Voorvoetpijn (metatarsalgie)

Neem contact op

Neem telefonisch contact op: 088 - 7785205

ma - do08.00 - 18.00
vr08.00 - 17.00

Als u pijn heeft aan één of meer middenvoetbeentjes, heet dat ook wel metatarsalgie (Metatarsale betekent middenvoetsbeentje).

Oorzaak van voorvoetpijn

De pijn kan ontstaan door eelt onder de voet. Eelt is een opeenhoping van huid die ontstaat als er te veel druk is op het onderliggende bot. Normaal gesproken is eelt niet pijnlijk, maar als de hoeveelheid eelt toeneemt, kunt u moeite krijgen met lopen. Slechtzittende schoenen kunnen pijn veroorzaken. Zitten ze te krap, dan knijpen ze de voet samen en ontstaat er druk. In te grote schoenen heeft u te veel speling, waardoor er wrijving ontstaat. Pijn aan de onderkant van de voet kan ook betekenen dat er een band is gescheurd of een gewricht is ontstoken.

Klachten

U heeft pijn in de bal van uw voet en het gebied tussen de boog van uw voet en de tenen voelt pijnlijk aan. De pijn komt meestal voor in het midden van de voet in een of meer van de vijf middenvoetsbeentjes.

Behandeling en herstel van metatarsalgie

In veel gevallen zijn praktische maatregelen genoeg om van de pijn af te komen:

  • Eelt kunt u zelf bestrijden: neem een voetbad om het eelt zachter te maken en verwijder de dode huid met puimsteen of een eeltvijl.
  • Uw arts kan u hulpstukjes voor uw schoenen aanraden, die werken als schokdempers.
  • Een andere mogelijkheid is andere schoenen te dragen. Denk aan schoenen die goed passen, met een ruime neus waarin uw tenen vrij kunnen bewegen. Draag geen hakken hoger dan vier centimeter.

In een enkel geval heeft iemand last van een uitsteeksel van het bot of van een vergroeiing. In dat geval is een operatie nodig.

Maak een afspraak
Veelgestelde vragenMaak een afspraak