Ziekte van Scheuermann

Neem contact op

Neem telefonisch contact op: 088 - 7785205

ma - do08.00 - 18.00
vr08.00 - 17.00

Bij de ziekte van Scheuermann groeien tijdens de puberteit de wervellichamen van de wervelkolom onregelmatig. Daardoor worden ze aan de voorkant platter dan aan de achterkant en buigt de bovenrug naar voren, in een kromming. De schouders gaan voorover hangen. Vaak trekt degene met de ziekte van Scheuermann zijn of haar onderrug hol.

Oorzaak van de ziekte van Scheuermann

Er zijn veel theorieën over mogelijke oorzaken, maar tot nu toe blijft de oorzaak onbekend.

Klachten

Over het algemeen heeft iemand met de ziekte van Scheuermann vooral cosmetische klachten: de kromme rug ziet er niet fraai uit. Soms heeft iemand last van moeheid (vooral aan het einde van de dag) en rugpijn. Deze klachten verdwijnen meestal na de groei.

Ziekte van Scheuermann behandeling en herstel

Een mogelijkheid is oefentherapie. Daarvan wordt de afwijking niet minder, maar kan wel de houding verbeteren. Een andere optie is een behandeling met een korset, maar het is niet zeker of dat werkt. Er zijn verschillende onderzoeken gedaan naar het effect van korsetten. Het ene onderzoek meldt meer effect dan het andere. Daarom zal u met de orthopedisch chirurg moeten overleggen welke invloed een korset in uw geval op de groei zal hebben.

Tegenwoordig wordt minder vaak gekozen voor behandeling met een korset dan pakweg 10, 20 jaar geleden. De meeste kinderen of jongeren met de ziekte van Scheuermann krijgen geen therapie voorgeschreven. In heel ernstige gevallen kan de afwijking met een operatie worden hersteld, Dit komt vrijwel nooit voor. Wij kunnen die operatie door de opnameduur helaas nog niet uitvoeren. In overleg met u verwijzen wij u door naar een andere instelling.

Maak een afspraak
Veelgestelde vragenMaak een afspraak