Scoliose

Neem contact op

Neem telefonisch contact op: 088 - 7785205

ma - do08.00 - 18.00
vr08.00 - 17.00

Bij scoliose groeit de wervelkolom in een kromming opzij. Meestal groeit de wervelkolom naar twee kanten krom, zodat er twee bochten in de kolom komen. Ook draait de wervelkolom om haar eigen as. Hierdoor bollen de ribben op aan de bovenkant van de rug. Die bolling heet een gibbus, of bochel. De meeste mensen krijgen last van scoliose tijdens de groei, rond hun tiende jaar. Soms is scoliose ook al aanwezig bij de geboorte.

Oorzaak van scoliose

Waarom scoliose tijdens de groei ontstaat, is in 80 procent van de gevallen onbekend. Afwijkingen van het bot, de zenuwen, de spieren of het bindweefsel kunnen een oorzaak zijn. Een scoliose die op latere leeftijd ontstaat is vaak een gevolg van het verouderingsproces.

Scoliose klachten

Scoliose doet met name bij kinderen geen pijn. Wel zorgt de vergroeiing ervoor dat de longen minder goed werken. Met name voor pubers kan het hebben van een kromme rug of bochel, of het dragen van een brace zwaar zijn. Op latere leeftijd zorgt scoliose vaak voor veel pijn, en bewegingsbeperkingen.

Scoliose behandeling en herstel

Hoe eerder scoliose wordt ontdekt, hoe beter die behandeld kan worden. Mensen hebben op jonge leeftijd vaak geen klachten van scoliose, maar die klachten kunnen op latere leeftijd wel ontstaan. Daarom is een behandeling vaak toch nodig. In de meeste gevallen wordt een scoliose met een kromming tussen de 25° en 45° graden met een brace behandeld. Tijdens het dragen van deze brace moet u regelmatig voor controle terugkomen in het ziekenhuis.

Als u snel groeit, is er kans dat de brace niet meer voldoende corrigeert. Dan moet er een nieuwe brace worden aangemeten. Bij een kromming boven de 45° kan een brace niet meer genoeg corrigeren. Dan is een operatie de beste behandeling. Soms krijgt u na de operatie een korset of brace voorgeschreven om de rug te verstevigen en beschermen. Bij kinderen  wordt eerder gekozen voor een operatie dan bij volwassenen. De ruggewervel van een kind is nog soepel en kan snel herstellen. De ruggewervel van een volwassene is vaak al wat stijver en herstelt langzamer.

Door de opnameduur kan Xpert Clinics Orthopedie deze operatie helaas nog niet uitvoeren. In overleg met u verwijzen wij u door naar een andere instelling.

Maak een afspraak
Veelgestelde vragenMaak een afspraak