Lage Rugpijn

Neem contact op

Neem telefonisch contact op: 088 - 7785205

ma - do08.00 - 18.00
vr08.00 - 17.00

Wat is lage rugpijn?

Lage rugklachten uiten zich als pijn en/of stijfheid in de onderrug waarbij u beperkt kan worden in dagelijkse activiteiten, werk en sport. Lage rugpijn wordt over het algemeen niet veroorzaakt door een specifieke aandoening. Lage rugklachten herstellen dan meestal ook binnen enkele weken. Als klachten langer dan zes weken bestaan spreken wij van langdurige rugklachten.

Symptomen van lage rugpijn
  • Pijn in de lage rug
  • Er kan uitstraling zijn in één of beide benen, welke wisselend aanwezig kunnen zijn. Tevens kan de uitstraling in de benen gepaard gaan met tintelingen of kramp.
  • Toename van rugpijn bij statische houdingen (lang zitten of staan) en afname bij (rustig) bewegen.

Oorzaken

Ongeveer 80% van de mensen heeft ten minste één keer in het leven een periode van lage rugpijn. Bij lage rugpijn is in de meeste gevallen geen specifieke lichamelijke oorzaak aanwijsbaar, ondanks dat houden veel mensen rugpijn. Voor het aanhouden van de klachten spelen meerdere factoren een rol. Dit zijn bijvoorbeeld:

  • Verandering in het beweegpatroon. (door pijnklachten de rug stijf houden)
  • Leefstijl (denk aan overgewicht, roken of voeding)
  • Factoren die stress verhogend werken (bijvoorbeeld door werkdruk of langdurig mantelzorg)
  • Begrip over uw rug (weten hoe u om moet gaan met rugpijn)

Wat u zelf kunt doen

Wie vanaf het begin actief stappen onderneemt, is eerder van de rugpijn af. Lopen is goed voor de rug, net als vaak van houding wisselen. Rugpijn verdwijnt hierdoor niet meteen, maar de pijn kan er wel door verzacht worden. Probeer aan het werk te blijven, of zo snel mogelijk weer aan de slag te gaan, desnoods met aangepaste taken.

Diagnose en behandeling

Over het algemeen verdwijnt acute of subacute rugpijn binnen één tot twee maanden vanzelf. Het belangrijkste advies: blijf bewegen. Als u uit angst voor de pijn minder beweegt, verzwakken uw spieren en heeft u kans dat u meer pijn krijgt.

Gaat uw lage rugpijn niet over? Bij Xpert Clinics kunt u terecht voor diagnose en behandeling van uw rugklachten. Het onderzoek wordt uitgevoerd door specialistische orthopedisch chirurgen, neurologen en manueel therapeuten. Aan de hand van uw verhaal over uw lage rugpijn, lichamelijk onderzoek en eventueel aanvullende röntgenfoto’s of MRI-scan wordt de diagnose gesteld en krijgt u een behandelvoorstel.

Maak een afspraak
Veelgestelde vragenMaak een afspraak