt doordat er een naaldje is geplaatst in al geïrriteerd gebied. De pijn kan dus de eerste paar dagen toenemen, dit duurt doorgaans echter één tot enkele dagen. U kunt hiertegen pijnstillers innemen. Dit kan uw eigen pijnmedicatie zijn of paracetamol volgens de dosering die op de bijsluiter staat.

Gedurende de dag van de behandeling is het raadzaam om het rustig aan te doen. U mag doen wat u kunt, maar zwaar werk wordt u sterk afgeraden. Uit voorzorg is het echter niet toegestaan dat u zelf naar huis rijdt, dus wij adviseren u om ervoor te zorgen dat iemand u naar huis kan brengen.

Mogelijke bijwerkingen

  • Bloeduitstorting: deze kan ontstaan als een bloedvaatje is geraakt. Dit veroorzaakt een blauwe plek en soms ook napijn.
  • Spierpijn: op de plaats waar geprikt is.
  • Tijdelijke krachtsvermindering: dit kan enkele uren duren en komt door de verdoving.
  • Tijdelijke vermindering van het gevoel in de huid in de buurt van het behandeld gebied: dit is ten gevolge van de behandeling en zal na enkele weken langzaam terugkeren.

Op grond van de oorzaak van uw pijn wordt door uw pijnspecialist al dan niet tot een lichamelijke behandeling besloten. Op basis van de anamnese kan worden besloten dat er nog aanvullend onderzoek moet worden gedaan.

Vertrouw op Xpert Clinics Orthopedie
100% verzekerde zorg
Aantoonbare kwaliteit
Gespecialiseerde zorg
Snel geholpen
Vertrouw op Xpert Clinics Orthopedie
100% verzekerde zorg
Aantoonbare kwaliteit
Gespecialiseerde zorg
Snel geholpen
Contact

Contact

U kunt via onderstaande knop direct een afspraak inplannen. Hiervoor is een verwijzing van uw (huis)arts vereist. Indien u liever telefonisch contact heeft, kunt u ons bereiken op het onderstaande nummer. Op dit moment is de telefonische wachttijd mogelijk langer dan u van ons gewend bent.

Neem telefonisch contact op:
088 - 7785205

ma - do08.00 - 18.00
vr08.00 - 17.00

Stel een vraag

Maak een afspraak
Veelgestelde vragenMaak een afspraak