Standsafwijking kleine tenen

Neem contact op

Neem telefonisch contact op: 088 - 7785205

ma - do08.00 - 18.00
vr08.00 - 17.00

Wat is standsafwijking van de kleine tenen?

Standsafwijking wordt ook wel scheefstand of hallux valgus genoemd. Er bestaan verschillende vormen van standsafwijkingen van de tenen zoals hamerteen, klauwteen of mallet teen. Het kan in één of meerdere tenen tegelijk optreden en komt meestal voor in de tweede teen. Vaak ontstaat het ten gevolge van een standsafwijking van de grote teen, waardoor de naastliggende tenen kunnen worden weggeduwd. Andere oorzaken zijn onder andere suikerziekte, afwijkingen van het spier-zenuwstelsel en auto-immuunziekten.

Symptomen

Dit zijn de meest voorkomende klachten bij een standsafwijking:

  • Pijn aan de bovenzijde van de teen en ter plaatse van het uiteinde van de teen, soms ook in de bal van de voet
  • Overstrekking van het gewricht tussen het middenvoetsbeentje en het basiskootje
  • Buigstand in het gewricht tussen het basiskootje en het middelste kootje van de teen

Diagnose van scheefstand kleine tenen

Voor het vaststellen van de diagnose stelt de orthopedisch chirurg vragen en verricht hij lichamelijk onderzoek. Vaak is een röntgenfoto nodig, waarop de ernst van de standsafwijking vastgesteld kan worden. Soms is een MRI-scan of speciale foto nodig. Voor beiden kunt u bij ons terecht.

In eerste instantie wordt vaak gekozen voor een conservatie behandeling zonder operatie. Steunzolen en aangepaste, stevige schoenen kunnen hierbij een oplossing bieden. Wanneer dit onvoldoende helpt kan er een standscorrectie van de kleine tenen uitgevoerd worden. Tijdens de operatie worden enkele millimeters van het basiskootje verwijderd om voldoende ruimte te creëren om de teen weer te kunnen strekken. Daarnaast wordt er tijdelijk een metalen pinnetje in de teen geplaatst, waarmee de teen in de gecorrigeerde stand wordt vastgezet.

Veelgestelde vragen

Maak een afspraak
Veelgestelde vragenMaak een afspraak