Slijtage van de middenvoet (artrose)

Neem contact op

Neem telefonisch contact op: 088 - 7785205

ma - do08.00 - 18.00
vr08.00 - 17.00

Bij slijtage van de middenvoet (artrose) ervaart u pijn in het midden van de voet, met name met lopen. Het afwikkelen van de voet is pijnlijk en soms is er een zwelling. Een stevige schoen kan soms helpen. Verder kunt u pijn of moeite ervaren bij het lopen op blote voeten. De voet kan soms doorgezakt zijn. Tot slot kan er ’s nachts ook pijn aanwezig zijn.

Oorzaak van slijtage middenvoet

De gewrichten tussen de middenvoet en de middenvoetsbeentjes kunnen slijtage gaan vertonen door een vroeger trauma, rheuma of een doorgezakte voet. Meestal is de oorzaak echter onbekend.

Niet-operatieve behandeling

In milde gevallen van slijtage kan een stevige schoen de klachten verminderen. In ernstigere gevallen kan gekozen worden voor een orthopedische schoen. Pijnstilling of ontstekingsremmers kunnen soms ook een oplossing bieden. Het gebruiken van een steunzool heeft vaak weinig effect op de klachten.

Operatieve behandeling

Indien de klachten niet verbeteren kan een operatieve ingreep worden overwogen. Hierbij worden de versleten gewrichten vastgezet. Gelukkig neemt de beweeglijkheid van de voet hierbij nauwelijks af. Het duurt 10-12 weken voor de botjes goed zijn vastgegroeid. Deze periode krijgt u een walker. Pas 6 weken na de operatie mag u weer op de geopereerde voet staan. Het volledige herstel neemt vaak 4-6 maanden in beslag.

Maak een afspraak
Veelgestelde vragenMaak een afspraak