Ga je starten met duiken of heb je al ervaring met duiken? In beide gevallen kan een duikkeuring van toegevoegde waarde zijn. Bij zo’n duikkeuring brengt de sportarts jouw gezondheid in kaart. Zo kan je verantwoord onder water.

Waarom een duikkeuring?

Duiken kent een toenemende populariteit. Vaak is een bezoek aan een tropische vakantiebestemming de reden om een duikdiploma te halen. Wat is nou mooier dan de onderwaterwereld van dichtbij te bekijken? De risico's van duiken worden echter vaak onderschat. Onder water krijgt het lichaam te maken met heel andere aspecten dan op het land. Zo zijn er in de eerste meters onder water grote drukverschillen. Deze drukverschillen zorgen ervoor dat het lichaam harder moet werken. Ook ademen door een ademautomaat is een grote verandering voor de luchtwegen. Ondanks dat duiken ontspannen kan aanvoelen, is het voor sommige onderdelen van het lichaam behoorlijk hard werken. Aandoeningen die aan de oppervlakte onschuldig zijn, kunnen hierdoor onder water problemen geven of zelfs levensgevaarlijk zijn. Denk daarbij aan astma of hart- en vaatziekten die nog geen klachten geven.

Noodzaak van een duikkeuring

Voor duiken is een medisch onderzoek niet altijd verplicht. Bij iedere duikschool- of organisatie dient de duiker vooraf een aantal medische vragen te beantwoorden. Bij een positief antwoord, en dat is al snel het geval (denk aan medicatie, ziektes of operaties), is een duikkeuring verplicht. Ook bij lidmaatschap van duikverenigingen of georganiseerde duikreizen is een duikkeuring vaak verplicht. Ook zonder deze verplichting kan het verstandig zijn om een duikkeuring af te spreken, zeker bij oplopende leeftijd.

Wat gebeurt er bij een duikkeuring?

De duikkeuring wordt afgenomen door de sportarts en bestaat uit de volgende onderdelen:

  • Digitale vragenlijst
  • Lengte, gewricht en vetpercentage
  • Ogentest
  • Bloeddruk
  • Auscultatie hart & longen
  • KNO-onderzoek
  • Orthopedisch onderzoek
  • Longfunctie
  • Urine onderzoek
  • Rust-hartfilmpje (op indicatie)

Boven de 50 jaar wordt er door de Nederlandse Vereniging van Duikgeneeskunde een keuring met inspanningstest geadviseerd (zie onze sportmedische onderzoeken). Ook bij overgewicht, verdenking op een slechte conditie of een verhoogd risico op hart- en vaatziekten kan een inspanningstest noodzakelijk zijn. Twijfel je of je een keuring met of zonder inspanningstest moet kiezen? Wij denken graag met je mee! Neem contact op via: sportgeneeskundepoli@verwijder-dit.xpertclinics.nl.

Een goedkeuringsbewijs wordt in het Engels opgesteld en is in de hele wereld geldig. De geldigheid is drie jaar en boven de 50 jaar één jaar. Onze sportartsen Frank Loeffen en Willemijn Diemer zijn Europees gecertificeerd als sportduikarts (MED Level 1) en beschikken daarmee over de juiste deskundigheid. Onze duikkeuringen vinden plaats in Utrecht en Amstelveen

Vergoeding & verzekering

Voor een duikkeuring is een verwijzing (van de huisarts) niet nodig. Duikkeuringen worden vaak vergoed uit de aanvullende verzekering. Voor een overzicht van de actuele vergoedingen van jouw zorgverzekeraar, zie hier. Mocht je niet aanvullend verzekerd zijn, dan moet je het sportmedisch onderzoek zelf betalen (€ 150).

Staat er een duikvakantie of duikcursus op de planning? Probeer een keuring ruim op tijd af te spreken. Soms is het nodig om door te verwijzen voor aanvullende onderzoeken voordat er een goedkeuring afgegeven kan worden.


Contact

Contact

U kunt via onderstaande knop direct een afspraak inplannen. Hiervoor is een verwijzing van uw (huis)arts vereist. Indien u liever telefonisch contact heeft, kunt u ons bereiken op het onderstaande nummer. Op dit moment is de telefonische wachttijd mogelijk langer dan u van ons gewend bent.

Neem telefonisch contact op:
088 - 7785205

ma - do08.00 - 18.00
vr08.00 - 17.00

Stel een vraag

Maak een afspraak
Veelgestelde vragenStel uw vraag