Instabiliteit van de knieschijf

Neem contact op

Neem telefonisch contact op: 088 - 7785205

ma - do08.00 - 18.00
vr08.00 - 17.00

De knieschijf (patella) is een stuk bot dat kan bewegen, aan de voorkant van de knie. De knieschijf zit in de grote pees van de quadricepsspier. Dit is de grote spier van de voorkant van het bovenbeen tot aan het scheenbeen. Aan de achterkant van de knieschijf zit glad kraakbeen dat de knieschijf helpt om in het speciale gootje in het bovenbeen te bewegen. Als uw knieschijf instabiel is, schiet deze uit het gootje, meestal wanneer u een gestrekte knie heeft. Een andere benaming voor knie instabiliteit is Patella Luxatie.

Oorzaak van knieschijf instabiliteit

Vaak wordt knieschijf instabiliteit veroorzaakt door een aangeboren afwijking aan het kniegewricht. Het kan bijvoorbeeld zijn dat de knieschijf te hoog ligt, of dat het gootje waarin de knieschijf beweegt niet diep genoeg is. Uw knieschijf kan ook instabiel worden wanneer u door een val de banden de knieschijf op z’n plek houden heeft uitgerekt of gescheurd.

Klachten bij knie instabiliteit

Het verschieten van de knieschijf is meestal pijnlijk. Het voelt alsof u door uw knie zakt.

Behandeling en herstel van patella luxatie

Fysiotherapie is een goede oplossing voor deze aandoening. Als dit niet genoeg resultaat oplevert, is er een operatie mogelijk. Het type operatie is afhankelijk van de oorzaak van de aandoening, bijvoorbeeld een knieprothese bij artrose, of een kijkoperatie bij kraakbeenletsel.

Maak een afspraak
Veelgestelde vragenMaak een afspraak