Snapping hip (klikkende heup)

Neem contact op

Neem telefonisch contact op: 088 - 7785205

ma - do08.00 - 18.00
vr08.00 - 17.00

De term ‘snapping hip’ is Engels en betekent letterlijk ‘klikkende heup’. Bij een klikkende heup voelt u iets verspringen aan de buitenkant of de voorkant van uw heup. Daarbij kunt u een ‘klikkend’ gevoel of geluid opmerken. Over het algemeen doet een klikkende heup geen pijn. Uw heup is niet ontwricht. Een klikkende heup is dus niet ernstig, maar u kunt het gevoel wel onprettig vinden.

Oorzaak van een snapping hip

Een klikkende heup wordt veroorzaakt door de beweging van een spier of pees over het bot. De beweging van de spier of pees aan de buitenkant van de heup kan zorgen voor een ‘klikkend’ geluid, indien het platte deel van het dijbeen licht uitsteekt. Een andere spier die een klikkende heup kan veroorzaken, loopt van de binnenkant van het dijbeen naar het bekken. De heen- en weergaande beweging veroorzaakt het ‘klikkende’ geluid.

Snapping hip syndroom klachten

Er zijn twee verschillende vormen van snapping hip.

  • Bij de eerste vorm verspringt de peesplaat aan de zijkant over de heup. Dit geeft meestal geen pijn.
  • Bij de tweede vorm verspringt de peesplaat over het heupkapsel aan de voorzijde van het heupkapsel. Als dit pijnlijk is, kan er sprake zijn van een peesontsteking of slijmbeursontsteking. Er wordt vaak gedacht dat het om een ontwrichting van de heup gaat, maar dat is zeker niet het geval.

Snapping hip behandeling en herstel

Als de klikkende heup niet pijnlijk is, is er geen behandeling nodig. Als men er last van heeft, kunt u uw activiteiten hieraan aanpassen. Probeer tijdens sporten of andere activiteiten steeds herhalende bewegingen van de heup te vermijden. Ga bijvoorbeeld minder fietsen, gebruik tijdens het zwemmen alleen uw armen. Na een activiteit kunt u uw heup eventueel met ijs koelen.

U kunt baat hebben bij fysiotherapie, de fysiotherapeut kan rekoefeningen voorschrijven. Ontstekingsremmende medicijnen, zoals ibuprofen, kunnen uw klachten verlichten. Wanneer een slijmbeurs ontsteking aan de heup is ontstaan, kan uw arts een injectie met corticosteroïden tegen de ontsteking aanraden.

Maak een afspraak
Veelgestelde vragenMaak een afspraak