Bij een diagnostische proefblokkade wordt door middel van een kortdurend lokaal verdovend middel de zenuw, die mogelijk de pijn veroorzaakt, tijdelijk verdoofd. Hiermee kunnen we beoordelen of de betreffende zenuw een rol speelt in uw pijnprobleem of dat er een andere oorzaak is.

Wat is een diagnostische proefblokkade?

Soms is het niet altijd duidelijk wat precies de oorzaak van uw pijnklachten is. Met behulp van een proefblokkade kan de arts vaststellen of juist uitsluiten wat de veroorzaker van uw pijnklachten is. Bij een diagnostische proefblokkade wordt in de buurt van de vermoedelijk pijnveroorzakende structuur of structuren (bv spier, zenuw, facetgewrichtjes) een kortdurende lokaal verdovend middel achtergelaten. Na deze proefblokkade zal worden beoordeeld in hoeverre de pijnklachten verminderd zijn.

Nadat de proefblokkades verricht zijn en gevonden is welke structuur of structuren een rol spelen in het pijnprobleem, kunnen in overleg met uw arts eventuele vervolgbehandelingen plaats vinden. Het is echter ook mogelijk dat uw pijnklachten voor langere tijd verdwijnen na het injecteren van de medicatie en een vervolgbehandeling niet nodig is.


Het behandeltraject

De stappen van een behandeling

Verwijzing van uw huisarts

Verwijzing

Voor een behandeling bij Xpert Clinics Orthopedie heeft u altijd een verwijzing van uw huisarts nodig. Alle behandelingen die u ondergaat bij de artsen van Xpert Clinics Orthopedie worden door alle zorgverzekeraars volledig vergoed.

Maak een afspraak

Maak een afspraak

Een afspraak maken kan op twee manieren:

  • Bel ons informatiecentrum: 088 778 52 05
  • Of laat uw gegevens achter, zodat wij contact met u op kunnen nemen

Voor het maken van een afspraak hebben we uw BSN-nummer, uw verzekeraar en polisnummer en de naam van uw huisarts nodig. We plannen een consultafspraak in wanneer het u uitkomt, in de vestiging van uw keuze.

Gegevens achterlaten  Bellen

Consultafspraak met arts

Het eerste consult

Tijdens het eerste consult ziet u altijd de orthopedisch chirurg die u gaat behandelen. Hij zal het onderzoek doen en een diagnose stellen. Is er aanvullend onderzoek nodig, dan kan dat meestal op de kliniek worden gedaan. De orthopedisch chirurg bespreekt met u de behandelmogelijkheden en stelt een behandelplan op.

Behandeling & Nazorg

De behandeling

De anesthesioloog zal met behulp van een naald een kortwerkende verdoving geven bij de structuur die mogelijk betrokken is bij uw pijnklachten. Bij de proefblokkade is het effect na 20 tot 30 minuten goed te beoordelen. Het is zeer belangrijk dat u zo snel mogelijk na de proefblokkade uittest of de pijnklachten verminderd zijn. Hiervoor moet men die dingen doen die in normale omstandigheden de pijn uitlokken: gaan zitten, voorover buigen, wandelen, ter plaatse stilstaan.

Na een paar uur zal de verdoving uitgewerkt zijn, waardoor de pijn terug zal keren. Als de pijn door de proefblokkade vermindert, is de kans groot dat de behandelde structuur een rol speelt bij uw klachten. In de twee tot drie uur na het plaatsen van de verdoving kunt u beoordelen of uw pijnklachten verminderen. Er wordt in overleg met de arts een belafspraak met u gepland om het resultaat te beoordelen. U geeft daarbij aan hoeveel pijnvermindering u ervaart en hoelang het effect aanhoudt. Dit kan variëren van enkele uren tot soms enkele dagen, een enkele keer langer. Als er voldoende pijnvermindering optreedt, kan uw arts eventueel voorstellen om een vervolgbehandeling te doen. Deze behandeling vindt dus later plaats indien dit nodig mocht zijn.

Wanneer er geen pijnvermindering is opgetreden, kan uw arts voorstellen om een andere zenuw of structuur die mogelijk wel betrokken is bij uw pijnklachten op proef te verdoven. Een volgende proefbehandeling zal op een andere dag plaatsvinden, omdat de eerste proefblokkade moet zijn uitgewerkt. Het is mogelijk dat u meerdere keren voor een proefblokkade moet komen voordat de juiste zenuw of structuur gevonden is.

Opgepast: Wanneer u na een proefblokkade de pijn wilt uittesten, moet u voorzichtig zijn. Soms is er een krachtsvermindering in de benen omdat er een zenuw verdoofd werd. Wees voorzichtig zodat u niet valt.

Na de behandeling

Gewoonlijk ondervindt men nauwelijks klachten van de behandeling en mag u direct na de behandeling weer naar huis. Houdt u wel rekening met eventueel tijdelijk krachtsverlies. Gedurende de dag van de blokkade is het raadzaam om het rustig aan te doen. Op grond van de oorzaak van uw pijn wordt door uw pijnspecialist al dan niet tot een lichamelijke behandeling besloten. Op basis van de anamnese kan worden besloten dat er nog aanvullend onderzoek moet worden gedaan.

Vertrouw op Xpert Clinics Orthopedie
100% verzekerde zorg
Aantoonbare kwaliteit
Gespecialiseerde zorg
Snel geholpen
Vertrouw op Xpert Clinics Orthopedie
100% verzekerde zorg
Aantoonbare kwaliteit
Gespecialiseerde zorg
Snel geholpen
Contact

Contact

U kunt via onderstaande knop direct een afspraak inplannen. Hiervoor is een verwijzing van uw (huis)arts vereist. Indien u liever telefonisch contact heeft, kunt u ons bereiken op het onderstaande nummer. Op dit moment is de telefonische wachttijd mogelijk langer dan u van ons gewend bent.

Neem telefonisch contact op:
088 - 7785205

ma - do08.00 - 18.00
vr08.00 - 17.00

Stel een vraag

Maak een afspraak
Veelgestelde vragenStel uw vraag