Een schouderprothese: iets voor u?

Een schouderprothese: iets voor u?

Een nieuwe knie of een nieuwe heup: dat kennen de meeste mensen wel. Maar een nieuwe schouder, heeft u daar wel eens van gehoord? Deze ingreep wordt steeds vaker gedaan. Wij leggen daarom graag uit hoe het werkt.

Veel mensen hebben al langere tijd last van hun schouder. Vaak geeft dat niet alleen klachten als pijn en stijfheid, maar ook een flinke bewegingsbeperking. De pijn is met name in de nacht aanwezig en bij (passief) bewegen. In veel gevallen is slijtage de oorzaak. Het kraakbeen in het schoudergewricht is dan grotendeels, of soms zelfs helemaal, verdwenen. Ook kan het zijn dat de pezen dusdanig versleten zijn dat deze pijnklachten en functiebeperking geven die niet meer hersteld kunnen worden. Met pijnmedicatie kunnen de klachten nog een poosje bestreden worden, maar op een gegeven moment is dat niet meer afdoende. Een schouderprothese kan dan een uitkomst zijn.

Onbekend

Een schouderprothese is een kunstmatige vervanging van het schoudergewricht. Zo’n prothese kan in veel gevallen de klachten verminderen en zo de kwaliteit van leven verbeteren. In vergelijking tot knie- en heupprotheses zijn schouderprotheses nog relatief nieuw en onbekend. Het schoudergewricht zit namelijk anders in elkaar. In tegenstelling tot het heupgewricht (dat verbonden is met het bekken) en het kniegewricht (dat verbonden is met het boven- en onderbeen) is het schoudergewricht minder gefixeerd aan de romp. Dit geeft veel bewegingsvrijheid en vraagt dus om een ander type prothese.

Diagnose

Komt u met schouderklachten naar de orthopedisch chirurg, dan wordt er met behulp van een vraaggesprek, lichamelijk onderzoek en aanvullende diagnostiek zoals een röntgenfoto en vaak een echo, CT-scan of MRI-scan een diagnose gesteld. Aan de hand van deze informatie wordt er samen met de patiënt beoordeeld welke behandelopties er zijn en de meest passende gekozen. In eerste instantie bestaat de behandeling vaak uit een pijnstillende injectie en/of fysiotherapie. Bij onvoldoende verbetering kan er samen besloten worden een schouderprothese te plaatsen.

Verschillende protheses

Er zijn drie verschillende type schouderprotheses: de hemi-, totale en omgekeerde schouderprothese. Elke type prothese heeft zijn eigen indicatie met zijn voordelen en nadelen.

  • Bij een hemischouderprothese wordt alleen de kop van het schoudergewricht vervangen. Dit is dus in feite een halve prothese. We kiezen hiervoor als de kom van het schoudergewricht en de pezen nog van goede kwaliteit zijn.
  • Bij een totale schouderprothese wordt zowel de kop als de kom vervangen. Dit wordt gedaan als de pezen rond de schouder nog van goede kwaliteit zijn.
  • Bij een omgekeerde schouderprothese vervangen we zowel de kop als de kom. De nieuwe kop wordt geplaatst op de plaats waar oorspronkelijk de kom zat, en de kom komt op de plaats van de kop. Hiervoor kiezen we wanneer de kwaliteit van de rotator cuff (de spieren rond de schouder) onvoldoende is.

Andere indicaties

Overigens: de schouder hoeft niet versleten te zijn voor een schouderprothese. Ook onherstelbare scheuren in de rotator cuff (de spieren/pezen rond de schouder) is een goede indicatie voor een schouderprothese. We gebruiken dan de omgekeerde schouderprothese, waarbij andere spieren de functie van de gescheurde overnemen. Andere indicaties zijn reumatoïde artritis, breuken van de schouderkop en afsterven van de schouderkop.

Maak een afspraak
Veelgestelde vragenStel uw vraag