Platvoet

Neem contact op

Neem telefonisch contact op: 088 - 7785205

ma - do08.00 - 18.00
vr08.00 - 17.00

Een platvoet (Pes Planovalgus) is een veelvoorkomende afwijking aan de voet. Bij mensen met platvoeten is de voetboog aan de binnenkant van de voet verzakt. Er bestaan twee soorten platvoeten, de soepele en de stijve platvoet. Het meest voorkomende type platvoet is de soepele platvoet, hierbij zakken de voeten als u plat op de grond staat. Gaat u op uw tenen staan, ziet u door het aanspannen van de spieren wel een mooie voetboog. Bij de stijve platvoet blijft uw voet plat als u op uw tenen staat.

Oorzaak van platvoeten

Stijve platvoeten komen vaak door een aangeboren afwijking, zoals gewrichten die uit de kom zijn of botjes in de voet die met elkaar zijn vergroeid. Deze afwijking wordt meestal al binnen enkele maanden na de geboorte vastgesteld. Een platvoet kan ook op latere leeftijd ontstaan doordat de pees aan de binnenzijde van de voet/enkel (tibialis posterior) verzwakt raakt. Deze pees zorgt ervoor dat we op de tenen kunnen staan. Sommige mensen merken alleen dat de voet anders gaat staan.

Anderen hebben ook pijnklachten van de verzwakte pees, of krijgen bijvoorbeeld klachten van de achillespees of enkel door de afwijkende stand.

Klachten bij platvoeten

Omdat de voetboog pas op zevenjarige leeftijd helemaal gevormd is, hebben de meeste kleine kinderen platvoeten. Ze hebben daar over het algemeen geen last van. Na verloop van tijd ontwikkelt zich bij hen meestal een normale voetboog, gewoonlijk tussen het 7de en 10de jaar. Bij volwassenen komen soepele platvoeten vrij veel voor. Meestal geven ze geen klachten. Bij platvoeten kunt u last hebben van vermoeidheid en pijn. Bij stijve platvoeten heeft u vaak last van pijn aan de voet die kan uitstralen naar de enkel.

Het komt ook voor dat mensen met stijve platvoeten door vergroeide voetwortelbeentjes helemaal nergens last van hebben. Zij ontdekken pas dat ze platvoeten hebben als er om een andere reden een röntgenfoto van hun voeten wordt gemaakt.

Behandeling en herstel van platvoeten

Bij pijnklachten kunt u steunzolen dragen in uw schoenen. Hierdoor vermindert de druk en daarmee de pijn. Een soepele platvoet heeft verder geen behandeling nodig. Bij een milde vorm van platvoeten, of wanneer u geen pijnklachten heeft kan de behandeling volstaan met goede steunzolen. Dit eventueel in combinatie met orthopedische schoenen. Bij stijve platvoeten hangt de behandeling af van de oorzaak. Vaak komen stijve platvoeten door een aangeboren afwijking.

In sommige gevallen is het gebruik van steunzolen of een tijdelijke spalk of gipsverband genoeg. Mochten bovenstaande behandelingen niet helpen, dan kan soms de afwijking met een operatie worden behandeld. Dit is een vrij ingrijpende operatie waarbij u wordt nabehandeld in een onderbeensgips gedurende enkele weken. Bij deze operatie wordt de vorm voet zo goed mogelijk hersteld.

Maak een afspraak
Veelgestelde vragenStel uw vraag