Wat is een enkelprothese?

Heeft u een versleten enkel (enkelartrose), dan kan in sommige gevallen een enkelprothese geplaatst worden. Dit wordt ook wel kunstenkel genoemd. Anders dan bij een enkelarthrodese, waarbij de enkel wordt vastgezet tijdens een operatie, kan de beweeglijkheid van de enkel behouden blijven door het plaatsen van een enkelprothese.


Het behandeltraject

De stappen van een behandeling

Verwijzing van uw huisarts

Verwijzing van uw huisarts

Voor een behandeling bij Xpert Clinics Orthopedie heeft u altijd een verwijzing van uw huisarts nodig. Alle behandelingen die u ondergaat bij de artsen van Xpert Clinics Orthopedie worden door alle zorgverzekeraars volledig vergoed.

Maak een afspraak

Maak een afspraak

Een afspraak maken kan op twee manieren:

•          Bel ons informatiecentrum: 088 778 52 05
•          Of laat uw gegevens achter  zodat wij contact met u op kunnen nemen

Voor het maken van een afspraak hebben we uw BSN-nummer, uw verzekeraar en polisnummer en de naam van uw huisarts nodig. We plannen een consultafspraak in wanneer het u uitkomt, in de vestiging van uw keuze.

Plan een intake   Bellen

Consultafspraak met arts

Het eerste consult

Tijdens het eerste consult ziet u altijd de orthopedisch chirurg die u gaat behandelen. Hij zal het onderzoek doen en een diagnose stellen. Is er aanvullend onderzoek nodig, dan kan dat meestal bij onze kliniek gebeuren. De orthopedisch chirurg bespreekt daarna met u de behandelmogelijkheden en stelt een behandelplan op.

Behandeling & Nazorg

Behandeling & Herstel

Tijdens een operatie maakt de orthopedisch chirurg een snede aan de voorzijde van de enkel en verwijdert de beschadigde kraakbeendelen. Met verschillende meetapparatuur wordt de enkel klaargemaakt voor de prothesedelen. De orthopedisch chirurg  controleert met proefprothesen of de enkel goed beweegt en stabiel is. Als dit het geval is, worden vervolgens de definitieve prothesedelen cementloos geplaatst. Indien nodig wordt aanvullend een achillespeesverlenging of enkelbandherstel gedaan. Daarna worden de diverse lagen gehecht en een looplaars (Walker) aangelegd.

Na de operatie blijft u één nacht in de kliniek, daarna mag u naar huis. Rondom de operatie geeft de anesthesist u nog een lokale verdoving. Daardoor kunt u sneller en met minder pijn starten met de revalidatie. Uw enkel mag de eerste 2 weken na de operatie niet belast worden en u draagt dan de looplaars zowel overdag als ‘s nachts. Na 2 weken mag u voorzichtig in de looplaars gaan belasten Probeer steeds korte stukjes te lopen, en gebruik daarbij de krukken voor stabiliteit. Fysiotherapie start u pas later in de revalidatie als de orthopedisch chirurg hier toestemming voor heeft gegeven. De fysiotherapeut helpt u met het opnieuw leren lopen (met en zonder krukken) en geeft oefeningen om de beenspieren weer goed te leren gebruiken.

Herstel

Meestal gaat u 6 weken na de operatie  starten met het afbouwen van de krukken. Autorijden zal ongeveer 8 weken na de operatie weer mogelijk zijn. Dit valt meestal samen met het moment dat u weer volledig zonder krukken loopt. Afhankelijk van het type werk kunt u uw werk zo’n 8 weken tot 3 maanden na de operatie weer (gedeeltelijk) hervatten.

Vergoeding van de behandeling

Uw behandeling door de specialisten van Xpert Clinics Orthopedie wordt volledig vergoed vanuit de basisverzekering. Wij hebben hiervoor afspraken gemaakt met alle zorgverzekeraars. U heeft hiervoor wel een verwijzing van uw huisarts nodig.

Let op: voor zorg die onder de basisverzekering valt, moet u eerst uw eigen risico opmaken. Het maakt daarbij niet uit of u naar onze kliniek komt of naar het ziekenhuis gaat. In 2021 bedraagt het minimale eigen risico € 385.

Heeft u vragen over de vergoeding van uw behandeling? Bel dan met ons informatiecentrum: 088 778 52 05.

Vertrouw op Xpert Clinics Orthopedie
100% verzekerde zorg
Snel geholpen
Aantoonbare kwaliteit
Gespecialiseerde zorg
Vertrouw op Xpert Clinics Orthopedie
100% verzekerde zorg
Snel geholpen
Aantoonbare kwaliteit
Gespecialiseerde zorg
Contact

Contact

U kunt via onderstaande knop direct een afspraak inplannen. Hiervoor is een verwijzing van uw (huis)arts vereist. Indien u liever telefonisch contact heeft, kunt u ons bereiken op het onderstaande nummer. Op dit moment is de telefonische wachttijd mogelijk langer dan u van ons gewend bent.

Neem telefonisch contact op:
088 - 7785205

ma - do08.00 - 18.00
vr08.00 - 17.00

Stel een vraag

Maak een afspraak
Veelgestelde vragenMaak een afspraak