Aandoeningen

Haglundse exostose operatie

Bij Xpert Clinics Orthopedie kunt u terecht voor een Haglundse exostose operatie. Voor een operatieve behandeling van een Haglundse exostose of syndroom wordt gekozen wanneer er sprake is van blijvende klachten, ondanks een adequate conservatieve behandeling.

Bij een operatieve behandeling kan gebruik gemaakt worden van verschillende operatiemethoden. De juiste behandeling van een Haglundse exostose of een syndroom van Haglund wordt afgestemd op uw klachtenpatroon, het lichamelijk onderzoek en eventuele afwijkingen op het aanvullend onderzoek. Ook wordt hierbij de leeftijd van u als patiënt, uw beroep en sportactiviteiten meegenomen. Uiteindelijk leidt dit tot een individuele behandeling met een zo optimaal mogelijk resultaat. 


Het behandeltraject

De stappen van een behandeling

Verwijzing van uw huisarts

Verwijzing

Voor een behandeling bij Xpert Clinics Orthopedie heeft u altijd een verwijzing van uw huisarts nodig. Alle behandelingen die u ondergaat bij de artsen van Xpert Clinics Orthopedie worden door alle zorgverzekeraars volledig vergoed.

Maak een afspraak

Maak een afspraak

Een afspraak maken kan op twee manieren:

  • Bel ons informatiecentrum: 088 778 52 05
  • Of laat uw gegevens achter, zodat wij contact met u op kunnen nemen

Voor het maken van een afspraak hebben we uw BSN-nummer, uw verzekeraar en polisnummer en de naam van uw huisarts nodig. We plannen een consultafspraak in wanneer het u uitkomt, in de vestiging van uw keuze.

Gegevens achterlaten  Bellen

Consultafspraak met arts

Het eerste consult

Tijdens het eerste consult ziet u altijd de orthopedisch chirurg die u gaat behandelen. Hij zal het onderzoek doen en een diagnose stellen. Is er aanvullend onderzoek nodig, dan kan dat meestal op de kliniek worden gedaan. De orthopedisch chirurg bespreekt met u de behandelmogelijkheden en stelt een behandelplan op.

Behandeling & Nazorg

Behandeling van Haglundse exotose/Syndroom van Haglund

Standaard procedure

Bij een Haglundse exostose wordt de standaardprocedure verricht. Hierbij wordt het botuitsteeksel van het hielbeen verwijderd. De incisie wordt over of naast de achillespees gemaakt, ter hoogte van het hielbot. Meestal is het hierbij niet nodig om de peesaanhechting los te maken, hooguit voor een klein gedeelte. Om de wond goed te laten genezen wordt meestal een drukverband en soms onderbeengips aangelegd.

Uitgebreide procedure

Indien sprake is van een syndroom van Haglund wordt een meer uitgebreide procedure verricht. De incisie wordt meestal precies in de middellijn aan de achterzijde over de achillespeesaanhechting gemaakt. Het botuitsteeksel wordt verwijderd, samen met de ontstoken slijmbeurs. Het littekenweefsel met ontstekingsweefsel en eventuele verkalkingen in de pees worden verwijderd. Tot slot wordt de achillespees weer fraai hersteld. Afhankelijk van de resterende kwaliteit van de achillespeesaanhechting aan het hielbeen is hierbij soms een botanker nodig ter versteviging van deze aanhechting. Dit is een soort schroef waar stevige hechtingen uit komen, waarmee de achillespees op het hielbot kan worden gefixeerd. Een enkele keer is het ook nodig om de kuitspier hierbij te verlengen (gastroc slide). Hiervoor wordt een kleine extra incisie aan de binnenzijde halverwege de kuit gemaakt. Om de wond, maar vooral de achillespeesaanhechting aan het hielbeen goed te beschermen, wordt na een dergelijke uitgebreide procedure altijd onderbeengips aangelegd of krijgt u een walker boot.

