Knok kleine teen

Neem contact op

Neem telefonisch contact op: 088 - 7785205

ma - do08.00 - 18.00
vr08.00 - 17.00

Zoals bij de grote teen een scheefstand kan voorkomen (de hallux valgus), kan ook bij de kleine teen een pijnlijke knok voorkomen. Dit wordt een tailor’s bunion (kleermakersknok) of een bunionette (kleine knok) genoemd.

Bij een knok aan de kleine teen staat het uiteinde van het middenvoetsbeentje van de kleine teen teveel naar buiten, waardoor er een bult(je) aan de buitenkant van de voet te zien is. Men ervaart vaak pijn of een geïrriteerd gevoel aan de buitenzijde van de kleine teen, die erger wordt in de schoenen.

Oorzaken bunionette

Een knok aan de kleine teen heeft dezelfde soort ontstaanswijze als de hallux valgus. Er is vaak sprake van een erfelijke aanleg, waarbij de voet doorzakt en het middenvoetsbeentje van de kleine teen een scheefstand naar buiten toe krijgt. De slijmbeurs die over het kopje van het middenvoetsbeentje heen ligt kan ontstoken raken, waardoor er roodheid en extra zwelling ontstaat.

Klachten bunionette

De scheefstand van het middenvoetsbeentje zorgt voor een knok die pijn geeft door knelling in de schoen. Roodheid en extra zwelling en soms een wond of eksteroog kunnen door de druk ontstaan. Ook dit geeft pijn. Meestal is op blote voeten lopen of op slippers het prettigst.

Behandeling bunionette

Voldoende ruimte voor de voet in de schoenen is van belang. De eerste behandeling van een knok van de kleine teen bestaat uit het dragen van wijde, zachte schoenen zonder naden. De drukplekken kunnen ontlast worden met likdoornpleisters en orthesen. Met behulp van een steunzool kunnen de kopjes van de middenvoetsbeentjes worden ontlast, wat mogelijk een gunstige invloed heeft op de klachten. Indien nodig wordt overgegaan tot een correctie van de kleine teen.

Maak een afspraak
Veelgestelde vragenMaak een afspraak