Slijtage van het onderste spronggewricht

Neem contact op

Neem telefonisch contact op: 088 - 7785205

ma - do08.00 - 18.00
vr08.00 - 17.00

Wat is slijtage van het onderste spronggewricht?

Kraakbeen is nodig om soepel te kunnen bewegen. Als het kraakbeen in uw onderste spronggewricht beschadigd raakt of verdwijnt, kan het gewricht minder soepel bewegen en wordt het stijf en pijnlijk. Het onderste spronggewricht is de verbinding tussen hielbeen en sprongbeen. Deze beschadigingen worden ook wel slijtage of artrose genoemd. De slijtage kan ontstaan door een eerder ongeluk of beschadiging, instabiliteit, een infectie of bijvoorbeeld reuma.

Symptomen

Dit zijn de meest voorkomende klachten bij slijtage van het onderste spronggewricht:

  • Pijn in de achtervoet/hiel. De slijtage geeft pijn bij bepaalde bewegingen, maar u kunt ook in rust of ’s nachts last hebben van pijn
  • Stijfheid in de achtervoet/hiel
  • Pijn bij lopen op oneffen grond
  • Er kan zwelling optreden in de achtervoet/hiel

Diagnose van slijtage van het onderste spronggewricht

Voor het vaststellen van de diagnose stelt de orthopedisch chirurg vragen en verricht hij lichamelijk onderzoek. Vaak wordt een röntgenfoto gemaakt, om de ernst van het versleten onderste spronggewricht vaststellen. Soms is een MRI-scan nodig. Deze kunnen wij allebei voor u maken. 

Behandeling

In eerste instantie wordt vaak gekozen voor een conservatie behandeling zonder operatie. Steunzolen en aangepaste, stevige schoenen kunnen hierbij een oplossing bieden. Eventueel wordt aanvullend een injectie met corticosteroïden door de huisarts of orthopeed gegeven. Wanneer dit onvoldoende helpt kan er gekozen worden voor een operatie.

Is uw onderste spronggewricht versleten, dan kan tijdens een operatie de resterende kraakbeenlaag van het sprongbeen en hielbeen worden verwijderd. Vervolgens worden het sprongbeen en hielbeen in de juiste stand aan elkaar geschroefd.

Veelgestelde vragen

Maak een afspraak
Veelgestelde vragenMaak een afspraak