Heupklachten

Neem contact op

Neem telefonisch contact op: 088 - 7785205

ma - do08.00 - 18.00
vr08.00 - 17.00

       Maak een afspraak

Heupklachten zijn erg vervelend en kunnen u sterk belemmeren in uw dagelijkse bezigheden. Pijn of ongemak in de heup kan verschillende oorzaken hebben. Belangrijk om te weten is dat pijn in de lies vaak vanuit het heupgewricht komt, maar ook bilpijn kan vanuit het heupgewricht komen. De meest voorkomende oorzaken zijn overbelasting, impingement (het botsen van bot op bot door een vormafwijking) of (beginnende) slijtage. 

Slijtage

Slijtage, ofwel artrose, van het heupgewricht heeft verschillende oorzaken zoals impingement, dysplasie, reumatische ziekten, ongevallen of ouderdom. De laatste oorzaak, ouderdom, is de meest voorkomende oorzaak van artrose. Het kraakbeen wat tussen de heupkom en heupkop zit, is beschadigd of deels verdwenen wanneer u artrose heeft.

Kijkoperatie

Er kunnen verschillende redenen zijn om een kijkoperatie in de heup (heuparthroscopie) te verrichten: kraakbeenbeschadigingen, labrumletsels, slijmvliesafwijkingen, afwijkingen van ligamenten en ontsteking kunnen ermee bekeken en behandeld worden. De meest voorkomende redenen om een heuparthroscopie uit te voeren zijn labrumletsel en inklemming van het heupgewricht (heupimpingement).

Slijmbeurs ontsteking

Vaak is de oorzaak van een slijmbeurs ontsteking van de heup onduidelijk. Soms ontstaat het als gevolg van een letsel (bijvoorbeeld een val op de heup), een standsafwijking van het heupgewricht, een beenlengteverschil, na eerdere operatie (bijvoorbeeld een totale heupprothese) of door chronische overbelasting. Er kan in dit geval gekozen worden voor een kijkoperatie of voor een ‘open procedure’. Hierbij wordt de peesplaat aan de buitenzijde van de heup geopend en wordt de slijmbeurs verwijderd.

Ons zorgtraject

Heeft u last van heupklachten? Een afspraak maken is zo geregeld. Voor het maken van een afspraak heeft u een verwijzing nodig van uw huisarts. Heeft u deze verwijzing, dan kunt u bellen naar ons informatiecentrum via:

       088-7785205

Vervolgens komt u op consult. De specialist stelt op basis van uw verhaal en het lichamelijk onderzoek de oorzaak van uw klachten vast. Mogelijk is daarvoor nog aanvullend onderzoek nodig, zoals het maken van een röntgenfoto. Veel van deze aanvullende onderzoeken kunnen meteen gedaan worden, u hoeft hiervoor dus niet terug te komen. De orthopedisch specialist bespreekt met u de behandelmogelijkheden en stelt samen met u een behandelplan op. Niet altijd is een operatie direct noodzakelijk. We kunnen dan kiezen voor een conservatieve behandeling. Conservatieve therapie kan bestaan uit advies, injecties, fysiotherapie, pijnstilling, zooltjes of een brace. Heeft de specialist samen met u besloten om tot een operatie over te gaan? Dan plannen we de operatie in. Na de operatie moet u herstellen en revalideren. Gaat u na de ingreep naar huis, dan blijft onze kliniek bereikbaar voor vragen of als u zich zorgen maakt. Pas na de laatste controle, als u helemaal tevreden bent, nemen we afscheid van elkaar. Lees meer over ons zorgtraject.

Maak een afspraak
Veelgestelde vragenMaak een afspraak