De wervels van de rug staan als blokjes op elkaar gestapeld. Deze blokjes scharnieren als het ware ten opzichte van elkaar in de zogenaamde facetgewrichtjes. Hierin kunnen zich geringe veranderingen voordoen door bijvoorbeeld overbelasting, een ongeval of slijtage. Deze veranderingen kunnen pijnklachten veroorzaken. Een facetblokkade/SI-denervatie kan deze pijnklachten verminderen.
Wat is een Facetblokkade?
De wervels van de rug, zowel laag onder in de rug als ter hoogte van de borstwervels en nekwervels, staan als blokjes op elkaar gestapeld. Deze blokjes scharnieren als het ware ten opzichte van elkaar in de zogenaamde facetgewrichtjes. Hierin kunnen zich geringe veranderingen voordoen, bijvoorbeeld door een ongeval of door slijtage op oudere leeftijd. Deze veranderingen kunnen pijnklachten veroorzaken. Een facetdenervatie kan deze pijnklachten verminderen. De behandeling richt zich op het sensibele (=gevoels) deel van de zenuw. De behandeling heeft geen invloed op het motorische deel (=aansturing van bewegingen) van de zenuw. De pijngeleiding in de zenuwtakjes wordt onderbroken, met behulp van zeer hoogfrequente stroom, die plaatselijk warmte opwekt. Afhankelijk van de plaats van de klachten gebeurt dit:
- in de nek (cervicaal)
- ter hoogte van de borstwervels (thoracaal)
- laag in de rug (lumbaal)
- ter hoogte van het heiligbeen (SI-gewricht
De stappen van een behandeling
Maak een afspraak
Maak een afspraak (ik heb een verwijzing)Bellen
Voor het maken van een afspraak hebben we uw BSN-nummer, uw verzekeraar en polisnummer en de naam van uw huisarts nodig. We plannen een consultafspraak in wanneer het u uitkomt, in de vestiging van uw keuze.
Het eerste consult
Tijdens het eerste consult ziet u altijd de orthopedisch chirurg die u gaat behandelen. Hij zal het onderzoek doen en een diagnose stellen. Is er aanvullend onderzoek nodig, dan kan dat soms op de kliniek worden gedaan en anders verwijzen we u door. De orthopedisch chirurg bespreekt met u de behandelmogelijkheden en stelt een behandelplan op.
Behandeling
Tijdens de lumbale of SI-gewrichts behandeling ligt u op de buik en bij de cervicale behandeling ligt u op de rug op de behandeltafel. Onder röntgendoorlichting worden naaldjes geplaatst bij de zenuwtakjes van de betreffende facetgewrichten. Zodra de naaldjes zich in de juiste positie bevinden, worden deze met zwakke stroomstootjes gestimuleerd. Hierdoor kan worden beoordeeld of de naaldjes dicht genoeg bij de zenuwen van de facetgewrichtjes geplaatst zijn. Is dit het geval dan wordt er een kleine hoeveelheid verdovingsvloeistof gespoten.
Vervolgens worden de puntjes van de naalden kortdurend verhit. Door deze verhitting wordt de zenuw, die naar het gewrichtje gaat, gedeeltelijk uitgeschakeld. Hierdoor wordt de pijngeleiding in de zenuw onderbroken. Een facet denervatie gebeurt vaak op meerdere niveaus en vaak beiderzijds. De gehele behandeling duurt ongeveer 15 minuten.
Na de behandeling
Gewoonlijk ondervindt men nauwelijks klachten van de behandeling en mag u direct na de behandeling weer naar huis. Als de plaatselijke verdoving is uitgewerkt (ongeveer 1 tot enkele uren na de behandeling) kan er napijn optreden. Dit komt doordat er naaldjes geplaatst worden in al geïrriteerd gebied. De pijn kan dus de eerste paar dagen toenemen, dit duurt doorgaans echter één tot enkele dagen. U kunt hiertegen pijnstillers innemen. Dit kan uw eigen pijnmedicatie zijn of paracetamol volgens de dosering die op de bijsluiter staat.
Gedurende de dag van de behandeling is het raadzaam om het rustig aan te doen. U mag doen wat u kunt, maar zwaar werk wordt u sterk afgeraden.
Mogelijke bijwerkingen facetblokkade
Mogelijke bijwerkingen zijn:
- Bloeduitstorting: deze kan ontstaan als een bloedvaatje is geraakt. Dit veroorzaakt een blauwe plek en soms ook napijn.
- Spierpijn: op de plaats waar geprikt is.
- Tijdelijke krachtsvermindering: dit kan enkele uren duren en komt door de verdoving.
- Tijdelijke vermindering van het gevoel in de huid in de buurt van het behandeld gebied: dit is ten gevolge van de behandeling en zal na enkele weken langzaam terugkeren.
Contact
U kunt via onderstaande knop direct een afspraak inplannen. Hiervoor is een verwijzing van uw (huis)arts vereist. Indien u liever telefonisch contact heeft, kunt u ons bereiken op het onderstaande nummer. Op dit moment is de telefonische wachttijd mogelijk langer dan u van ons gewend bent.
Neem telefonisch contact op: |
|