Herstel

Direct na de operatie

Na de operatie verblijft u op de verkoever (uitslaapkamer). Tijdens de operatie wordt de operatiewond ingepakt in een drukverband met Walker boot of wordt er een onderbeengips aangelegd. Dit is nodig om de achillespeesaanhechting te beschermen zodat het goed kan genezen. Het drukverband met Walker boot of het gips laat u zitten tot de eerstvolgende controle. Ook ’s nachts moet u de Walker dragen. U mag de voet twee weken niet belasten.

Ontslag

De operatie vindt plaats in dagbehandeling. Als alles goed gaat kunt u de dag van operatie weer naar huis.

Poliklinische controle

Ongeveer twee weken na de ingreep komt u voor het beoordelen van de wond en het eventuele verwijderen van de hechtingen op de polikliniek van Xpert Clinics Orthopedie. Na zes weken komt u voor controle bij de orthopedisch chirurg.

Adviezen en leefregels

Eenmaal thuis is het belangrijk dat u de eerste twee weken de voet goed hoog houdt om de zwelling na de operatie zoveel mogelijk te voorkomen. De eerste twee weken mag u het geopereerde been niet belasten. Tijdens deze periode adviseren wij u met behulp van elleboogkrukken te lopen. De eerste dagen na de operatie kan u last hebben van wondpijn. Naast het hoog houden van de voet neemt u zo nodig de voorgeschreven pijnstillers.

Complicaties

Algemene risico’s zijn onder andere de kans op een nabloeding, infectie of trombosebeen. Specifieke risico’s bij deze operatieve behandeling zijn:

  • 85% van de mensen na de operatie goede vermindering van klachten ervaart. Dit komt doordat het ontstekingsweefsel rondom de achillespeesaanhechting ondanks de operatie toch terug kan komen. De kans hierop is na een uitgebreide procedure het grootst. Dit resulteert dan in klachten vergelijkbaar met vóór de operatie.
  • Ook kan in een enkel geval de pees scheuren. Daarom moet u zich goed houden aan de onbelaste periode en de periode met de walker boot.
  • Verder kan door de operatie een huidzenuwtje gekneusd worden of verkleefd raken in het litteken. Er ontstaat dan een tintelend gevoel van de huid of juist een gevoelloos plekje op de huid van de voet aan de buitenzijde van de voet. Dit kan zich doorgaans in de loop van de tijd herstellen, tot zelfs een jaar na de operatie.
  • Verder kan een verminderde beweeglijkheid van de enkel optreden, doordat er soms extra littekenweefsel ontstaat rond de aanhechting van de achillespees. De beweeglijkheid van de enkel zal bij de meeste patiënten in de loop van de tijd alsnog geleidelijk verbeteren.
  • Een dystrofiebeeld is een ziektebeeld dat kan ontstaan na een operatie. Indien een dystrofiebeeld (zogenaamd CRPS) ontstaat is sprake van heftige extreme pijn, bijvoorbeeld al bij aanraking van de huid. Gelukkig komt deze complicatie heel weinig voor.
Vertrouw op Xpert Clinics Orthopedie
100% verzekerde zorg
Aantoonbare kwaliteit
Gespecialiseerde zorg
Snel geholpen
Vertrouw op Xpert Clinics Orthopedie
100% verzekerde zorg
Aantoonbare kwaliteit
Gespecialiseerde zorg
Snel geholpen
Contact

Contact

U kunt via onderstaande knop direct een afspraak inplannen. Hiervoor is een verwijzing van uw (huis)arts vereist. Indien u liever telefonisch contact heeft, kunt u ons bereiken op het onderstaande nummer. Op dit moment is de telefonische wachttijd mogelijk langer dan u van ons gewend bent.

Neem telefonisch contact op:
088 - 7785205

ma - do08.00 - 18.00
vr08.00 - 17.00

Stel een vraag

Maak een afspraak
Veelgestelde vragenMaak een afspraak