Slijtage van de voet

Neem contact op

Neem telefonisch contact op: 088 - 7785205

ma - do08.00 - 18.00
vr08.00 - 17.00

Wat is slijtage van de voet?

Kraakbeen is nodig om soepel te kunnen bewegen. Als het kraakbeen in uw voet beschadigd raakt of verdwijnt, kan het gewricht minder soepel bewegen en wordt het stijf en pijnlijk. Deze beschadigingen worden ook wel slijtage of artrose genoemd. Artrose kan het gevolg zijn van vroeger doorgemaakte voetletsels, instabiliteit, aangeboren afwijkingen, infecties of reuma.

Symptomen

Dit zijn de meest voorkomende klachten bij slijtage van de voet:

  • Pijn en stijfheid in de voet. De slijtage geeft pijn bij lopen en staan, maar u kunt ook in rust of ’s nachts last hebben van pijn
  • De voet kan dik worden
  • De beweeglijkheid van de voet wordt minder

Diagnose van slijtage van de voet

Voor het vaststellen van de diagnose stelt de orthopedisch chirurg vragen en verricht hij lichamelijk onderzoek. Er wordt ook gekeken naar de manier waarop u loopt. Vaak is er een röntgenfoto nodig, waarop de ernst van de versleten voetgewrichten vastgesteld kan worden. Soms is een MRI-scan nodig. Voor beiden kunt u bij Xpert Clinics Orthopedie terecht.

Behandeling

In eerste instantie wordt er gekozen voor een behandeling zonder te opereren. Deze behandelingen bestaan onder andere uit fysiotherapie, steunzolen en/of injecties in het gewricht waar de slijtage zit. Soms werken deze behandelingen niet meer en geeft de slijtage te veel klachten in het dagelijks leven. In dat geval kunt u samen met uw orthopedisch chirurg besluiten om over te gaan op een operatie. Tijdens deze operatie wordt het aangedane gewricht vastgezet.

Een voorbeeld van het vastzetten van voetgewrichten is bijvoorbeeld triple artrodese. Hierbij worden vier botten in de voet die samen drie gewrichten vormen aan elkaar vast gezet. Het betreft het hielbeen, sprongbeen, scheepvormig been en kuboidvormig been.

Veelgestelde vragen

Maak een afspraak
Veelgestelde vragenMaak een afspraak